БРОЙ 17 | ЮЛИ 2012

джнана и карма йога, лечение с ОМ, Машхад, Ришикеш
Цена:

тема на броя:  Джнана и карма йога за по-добър живот

със Свами Ниранджанананда Сарасвати

Прилагани в ежедневието, Джнана и Карма йога водят до подобрения в начина ни на живот. Не е нужно човек да следва някакви ограничения – просто подхожда съзнателно, наблюдава себе си и гледа позитивно на нещата. Това изгражда вътрешна духовна сила и случващото се в живота вече не се възприема като проблем.

Лечение с мантрата ОМ

с Теодора Рачева

Лечението с мантрата ОМ е древна групова техника за изцеление, още от времето на Ришите, която е припомнена на човечеството от Махаватар Бабаджи Нагарадж чрез Свами Вишвананда в началото на XXI век, за да се възвърне баланса и единството на хората по целия свят.

Интервю със Свами Сатядхарма Сарасвати

въпроси: Биляна Вачева

„Добра идея е човек да си записва през деня какви емоции изпитва. Така ще има представа за целия спектър от различни усещания, които преживява. Емоциите и чувствата, които изпитваме са толкова различни, че в повечето случаи дори не си даваме сметка за това.“

Духът на земята: Машхад

с Юлиан Ангелов

Когато през 808 г. легендарният халиф Харун ар-Рашид от династията на Абасидите, отсяда в Санабад – пустинно селце в отдалечените краища на владенията му, през което преминава на път за размирен район – едва ли е предполагал, че не след дълго то ще се превърне в един от най-свещените градове за мюсюлманите шиити.

Слънце и Луна в колелото на живота

с Любомир Розенщайн

Мъжката и женската, слънчевата и лунната, положителната и отрицателната енергия се редуват не само в малките цикли, с които се занимава Свара йога – превключване на лявата и дясната свара, на ида и пингала. Целият материален свят, в който съществуваме, е подчинен на ритъма на редуването на мъжката и женската енергия.

Приложение на кристалите в аюрведа

с Чандраканти Даси

Различните скъпоценни и полускъпоценни камъни могат да се носят на челото, шията, ушите, носа, китките, кръста, пръстите на ръцете и краката. За разлика от сега, в древните ведически времена те не били просто украшения и символ на богатство и власт, а се използвали най-вече за защита от вредното въздействие на заобикалящата среда и за предпазване от нещастни случаи.

Генераторът – от фрустрация към удовлетворение

с Веселин Михайлов

Самото име на този тип в системата на Дизайн на човека подсказва, че става въпрос за процес на генериране. Тъй като всичко в природата е енергия, Генераторът е този, който генерира жизнена енергия и има директен достъп до нея – за разлика от останалите типове. Това обяснява и защо Генераторът е най-широко разпространеният тип и представлява около 70% от населението на Земята.

2600 години от просветлението на Буда

с Росица Божкова

Споделени мигове от празника Весака в Тайланд, събрал над 1800 делагати от цял свят в конференция на тема „Просветлението на Буда за добруването на човечеството“.

Освежаващи летни напитки

с Цветанка Дечева

Летните месеци ни предлагат богато разнообразие от продукти, които бързо и лесно се превръщат в здравословни напитки. От тях може да направим сокове, смутита (съчетание на плодове, кисело мляко и натрошен лед) или млечни шейкове (смес от прясно мляко, плодове и сладолед).

Йога в подножието на Хималаите

със Светослав Павлов

Ришикеш е свещен град за индийците, които вярват, че от хилядолетия Бог Шива обитава тези земи. Известен е и като световна столица на йога. Някога Бийтълс идват тук при своя гуру и така градът става известен за света. Престоят им в Ришикеш оказва огромно въздействие най-вече върху Джон Ленън и Джордж Харисън, които въпреки огромната слава и колосален успех, търсят нещо друго, което е невидимо за очите. И в наши дни Ришикеш е пълен със spiritual seekers от различни нации и с най-различни съдби.

Притчите на Изтока: Корен от горчица

със Стефания Димитрова

практика: Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти

с Читранджан Кумар

Крокодилските упражнения са базирани на наблюденията на Свами Дев Мурти върху разликите в анатомията и костната структура на хората и останалите гръбначни.