БРОЙ 20 | ОКТОМВРИ 2012

Васту, нияма, карма, Муладхара, шаткарми
Цена:

тема на броя: Васту или благоприятната подредба на средата според Ведите

с Чандраканти Даси

Васту е ведическа наука, която отчита всички възможни влияния, както на по-грубата физическа Вселена, така и на по-фините закони на природата. Към първата група фактори спадат влиянието на Слънцето и другите планети, атмосферното налягане, магнитното поле на Земята и небесните тела, релефът на мястото, наличните водни басейни, пътищата, съществуващите вече сгради, а към втората – дейностите и техните последици (карма) и вечното раждане и смърт в материалния свят (самсара).

Прилагане на принципите на нияма в йога практиките

с Кристос Павлу

В осемстепенния път на йога Патанджали поставя яма и нияма преди асана. В днешно време, обаче, повечето хора направо изучават асаните – без да имат отношение към предходните две стъпала в учението на Йога.

Готови ли сме да застанем на брега на океана

с Валерия Трифонова

Хванати в капана на собствените си представи, ние възприемаме илюзията на материята (мая) като единствена и последна реалност и си мислим, че знаем какво точно се случва в живота ни. Държим се така, сякаш нашата професия, нашият статус, нашата партия – или която и да е група, към която смятаме, че принадлежим – е най-доброто. И сме убедени, че всички други гледни точки, които съществуват по света, са неверни, изкривени, лоши.

Интервю с д-р Антоанета Заркова

въпроси: Десислава ел Хаким

„Целта на аюрведа е премахване причините за болестта, а не само повлияване на нейните симптоми. Лечението е строго индивидуално и комплексно. Тъй като в него се използват само природни средства, то изисква по-дълго време за постигане на лечебния ефект. Аюрведа не е бърз ремонт с някое хапче, което да ни позволи да продължим погрешния си начин на живот, без да обръщаме внимание на поведенческите корени на нашето заболяване.“

Основни характеристики на кармата

с Росица Божкова

Дълбоко в себе си всички знаем, че Вселената се управлява от невидимите закони на една космическа справедливост, която пронизва живота – макар и често да не виждаме перспективата на голямата картина, питайки се: „Защо на мен?“ Като среща на Дух и Материя, ние, човешките същества носим историята и на това, което идва отгоре (душата), и на това, което идва отдолу (генетичната памет).

на фокус: Сарвангасана (Свещ)

с Вера Захариева

Уштрасана спада към групата на навеждащите назад асани. Тя оказва силно тонизиращо въздействие върху гръбнака, дихателната, храносмилателната и репродуктивната системи.

Муладхара – от несигурност до абсолютна сигурност

с Любомир Розенщайн

Муладхара чакра е преходна чакра между животинското и човешкото развитие, точно както Сахасрара е мост между човешкото и божественото. Под Муладхара се намират чакрите на животинския свят, при които представители липсва отличителната черта на човека – самосъзнанието. Муладхара ознаменува неговото раждане.

Подчинение и отговорност

с Анета Атанасова

Ако винаги си задаваме въпроса: „Защо правя (или не правя) това?“; ако бъдем честни за мотивите за всяко свое действие и бездействие; ако осъзнаем последствията от своите действия и можем ли да поемем отговорност за тях, ще бъдем истински човечни, осъзнати и отговорни за своето поведение.

Пчелният прашец – дар от боговете

с Даниела Събева

Пчелният прашец е продукт, богат на витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и редица други ценни съставки. Той съдържа фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо и селен, както и всичките незаменими аминокиселини – в него има от 5 до 7 пъти повече, отколкото в кой и да е животински продукт на база едно и също количество.

Караджов камък – портал към небето

с Георги Христов

Караджов камък е място, където тъканта на измеренията изтънява и има осезаем допир с други светове. Тук символично се отварят врати към Бога, затова в миналото поддържането на чистотата и отпушването на мястото от натрупания негативизъм е била задача на жреци и свещенослужители. Не случайно именно тук се появяват едни от най-важните ръкотворни светилища на траките.

практика: Комплекс пречистващи практики

с Теменуга Стайкова

Смяната на сезоните е подходящо време за изпълнение на комплекса, като за здрави хора се препоръчва профилактично веднъж на три месеца, а при хронични заболявания – според инструкциите на специалист-терапевт. Важно е да се знае, че шаткармите се прилагат само при нужда и не са част от ежедневната йога програма.