БРОЙ 14 | АПРИЛ 2012

лотосът, Сукшма вияма, ида и пингала, Вриндавана
Цена:

тема на броя: Лотосът в индийската традиция

с ЯнаХа

Лотосът присъства в процеса на цивилизация на човешкия дух през целия му път. Изящно разположил над водната повърхност прекрасния си цвят, той остава недокоснат от време и пространство. Срещаме го във философията, изкуството, митологията, архитектурата, в медицината и кулинарията – и във всяка една отделна сфера е символ с богатство от значения и тълкувания.

Сукшма вияма

с Георги Яръмов

Сукшма вияма, известни и като антиревматични упражнения, са неделима част от Хатха йога. В превод сукшма е със значение на фин, в смисъл, че повлиява енергийната система. С изпълнението на комплекса се раздвижва цялото тяло – от главата до пръстите на краката, внимателно, става по става.

Интервю с Христо Илиев

въпроси: Валерия Трифонова

„Все по-често казвам на моите по-млади приятели, че колкото повече минават годините, толкова повече ще осъзнават какво неизчерпаемо богатство е йога в живота на всеки. Тя събужда онези способности, които са заложени у човек и чрез които всеки може да намери и реализира себе си, да открие истинското си лице.“

Как да предпазим тялото от скованост и намалена подвижност

с Анна Павлова

Модерните хора се оплакват от скованост в ставите, гръбнака и кръста, намалена подвижност, появата на шипове и артритни образувания, при това в ранна възраст. С йога и осъзнатост това е преодолимо – при това без лекарства.

Силата на ида и силата на пингала

с Любомир Розенщайн

Йога усилва ида и пингала като ги извежда поетапно от владенията на Тамас, за да ги срещне отново на неутралното поле, но вече заредени с потенциала на едно ново съществуване.

Духът на земята: Вриндавана

с Юлиан Ангелов

На пръв поглед за всеки чужденец Вриндавана, със своите 100 000 жители, е малък провинциален град в щата Уттар Прадеш (Северна Индия). Но за индийците той е свято място с хилядолетна история. Именно тук преди около 5000 години бог Кришна, в своята земна форма, е прекарал ранните си години в игри с пастирките край близката река Ямуна и е извършил ред духовни подвизи.

Предизвикателствата на настъпващата пролет

с Чандраканти Даси

Ранната пролет втечнява натрупаната в тялото слуз, което най-често води до хреми, синузити и настинки. Капха хората трябва внимателно да наблюдават сигналите на тялото си, тъй като дискомфортът може да премине от физически в емоционален и умствен дисбаланс, проявяващ се в чувства като алчност, завист, привързаност, похот и леност, които лесно прерастват в депресивни състояния.

За силата на прошката

с Тинка Митева

Прошката е проява на любов преди всичко към нас самите и след това към другите. Тя е средство за промяна на възприятията ни, начин за освобождаване от страховетe, от склонността да осъждаме и да се оплакваме. Изричайки: „Прости ми“, „Прощавам ти“, се освобождаваме от страхотен товар, напрежение, силна болка и вина.

Типът „Манифестор“ според human design

с Албена Тошева

Манифесторите представляват едва 8% от всички хора по света. Ще ги познаем по това, че правят онова, което казват, притежават изключителната дарба да действат без да чакат и вършат делата си сами, без да имат нужда да взаимодействат с хората около тях.

Има и такава детска градина

с Дариа Йосифова

С много обич и внимание, водени с вещина и възпитаване в духа на дисциплина в свободата, детето и ученикът постепенно се научават да се разпореждат с живота си, сами да откриват в какво са най-добри, накъде да се насочат. Чрез възприетия принцип на Щайнер за близост с природата в обучението и връщане към истинските ни корени, всеки ден нашите деца и ученици я преоткриват, докато работят в опитното поле, тичат навън с хвърчилата или хранят птичките, на които сами са направили къщички.

Тонизиращи еликсири от природата

с Цветанка Дечева

Диетолозите са категорични, че когато приемаме плодовете и зеленчуците под формата на прясно изцедени сокове, не само захранваме организма си с важни фитонутриенти, но му помагаме да се очисти от натрупаните отпадъчни вещества. Преди да посегнем към сокоизтисквачката, е добре да спазваме някои правила.

Баба Марта в Ауровил

със Светослав Павлов

По ред причини, първата възможност да пътувам за Индия бе на 25 февруари 2012. А ето, че едва ли има по-добро време да пристигна тук, защото само след три дни започва Седмицата на българската култура – първата в историята на града.

практика: Практика за здрав кръст

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Кръстът е едно от най-податливите на напрежение и увреждания място в нашето тяло. Освен да го пазим от студ и физически травми, е добре да изпълняваме асани, с които да повишим гъвкавостта на мускулите на малкия таз и гръбнака и да подпомогнем протичането на жизнената енергия през кръста.