БРОЙ 16 | ЮНИ 2012

вегетарианството, кочи, медитация, Свами Шивамурти Сарасвати, Бодхгая
Цена:

тема на броя: Съвременни аспекти на спора „за“ и „против“ вегетарианството

с д-р Димитър Пашкулев

Като оставим настрана историческите и комерсиални причини за сегашния преобладаващ начин на хранене, за нас е важно да сме запознати с фактите, въз основа на които да решим с каква храна да се храним. Не може да се отрече, че човешкият организъм се е адаптирал към употребата на месни продукти, ала цялостно изменение на нашата генетиката не се наблюдава. Настъпилото частично приспособяване към животинска храна, не е достатъчно основание, за да продължаваме с модифицирането на човешкия род в тази посока.

Медитацията като средство за обуздаване на ума

с Теодора Рачева

Ползите от медитацията не се ограничават само до ведър и спокоен ум. Емоциите и функциите на тялото се балансират и започваме да изпитваме радост и блаженство от живота, при това без конкретна причина. Задоволството се проявява на физическо ниво под формата на мек сияен израз на лицето и усещането, че каквото и да се случва около нас всичко винаги е наред.

Как да сбъднем молитвите си

с Валерия Трифонова

В йога всички техники, като се започне от асаните, които са на грубо физическо ниво и се стигне до по-фините практики като концентрация и медитация ни помагат да притихнем и да се обърнем навътре към себе си – само така можем да различим и чуем собствения си глас.

Интервю със Свами Шивамурти Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

„Истинско щастие може да съществува дори и сред най-дълбоката тъга, нещастие и страдание. Усещането за свобода на духа е отправната точка, даваща ни сигурност в непрекъснато променящия се свят. Тази свобода може да се усети чрез постоянно следване на всеки духовен път на развитие. Йога е един от тях.“

Лечение на лумбална дископатия и ишиас с методи на йога

с Анна Павлова

Лумбалната дископатия и ишиасът са заболявания, които поразяват лумбално-сакралната част на гръбнака и са едни от най-разпространените патологии при съвременния човек. Науката йога предлага широк диапазон от асани, които поетапно да възстановят функциите на гръбначните мускули и да осигурят пълноценен живот без болка.

Духът на земята: Бодхгая

с Юлиан Ангелов

Всеки пътешественик, минавал през индийския щат Бихар, знае, че това е изключително атрактивно и пълно с контрасти място, където паметници от времето на древния цар Ашока съжителстват с порутени бедняшки колиби, а огромни инфраструктурни проекти в щатската столица Патна се опитват да променят имиджа на Бихар като щат с много бедност, корупция, кастови вълнения и нападения на въоръжени бандити (дакойти).

Полускъпоценните и скъпоценни камъни в аюрведа

с Чандраканти Даси

Аюрведа използва полускъпоценни и скъпоценни камъни, съответстващи на личната конституция на индивида, както и такива за превенция и лечение на различни здравословни проблеми в съответствие с индивидуалния хороскоп и диагностика на три-доша.

За позитивни взаимоотношения с другите и света

с Тинка Митева

Човек често се поддава на изкушението да търси причината за сполетелите го беди извън себе си. Прекалено лесно съдим и обвиняваме другите, издигаме огради от бодлива тел около сърцето си, забравяйки, че изпитваме любов, само когато я даряваме. Ако в нашия живот съществуват болни взаимоотношения, то е защото проектираме върху тях своите собствени чувства.

Туристи в Индия: Керала

с ЯнаХа

В Кочи има стотици забележителности, но вече знаем, че ще видим само част от тях. Невъзможно е да се подмине Холандския дворец, построен през 1555 г. от португалците – oтвътре сградата е декорирана със стенописи от епоса „Рамаяна“. Като магнит ни притеглят пристанищата, където съоръженията за риболов са взаимствани от Китай и освен тук никъде другаде по света не влизат в употреба.

практика: Йога за деца

с Вера Захариева

Йога практиките осигуряват на децата балансирана основа, която ще направи тялото им здраво, силно и гъвкаво; умът – спокоен и концентриран, а сърцето – добро и изпълнено с любов.