БРОЙ 2 | АПРИЛ 2011

Поздрав към Слънцето, Суря Намаскар
Цена:

Йога на Запад – някои важни съображения

с д-р Димитър Пашкулев

Много последователи, особено извън Индия, не са пълноценно информирани и практикуват йога с недостатъчна степен на осъзнатост. Не рядко това се дължи на факта, че техните наставници не притежават нужните качества. Това води до разочароващи резултати за съответните индивиди и вреди на каузата на йога!

Семинар “Антар Мауна – метод за овладяване на ума”

Топлото пролетно слънце приветства участниците в семинара със Свами Шивамурти Сарасвати, които се проведе в Пловдив между 11-ти и 13-ти март. Темата и лекторката предизвикаха голям интерес и не без основание. Свами Шивамурти е почитана заради магнетизма и мъдростта, които струят от всяка нейна дума.

На фокус: Врикшасана (Дърво)

с Елена Гергинова

Врикшасана е балансираща асана, която развива концентрацията и успокоява ума. Изходна позиция е Тадасана – със събрани ходила и ръце край тялото. Гръбнакът е изправен, дишането е спокойно. Избира се точка на концентрация, за която погледът се „захваща“. Десният крак се свива в коляното и петата се поставя в корена на лявото бедро. Ходилото се отпуска на бедрото, с пръсти насочени надолу. След като се балансира тялото върху левия крак, дланите се съединяват пред гърдите. Остава се в позата за 3 вдишвания и издишвания. Връща се в изходна позиция и се повтаря с левия крак.

Йога по време на бременност

с Росица Божкова

Много жени откриват за себе си йога именно по време на бременността. Защото за разлика от различните видове спортни дейности, йога не натоварва силово тялото, а същевременно го поддържа в добра форма.

Извинение да пропуснеш йога? По скоро причина да отидеш!

с Цанка Петкова

Дори и най-отдадените ученици измислят оправдания, за да пропуснат часа по йога. Най-разпространените причини за отлагане са: нямам време, изморен съм, ядох много, имам по-важни работи и т.н. Дали е така?

Aюрведа за всички

с Чандраканти Даси

Тестът за определяне на индивидуалната конституция дава възможност за положителен отговор, дори и само едно от изброените състояния да е валидно за вас. Това ще помогне за оформяне на правилна представа за вашата личност.

Интервю с Мина Паталенска

въпроси: Десислава ел Хаким

Мина Паталенска е изучавала няколко класически индийски стила в Италия, Словения, Русия и Индия. Тя е единствена ученичка от Европа на изтъкнатия танцов гуру госпожа Анитха Гуха и нейна старша ученичка-чужденка. Мина изнася представления у нас и в чужбина; била е жури на танцов конкурс в Индия и се е снимала в боливудски филм. В България преподава в собствената си школа „Натараджа“, следвайки традицията на Анитха Гуха.

Формиране на емоционалния код

с Тинка Митева

Доказано е, че 50% от нашия емоционален код се формира през първите 5 години от развитието ни. От 5-та до 8-та година се прибавят още 30%. В тази възраст, в която все още ни липсва жизнен опит и критичност на съзнанието, родителите са тези, които определят нашата гледна точка за света. Те са тези, които ни показват и казват кое е добро и лошо, красиво и грозно, позволено и непозволено и т.н.

Пречистващи практики в Хатха йога

с Даниела Събева

Пречистващите практики – Шаткарми, са част от хилядолетната традиция на Хатха йога. Описани преди повече от 1000 години, днес те продължават да са значима част от пълноценната йога практика и един от основните методи за поддържане на здраве и хармония между тялото, ума и душата.

практика Суря Намаскар

Поздрав към Слънцето е комплекс от упражнения с контролирано дишане, който тонизира цялото тяло и го отваря за слънчевата енергия.