БРОЙ 19 | СЕПТЕМВРИ 2012

Бхаратанатям, Гуру таттва, Интегрална йога, Раху и Кету
Цена:

тема на броя: По стъпките на историята и митовете за Бхаратанатям

с Мина Паталенска

Бхаратанатям е роден в храмовете на Южна Индия. Тук древните арийски корени на танцовото изкуство са се смесили с богатата традиция на дравидите и на множеството южноиндийски племена. Тук са земите на Шива, където живеят шиваитските митове и светилища. Изкуството на Бхаратанатям е по-скоро традиция, капсулирала определени концепции, които консервативната култура на Юга грижливо пази и поддържа. Сякаш самият Бог Шива се материализира и придава форма на това изкуство, така че то да оцелее и да пребъде.

Гуру таттва – вътрешният гуру

с Анна Павлова

Гуру таттва е най-фината, най-чистата частица, съществуваща вътре в нас. Тя не е подчинена на времето и пространството – един абстрактен феномен без форма и цвят, който може да бъде възприет само от тези, които вече са развили вътрешното си виждане.

Интегрална йога

с Татяна Ташева

Практиката на Интегралната йога не преминава през установено умствено учение или предварително описани форми на медитация, мантри, а протича чрез стремление и самоконцентрация навътре, чрез самoотваряне за влиянието на Божествената сила, за Божественото присъствие в сърцето и чрез отхвърляне на всичко, което е чуждо за тези неща.

Интервю със Сандип Сатядев Кумар Йоги

въпроси: Десислава ел Хаким

„Вярата е това, което ни носи доволство. Пример са хилядите хора в Индия, които независимо от условията на живот са щастливи, обичат себе си и ближните и се радват на живота. Те подходжат духовно към случващото се, без да се фокусират прекалено върху материалната страна.“

на фокус: Халасана (Рало)

с Вера Захариева

Халасана е една от основните пози от групата на навеждащите напред асани. Тя въздейства върху гръб­начния стълб, тонизирайки нервните окончания, разполо­жени по цялата му дължина. Коремната преса, която е главният двигател на движенията, подпомага доброто състояние на вътрешните органи.

Манифестиращият генератор – от бързина към търпение

с Веселин Михайлов

Манифестиращият генератор е всъщност Генератор поради факта, че Сакралният център е винаги дефиниран и той може да разчита на тази автентична жизнена сила. Едновременно с това при него има задължително и още един дефиниран център – този на Гърлото (третият отгоре надолу на картата), подобно на Манифестора.

Въздействието на невидимите планети Раху и Кету

с Чандраканти Даси

Ведическите текстове по астрономия „Джьотиша шастра“ обясняват съществуването на две невидими планети в Слънчевата система – Раху и Кету, които често биват наричани Северен и Южен лунен възел. Те не са реални небесни тела, а „сенки“ с фина материална природа и нямат грубо осезаема форма за разлика от останалите планети.

Йога е науката на XXI век

с Кирил Коларов

Доказано е, че физическият аспект на йога – хатха йога – има мощен лечебен ефект, забавя стареенето и възстановява здравето. Ето защо от 1999 г. във Великобритания науката йога е въведена като алтернативна терапия. В напрегнатото време тя е крещящо необходима, защото не допуска стресът да ни засегне. И това е само една от причините за нарастващия интерес към нея.

Танцувай себе си

с Георги Христов

За танца казват, че подмладява духа и тялото, възстановява чувството за баланс и хармония, просветлява всичко тъмно, трансформира всичко грозно. Танцът възстановява желанието за живот, повдига духа, очиства токсините от ума и тялото, обновява цялото ни същество. Спокойно можем да наречем танцуването кардио терапия. Има и бонус – няма начин да не е забавно.

Йога в земите на маянските шамани

с Милена

В годината, предречена от маите за края на света, се отправям на пътешествие към себе си в далечно Мексико – земя на шамани, мистика и чисти емоции, където се потапям в местните традиции, вплетени във вибрациите на йога практиките. Периодът, който Шива Рей е избрала за това духовно оттегляне съвпада с пролетното равноденствие – времето, когато енергиите се изравняват и светлината взима превес над тъмнината.

Профилактика и лечение с пчелен мед

с Даниела Събева

Пчелният мед повишава защитните сили на организма. Той действа антибактериално, антимикотично, противовъзпалително, кръвообразуващо, отхрачващо, регенеративно, болкоуспокояващо, тонизиращо, слабително и детоксично.

Притчите на Изтока: Джатака за завистта

със Стефания Димитрова

практика: Практика, подобряваща състоянието при диабет

с Пинки Гхагас

Комплексът асани стимулира работата на панкреаса и тонизира цялото тяло. За да се усети неговото въздействие, е желателно да се изпълнява всеки ден в продължение на минимум три месеца и постепенно да стане част от ежедневието на заболелия.