БРОЙ 23 | ФЕВРУАРИ 2013

храната и състоянието на тялото и духа, Свами Савикалпа Сарасвати, Аскетът в Индия, Васту
Цена:

тема на броя: Връзката между храната и състоянието на тялото и духа

със Слави Славов, Vita Rama

Време е човек да започне да си дава сметка за последствията от храната, която консумира, водата която пие, въздуха който диша. Всичко, каквото ядем, влияе на физическото и умственото ни тяло. Да не говорим за ефекта върху съзнанието ни от това, което четем, гледаме по телевизията, учим в училищата и университетите

Йога като начин за себереализация

с Анна Павлова

Йога е за тялото, за емоциите, за ума, за подмладяване и дълъг живот; всичко това може да се събере в едно – човешката личност да еволюира. Даже науката ни казва, че само 10% от нашия мозък е пробуден, а останалите 90% са в летаргично състояние. Пробуждането на тези 90% от мозъка е себереализация, отстраняването на бариерите, които разделят съзнанието също е себереализация.

Преподавателят по йога – водач към свободата или създател на поредната зависимост

с Мокша

Независимо от избраната методика, учителите по йога като цяло се стремят да накарат учениците си да се чувстват добре по време на часовете. Като резултат от подобно отношение, неусетно практикуващите се привързват към подхода на учителите си и това ги прави неспособни да приемат нищо различно, ново и непознато. Това от една страна им дава сигурност и стабилност, но от друга почти изцяло спира възможността им да разширяват кръгозора си и да се адаптират към непрестанно променящия се свят. А какво е йога, ако не подобряване на адаптивността?

Интервю със Свами Савикалпа Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

„Нада йога се основава на теорията, че всичко във Вселената е вибрация, породена от звука, от движението. Някои от звуците можем да чуем на физическо ниво, а други не. Всеки орган и всяка клетка в нашето тяло също имат своя собствена вибрация. Дори когато мислим, ние създаваме определени вибрации. Древните книги в различните култури посочват звука като първоизточник на живота. Чрез нада йога можем да открием и най-фините нива на вибрация, да усетим техния ефект върху физическото тяло, ума и по-специално, върху енергийното тяло.“

Влиянието на обърнатите асани върху човешкия организъм

с Кристос Павлу

Обърнатите асани са важна част от всяка йога практика. Те въздействат върху всяка една система и подобряват функционирането на органите и системите. Казаното е в сила, обаче, само ако се изпълняват правилно и под ръководството на опитен преподавател. В противен случай, те биха ни навредили.

Аскетът в Индия

с Николай Янков

В повечето религии аскетизмът е форма на отклонение от традицията. В Индия обаче, в почти всички възникнали там религии – в това число хиндуизъм, будизъм, джайнизъм – той е основна част от религиозния живот. Неслучайно в хинди и санскрит съществуват толкова много имена за аскет според типа аскеза, която практикува или според учението, което следва.

Анахата чакра – реката на емоциите

с Любомир Розенщайн

Анахата, сърдечната чакра, е енергийният център на чувствата и следващата стъпка, която отдалечава човека от животинското съществуване. Манипура носи осъзнаване на действието, а Анахата прибавя енергийния заряд на емоциите. Нашите чувства са причината да правим избори, които не съвпадат с програмираното от природата поведение; те са допълнителен стимул на нашето движение, който може да усили дадения от природата механизъм да реагираме или пък да ни поведе в друга посока.

Корекции на заобикалящото ни пространство според Васту

с Чандраканти Даси

За корекция на неправилноориентирани и усвоени пространства Васту препоръчва употребата на различни янтри (на санскрит янтра буквално означава машина) – енергиен еквивалент на проявените сили, управляващи Вселената. Янтрите са специфични графични изображения на мантрите на Върховния разум, полубоговете, основните планети и т.н.

Слънчевият цикъл – начало и край

с Веселин Михайлов

Следвайки Григорианския календар, приет на 4 октомври 1582 г. по времето на папа Григорий ХIII, сме възприели, че краят на годината настъпва на 31 декември и от 1 януари започва новата. Григорианският календар е слънчев – той е зависим от периода на завъртане на Земята около Слънцето за около 365,2422 дни. Тъй като човешката природа е базирана на цикличността, ние естествено следваме календарните дни, основани на слънчевия цикъл. Интересното е, че самият цикъл не завършва с официалния край на календарната година.

Лудост и просветление в Гоа

с Георги Христов

Гоа е свят на безкрайни пясъчни плажове по брега на Арабско море, тихи палмови горички, покрити с гъсти джунгли хълмове, смайващи католически катедрали и луксозни курорти. Тук човек избира дали да изследва себе си чрез наркотиците и алкохола, или да се отдаде на многобройните техники за духовно развитие.

Притчите на Изтока: Джатака за смирението

със Стефания Димитрова

практика: Практика за болки в гърба

с Теменуга Стайкова

Изпълнявана всеки ден, практиката поддържа подвижността на гръбнака и изгражда сила и гъвкавост- предпоставки да избегнем сериозни кризи, както и да се преодолеят болки вследствие на ишиас, дископатия, дискова херния.