БРОЙ 18 | АВГУСТ 2012

очистителните практики в йога, шаткарма, шудхи крия, гуру–ученик, Елора, Аджанта
Цена:

тема на броя: Очистителни практики в йога

с Елица Йоргова

Очистителните практики в йога, познати като Шудхи Крия или Шаткарма (шесте действия) са сбор от практики, които имат за цел да пречистят различни части от нашето тяло. Тяхното познаване и изпълнение представлява съществена част от цялостната йога практика.

Връзката гуру–ученик

с Анна Павлова

В персоналната връзка между гуру и ученик чрез добродетелността на по-висшата си осъзнатост, гуру може ясно да види менталните блокажи на ученика, неща, които той сам не е в състояние да разбере. Гуру му помага да отстрани тези блокажи чрез средства, които са оправдани и справедливи; дава сили на ученика за неговия духовен прогрес и божествена любов, която го кара да се чувства възнаграден и щастлив.

Позьор в позата или отдаден в асаната

с Теодора Рачева

Понякога виждам в залата напъващи се лица и очи, готови да изхвръкнат всеки момент. Това е израз на егото – да направиш позата на всяка цена. В такава поза няма нито лекота, нито стабилност. Може привидно позата да е задържана, но вътрешното напрежение и напъване не позволяват на практикуващия да изживее асаната като средство за сливане с Божественото. В такива (за щастие редки) случаи съветвам хората да отстъпят крачка назад и да практикуват по-лесния етап на позата.

Интервю с Лакшми Нараян Джоши

въпроси: Десислава ел Хаким

„Искам да поясня, че йога е преди всичко наука за човешката същност. Съдържащото се в нея знание е дар от природата за всеки човек – независимо къде е роден и къде живее. Напоследък прави впечатление, че хората гледат на йога само като на комплекс от физически упражнения. А това съвсем не е така, защото йога е начин на живот, носещ щастие и доволство. „

на фокус Дханурасана (Лък)

с Вера Захариева

При тази асана тялото заема формата на огънат лък, от където идва и името й. Дханурасана притежава несравним ефект при сравнителна простота на изпълнение. Тя е подходяща след Бхуджангасана (Кобра) и Шалабхасана (Скакалец) и е редно след нея да се изпълнят навеждащи напред асани.

Свари и мозъчни вълни

с Любомир Розенщайн

Мозъкът, инструментът на нашето мислене, работи на една преобладаваща честота – излъчва към околната среда и приема от нея енергия на тази честота, като редува едни честоти с други. Съвременният живот ни откъсва от естествените механизми за настройване на мозъчните вълни, на балансирането на мъжката и женската енергия и това поражда напрежение, стрес, болести.

Как да регулираме кръвното налягане

с Анна Павлова

Високото и ниското кръвно налягане са масово разпространена дисфункция в човешкия организъм, която е резултат от екстремното натоварване на нервната система и мозъка. Когато психичното напрежение мине отвъд допустимите за отделния човек граници, се появява високото кръвно налягане (хипертония), което може да се усети в различни части на тялото.

Храната през жаркото лято

с Чандраканти Даси

Горещото време е характерно с по-слабо желание за хранене през деня и засилване на апетита по-късно вечер. Този хранителен режим е предпоставка за гниене и ферментиране на храната и образуване на газове и шлака, защото храносмилателният процес е налице единствено докато слънцето още не е залязло.

Щастието е в баланса

с Анета Атанасова

Балансът между щастие и нещастие може да ни накара да оценяваме щастливите моменти. Балансът между удовлетворяването на собствените нужди и посвещаването на други хора може да ни донесе усещането за пълноценност и щастие.

Чудеса в скалите и каменна любов

с ЯнаХа

Отправяйки се на север към Хималаите, решаваме да минем през Елора, Аджанта и Каджурахо – където, камъните оживяват. Интериорът и декоративните фасади на пещерите Елора са дело на монаси, които четири века работят по сътворяването им. Комплексът Аджанта, състоящ се от храмове, светилища, скулптури и каменни украси, е доказателство за индийското майсторство в издълбаването на скални блокове. Външната украса на храмовете в комплекса Каджурахо, строени между 950 и 1050 г., е базирана на сюжети от любовното изкуство кама сутра.

Притчите на Изтока: Джатака за неблагодарността

със Стефания Димитрова

практика: Почувствай силата в теб и отвори сърцето си

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Комплексът асани и пранаяма ще ти помогне да почувстваш и изживееш въздействието на силата и нежността, които в йога вървят ръка за ръка. Резултатът е осъзнаване на собствените възможности и отваряне на сърцето към ритъма на вселената.