БРОЙ 15 | МАЙ 2012

Поздрав към Луната, Чандра Намаскар
Цена:

тема на броя: Мантра йога

с Вера Захариева

Лотосът присъства в процеса на цивилизация на човешкия дух през целия му път. Изящно разположил над водната повърхност прекрасния си цвят, той остава недокоснат от време и пространство. Срещаме го във философията, изкуството, митологията, архитектурата, в медицината и кулинарията – и във всяка една отделна сфера е символ с богатство от значения и тълкувания.

Прилагане на принципите на яма в йога практиките

с Кристос Павлу

Ако изберем да следваме цялостната философия на йога, първите две стъпала в осем степенния път, по който сме тръгнали, са яма и нияма – етичните и духовни принципи, които ни помагат да развием себе си като по-добри хора. Интегрирането им в нашия живот може да се осъществи и по време на всяка йога практика.

Интервю с Дева Премал и Митен

въпроси: Десислава ел Хаким

Дева Премал и Митен започват своето пътешествие в любовта и музиката през 1990-та, когато се срещат в един ашрам в Индия. Благодарение на техните албуми и концерти по целия свят, милиони хора се докосват до спокойствието, изцерителната сила и радостта от пеенето на мантри, характерни за източните традиции.

За природата на някои болести и справянето с тях

с Анна Павлова

Причината за възникване на повечето болести на модерния човек се коренят в неговия начин на живот и светоглед. За повечето от тях науката Йога може да предложи техники и практики за овладяване и редуциране на страданията.

Къщата на нашето развитие

с Любомир Розенщайн

Според йога идеята за развитието на човека може да се оприличи на шестетажна къща, в която на всеки етаж стаите от едната страна са потънали в мрак, а от другата са окъпани в светлина, нахлуваща през големи прозорци. Всеки от нас идва в живота на някой от етажите и в някоя от стаите, по-тъмна или по-светла, и да осъществи себе си в това прераждане означава да измине пътя до възможно най-светлото и най-високото за него място.

Духът на земята: Йерусалим

с Юлиан Ангелов

За туристите, търсачите на духовни приключения и религиозните представители на християнството, исляма и юдаизма Йерусалим е свято място и обект на Божествено откровение. Най-доброто време за посещение на Йерусалим е около християнските празници Цветница и Великден, когато в целия град има пищни процесии, a гръцките и арменски свещеници в храма на Гроба Господен са готови да се сбият и по най-дребния повод, което винаги е посрещано с интерес от богомолците.

Самскарите – ритуали за духовен напредък

с Чандраканти Даси

Ведическите ритуали за благочестив живот, известни като самскари (от санскрит сам-с-кара – съвършено действие) са предназначени да допринасят за материалното и духовно благоденствие на човечеството. Ведическите писания посочват, че самскарите имат благотворен, пречистващ и освещаващ ефект за преките участници в тях, за всички присъстващи и за цялото общество.

Цветовете – голямата тайна на природата

с Росинка Иванова

На този етап от своята еволюция хората разпознават седем основни цвята и техните нюанси, но съществува мнение, че човешкото око ще се развие и ще може да вижда още пет нови краски.

Една сбъдната мечта

с Любка Новкова

В групата, с която направих своите първи стъпки в йога, имаше хора, посещавали различни ашрами в Индия и те споделяха своите истории за престоя си там. От разказите им у мен се зароди силното желание да се докосна до този начин на живот. Подкрепяна със съвети от моите йога учители, разбрах, че е добре първо да отида в Сатянандашрам – най-близкия до нас ашрам, намиращ се в Гърция.

практика: Поздрав към Луната

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Поздрав към Луната спомага за канализиране на лунната енергия, която е охлаждаща, релаксираща и стимулира творчеството. Серията асани разтяга гръбнакът и укрепва мускулите на краката, ръцете и корема.