БРОЙ 22 | ДЕКЕМВРИ 2012

Страхът от смъртта, гуру, Махамритюнджая мантра
Цена:

тема на броя:  Страхът от смъртта

с Елица Йоргова

Страхът от смъртта е един от най-великите феномени на човешката природа – изключително могъщ и дълбоко вкоренен в нас, той може да бъде разделен на първичен и вторичен. В търсене на отговори на въпросите, които вълнуват мнозина, се допитах до древните текстове на Йога. Първичният страх от смъртта е породен от жаждата ни за живот, проявление на инстинкта за самосъхранение. Патанджали използва за него равнозначно две определения, които на пръв поглед изглеждат противоположни – ашиша и абхинивеша. Вторичният страх от смъртта идва от егото.

Видове гуру

с Анна Павлова

Казва се, че има няколко вида – йога, гияна, тантричен и брахманишта гуру. Йога гуру е този, който ни предава науката йога чрез продължителна практика и обикновено притежава духовни сили. Гияна гуру притежава дълбоки разбирания относно връзката и разликата между древните истини и съвременните. Мисловната сила на един тантричен гуру може да се движи със скорост по-голяма от тази на светлината и да стига до всички крайчета на земята. Брахманишта гуру обикновено живее в мълчание, но усеща всичко около себе си. При такъв гуру се стичат тълпи хора, само за да усетят неговото излъчване.

Посланието на Махамритюнджая мантра

със Свами Сукхабодхананда

Махамритюнджая мантра е Ведическа мантра, която създава защитна обвивка от Божествена положителна енергия и не допуска отрицателни сили да влияят на практикуващия. Тя е изключително силна поради вибрациите, създавани от съставящите я звуци. Обикновено се пее, когато човек е в затруднено положение – тогава енергията му е слаба и той има нужда да се енергизира, създавайки положително енергийно поле.

Интервю с Шибу Куриакосе

въпроси: Десислава ел Хаким

„Мнозина казват, че практикуват йога, но нямат идея как да се грижат за тялото си и да съблюдават неговите нужди – например, ходене до тоалетната и начин на хранене. А без това не е възможно да се постигне спокоен ум – когато в тялото има напрежение, то се предава и на ума. Напрежението и стресът се пораждат от начина на живот, от храната и не могат да се елиминират само с физически упражнения.“

Саттвична коледна трапеза

с Чандраканти Даси

Декември е повод за различни радости, съпроводени с празненства и пищни трапези, които, уви, не винаги се отразяват добре на тялото и душата. Кухнята на аюрведа може да предложи здравословни и саттвични аналози на най-популярните по нашите земи ястия.

Някои размисли, вдъхновени от примера на Буда

с Кирил Коларов

След години на живот в търсене, отречение и аскетизъм, Буда се отдава на медитация под едно смокиново дърво на брега на река Найранджана. Казва се, че именно там той успява да изясни за себе си някои аспекти на същестуванието и открива, че отговори на въпросите, които го вълнуват, може да получи само като се върне към света и пъстротата на живота. След две хилядолетия, че и повече, опитът на Буда е все така вдъхновяващ и може да бъде систематизиран в няколко направления.

на фокус: Падмасана (Лотос)

с Вера Захариева

Падмасана е най-подходящата поза за медитативни и дихателни практики, тъй като осигурява необходимата стабилност на тялото за продължителен статичен престой. Редовното практикуване на Падмасана е предпоставка за добро физическо и ментално здраве

Манипура – от възникването на егото до действие без его

с Любомир Розенщайн

Манипура носи със себе си действието като възможност човек да прави нещата по своя воля и да поставя граници между себе си и околната среда. Трета чакра само имитира животинското поведение, за да даде на човека първия и много силен инструмент на прехода от пълната предопределеност към собствен избор в съдбата си.

Силата на молитвата

с Анета Атанасова

Молитвата ни дава спокойствие, смирение, увереност. Тя съдържа позитивни мисли и намерения, които ни зареждат с положителни емоции. Тези твърдения бяха доказани от редица научни изследвания.

Храни, билки и минерали вместо лекарства (II част)

с д-р Димитър Пашкулев

В дълбока древност хората са поемали поддържащите ги съставки чрез храната, към която са прибавяли лечебни растения и минерали. Повечето от болестите на цивилизацията са били рядкост, макар че смъртността от остри инфекции и травми е била висока. Съвременната фармакосинтетика, заедно с други модерни методи, e на път да обърне статистиката.

Карнавалът Тейям – движенията на Духа

с Георги Христов

Тейям е древен ритуал (бих го сравнил с нестинарството), традиция запазена от времената преди индуизма, който се изпълнява само в Северна Керала и не се показва като туристическа атракция. По време на празника облеченият в ритуален костюм и силно гримиран човек след специална молитва (пуджа) загубва своята индивидуалност, освобождава се от човешкото и предоставя своето тяло на определено божество, което чрез него започва да въздейства на материалния свят.

Притчите на Изтока: Разбойникът праведник

със Стефания Димитрова

практика: Практика за всеки ден

със Сандип Кумар

Комплексът асани е подходящ за всеки ден и може да се изпълнява и от хора, които нямат опитност в йога. Въздействието на позите е на различни нива – те успокояват ума, подобряват метаболизма и сексуалната активност, оказват благотворно въздействие при проблеми с коленете и гръбнака.