БРОЙ 24 | МАРТ 2013

Веданта, Брахман, Саламба ширшасана, Вишудхи чакра
Цена:

тема на броя: Човешкият ум – същност и особености

с Анна Павлова

Голяма част от хората днес не знаят много за същността на ума и неговата дейност. Съвременните учени познават само отделни фрагменти от ума, изхождайки от факта, че е функция на мозъка. Умът не е нещо грубо, видимо и осезаемо. Той не може да се види или пък да се измери. Не му е необходимо пространство, в което да съществува. Умът и материята са двата аспекта на едно и също всеизпълващо нещо – Брахман. Според Веданта умът предхожда материята, докато теорията на модерната наука е основана на схващането за първичността на материята. Умът е толкова нематериален, че няма качества за измерване. Той е най-фината част на материята и подтиква тялото към действие.

Здравословното дишане

с Емил Гавраилов

Дишането е фундаментална жизнена функция, но въпреки привидната й простота, проучването на Световната белодробна фондация показва, че съществена част от хората не умеят да дишат правилно. А неправилното дишане стимулира вегетативните реакции, които са свързани с пристъпи на паника, тревожност и хронична стимулация на симпатиковата нервна система и активиране на тревожното състояние.

Йога в помощ при формирането на личността

с Нели Леви – Майтрей

Важно е да се знае, че йога не е вълшебна пръчица, тя не ще превърне децата ни в такива, каквито ги искаме, но със сигурност йога практиката ще постави основи те да растат уверени, гъвкави, мислещи и отговорни. Ние, като родители, можем да ги обичаме, да общуваме с тях, да ги разбираме и да им дадем възможност да опознаят себе си.

Интервю с Нанси Трейнър

въпроси: Теодора Рачева

„Освежаващо е да видиш, че България не е заимствала корпоративния модел за максимални печалби, както е в Азия и Северна Америка. Но като че ли и тук съществува глобалната мода сред практикуващите йога по цял свят да се фокусират на „светлата“ страна от живота, което води до игнориране на мрака. Това е като да се правиш, че травмите не съществуват, но те няма да изчезнат с това, нито пък мракът. За да живеем балансирано, трябва да признаем и приемем съществуването както на светлината, така и на мрака в нас и в заобикалящия ни свят.“

Саламба ширшасана – стъпка по стъпка

с Кристос Павлу

По традиция Саламба Ширшасана (Стойка на глава с опора), заради ефекта, който оказва върху цялото тяло, се счита за бащата на всички асани. Сама по себе си, тя е истинско предизвикателство – изисква сила в ръцете и гъвкави рамене, за да се избегне натискът върху врата; както и издръжливост в долната част на кръста и областта на корема, които да понесат тежестта на краката.

Радвай се и празнувай – това е Холи

с Елена Щерева

В навечерието на празника се палят буйни огньове, в които се изгарят изображения на Холика и по този начин се празнува победата на доброто над злото. Тържествата продължават три дни, по време на които първо в семейството, а после навън по улиците всички се пръскат с оцветена вода, намазват лицата си с бои на прах и се благославят взаимно.

Вишудхи чакра – от мълчанието през думите и отвъд тях

с Любомир Розенщайн

Вишудхи е енергийният център на общуването и заедно с Аджна чакра обозначават заключителната част от пътя между животинския инстинкт и развитото съзнание. Особеност на Вишудхи е, че преминаването става с помощта на собствен инструмент и това е езикът, речта. Той се явява на онази степен от еволюцията, когато, със събуждането на горните две чакри, вътрешните преживявания стават толкова сложни, уникални и индивидуални, че е необходимо средство, което да ги направи достояние на другите.

Препоръки от аюрведа за справяне с безсънието

с Чандраканти Даси

Безсънието е често срещано явление в живота на съвременния човек. Стресът, неправилният начин на хранене, липсата на достатъчно движение и късното лягане могат да доведат до хронични проблеми със съня. Всяко сериозно нарушение във функциите на тялото предполага дисбаланс на три-доша. От гледна точка на аюрведа безсънието е индикатор за дисбаланс на Вата доша. Хората с подобно неразположение имат нужда от подреждане на ежедневието и успокояване на ума с медитация и релаксация.

Възприятието за време – кой на кого е господар

с Анета Атанасова

Усещането за безпомощност във връзка с дефицита на време е толкова силно за някои хора, че те дори казват: „Ние не управляваме времето. То нас ни управлява.“ Защо се получава това? До известна степен усещането за недостиг на време е функция на възрастта. С увеличаване на възрастта расте усещането ни за скъсяване на времето. Естествено, продължителността от една година има съвсем различни измерения за човек, който е на 2 години (това е половината от неговия живот), на 18 или на 45.

Камино де Сантяго де Компостела – пътят на душата

с Ирена Христова

Казват, че Камино де Сантяго е проекция на Млечния път на Земята, това е и пътят на християнството, по който Св. Яков минава, носейки вярата. През вековете тамплиерите са тези, които финансират изграждането на различните обекти – катедрали, заслони, селища и бранят Христовото учение. Безчет пилигрими са минали по пътя, за който се вярва, че макар и на земята, е в друго измерение.

Притчите на Изтока: Магаре и куче

със Стефания Димитрова

практика: Практика за за хора, прекарващи дълго време пред компютър

с Кирил Коларов

Съвременният начин на живот предопределя мнозина да прекарват по-голяма част от деня седнали, най-често пред компютър. В резултат на това напрежението от продължителната статична поза на тялото се натрупва в раменете, областта между плещите, във врата и се появява схванатост в горната част на тялото, придружено със застояване на кръвта в таза.