БРОЙ 12 | ФЕВРУАРИ 2012

свара йога, Ащанга йога, гоа, Хатха йога за третата младост
Цена:

тема на броя: Свара йога

с Любомир Розенщайн

Свара йога е древна тантрическа наука, която изучава връзките между потока на въздуха в ноздрите и редица фактори от заобикалящата ни среда. Несъзнаваният процес на дишане се подчинява на закони, които стоят отвъд материалистичното разбиране за физическото тяло на човека и неговото устройство.

Ащанга йога

с Пракаш

Ащанга йога (ашт — осем и анга — ниво) е брилянтна система, с чиято помощ всеки може да направи крачка към себе си. Тя дефинира осем етапа на развитие, като всеки следващ е взаимносвързан с предходния.

Интервю с Ачютананда

въпроси: Десислава ел Хаким

Роденият във Великобритания Ачютананда е ученик на Парамахамса Сатянанда и повече от 20 години преподава йога, изнася лекции и води семинари по цял свят. Публиката е разнолика – наркозависими, затворници, серопозитивни, хора с увредено зрение и намалени способности за запаметяване.

Йога и депресивните състояния

с Анна Павлова

Депресията е много по-масово и разпространено заболяване, особено в развитите страни. Признат факт е, че науката Йога разполага с необходимите средства за справяне с различните форми на това страдание.

Богове и Богини, II част

с Veda House

Многообразието от Богове и Богини понякога може да ни обърка. И въпреки, че Ведите говорят за хиляди индивидуални божествени форми, те описват винаги един абсолютен върховен Бог.

Подготовка за панчакарма

с Чандраканти Даси

За максимален ефект от панчакарма е желателно да постигнем пълна хармония между ума и духа; да се освободим от всички предразсъдъци и предварителни нагласи по отношение на предстоящите процеси.

Тип „Прожектор“

с Албена Тошева

Нашето здраве зависи от мислите и делата ни в настоящето. Затова окуражвам хората, на които преподавам, да бъдат упорити, мъдри и с позитивна нагласа. Дори и да са трудно подвижни, те могат само мислено да изпълняват асаните – мисълта е енергия и мощен съюзник по пътя към здрав дух и здраво тяло.

Суровоядството

с Мер

Суровоядството е не просто хранителен режим, а начин на живот за постигане на пълноценно здраве, енергиен баланс и спокойствие на духа. Все повече осъзнато хранещи се преминават на сурови храни за десетина дни през годината с цел да пречистят своя организъм.

Йога в един дом за възрастни

със Здравка Илиева

Туристи в Индия. Спирка първа – Гоа.

с ЯнаХа

На 12 януари 2009-та потегляме за Индия – аз и двамата ми сина (на единадесет и девет години). Няма да се впускам в обяснения колко мислих преди да предприема това пътешествие. Признавам, че влагам в него смели идеи за генерална промяна и съм в очакване на безброй изненади.

практика: Хатха йога за третата младост

с Юлиана Василева

Комплекс от базови упражнения за общо тонизиране, предназначени за хора над 55 години.