БРОЙ 21 | НОЕМВРИ 2012

21-12-2012 , възнесение, варанаси, изследване на карма
Цена:

тема на броя: 21-12-2012 Готови ли сме за Неизвестното

с Георги Христов

Загадката около съдбовната комбинация 21-12-2012 вълнува хора от различни социални групи. В езотерическата литература този ден се приема като време на възнесение – масов преход на човечеството към друго ниво на съзнание. Това се обяснява с факта, че по това време завършват два космически цикъла. По време на Галактическия преход Земята, която е живо същество със съзнание, преминава в по-висше състояние на съществуване – четвърто измерение.

Философията на Веданта

с Юлия Савова

Веданта е философия, която разкрива вечните принципи на живота и съществуването. Така както се учим да управляваме автомобил и да свирим на музикален инструмент, по същия начин можем да изучим и изкуството да живеем. Веданта ни показва пътя на освобождение от догми и постулати; подканва ни да подложим на собствената си преценка всяко нещо, до което се докосваме – да го изследваме и анализираме.

Колко е важно да бъдем в живота

с Теодора Рачева

Не е достатъчно човек само да ходи на йога, пилатес, тай чи или паневритмия, за да подобри качеството на живота си. В повечето случаи наученото в залите си остава там и не се пренася в делника. А точно в лудницата на града, в отношенията ни с близките мирът, спокойствието и търпението са най-необходими.

Интервю със Свами Крияатма Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

„За тези, които в действителност искат да използват йога като средство за по-успешно справяне с живота, ключът се крие в редовната практика. Първоначално това изисква дисциплина, което е трудно, но знанието, че навикът се ражда от дисциплината, прави ежедневната практика по-лесно поносима.“

Методи за изследване на карма

с Росица Божкова

Много източници твърдят, че времето, в което живеем, е подходящо за изчистване на старата карма. Това е особено време – време разделно, в което класовете и плявата се отделят окончателно за идващия нов времеви цикъл. В този смисъл, уместно е да разпознаем и изкореним плевелите в собствения си ум, които пораждат и задвижват карма.

на фокус: Уштрасана (Камила)

с Вера Захариева

Позата дължи своите предимства на обърнатото по­ложение на тялото, на силното опъване на врата и стимулирането на щитовидната жлеза чрез натиска, който брадата оказва върху гръдната кост.

Свадхистхана – от дълбоката депресия до абсолютната радост

с Любомир Розенщайн

Подобно на Муладхара, Свадхистхана, втората от близките до животинския свят чакри, преобразява втория по сила инстинкт – инстинкта за размножаване, в човешката емоция на радост или нерадост. Това е пътят, по който започва отделянето на човека от животинските видове – чрез надграждане на инстинктите с вътрешни преживявания.

Рефлекторът – лунно създание

с Веселин Михайлов

Тъй като Рефлекторът е широко отворен и няма вътрешен авторитет за вземане на важни решения в живота си, той е под дълбокото влияние на Луната. Той е лунно създание, представител на Луната на Земята.

Храни, билки и минерали вместо лекарства

с д-р Димитър Пашкулев

В дълбока древност хората са поемали поддържащите ги съставки чрез храната, към която са прибавяли лечебни растения и минерали. Повечето от болестите на цивилизацията са били рядкост, макар че смъртността от остри инфекции и травми е била висока. Съвременната фармакосинтетика, заедно с други модерни методи, e на път да обърне статистиката.

Васту – практически съвети за хармония в дома

с Чандраканти Даси

Според Васту хармонизирането на енергиите, които ни заобикалят, изисква подредбата на дома да е съобразена с местата на елементите. Въздухът се намира в северозападния ъгъл (най-проветривото и студено място в дома), водата – в североизточния, огънят – в югоизточния, а земята – в югозападния ъгъл на парцела, сградата или помещението.

Варанаси – миг от вечността

с ЯнаХа

Варанаси има славата на най-стария град в света, пазител на Свещения огън, способен да пренесе след смъртта душите в най-добрите за тях места и да затвори цикъла на преражданията. Възрастни вярващи от цяла Индия идват тук, за да изчакат края на дните си. Ако могат да си позволят, се настаняват в специално построени сгради, ако ли не – търсят приют из уличните ниши.

Притчите на Изтока: Джатака за двойната несполука

със Стефания Димитрова

практика: Продължавай да откриваш себе си

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Използвайте интровертността на есента, за да откриете повече за своите възможности с варианти на познати асани, които изискват добра подготовка.