БРОЙ 25 | АПРИЛ 2013

Индия, Киртан йога, Магията Хюман дизайн, Аджна чакра, Наднорменото тегло и аюрведа
Цена:

тема на броя:  Индия – малко познатата

с Живко Стоилов

Каква е първата асоциация, която правим, щом чуем Индия – Тадж Махал? Хималаите? Кама Сутра и аскетизъм? Бедност и екзотика? Мизерия и лукс? Йога? На фона на растящия интерес към Индия, все още има малко известни факти – като този, че стара Индия в наши дни е много млада – средната възраст за страната е 25 години (за сравнение– у нас тя е 41). Културата на Индия носи в себе си древна мъдрост, която продължава да привлича Запада. Благодарение на тази мъдрост, основана на принципите за ненасилие, в Индия е възможно да съжителстват всички религии в демократично единство, от което може да се вземе пример.

Физическото тяло – проявление на ума

с Анна Павлова

мът и тялото са тясно свързани и взаимно си влияят. Чист и здрав ум означава здраво тяло. На свой ред, ако тялото е здраво, и умът ще е здрав. Например болките в стомаха водят до депресия. Лошите мисли са първопричината за болестите. Всеки зъл умисъл, отправен към някого, веднага засяга тялото и му причинява някаква болест.

Киртан йога – практична техника за една непрактична епоха

с Vita Rama

Киртанът, повик и отговор под формата на предано пеене, набира скорост по целия свят. В йога студията, известни някога с приглушената атмосфера на тихата медитация, сега звучат мелодични мантри. И защо не? Киртанът е практичен. Не всеки има физическата издръжливост да практикува общоприетите форми на йога. Но дори и едно дете може да пее. Отваряме уста и оставяме сърцето да пее – така блажено и лесно за практикуване.

Интервю със Солара Ан-Ра

въпроси: Теодора Рачева

„Когато затворим очи с намерението да „отидем навътре“, започва процесът на изучаване на собственото ни съзнание и достигане до нашата вътрешна мъдрост. Човек открива, че е сияещо създание от Светлина и Любов. Няма по-голямо откритие в цялата Вселена! Когато осъзнаването ни е насочено само към външния свят, няма място за вътрешен растеж и трансформация. Вътре в нас се намират отговорите на всички въпроси, които някога сме задавали.“

Алтернативи и варианти на Саламба Ширшасана, част I

с Кристос Павлу

Ако не сте в състояние да изпълнявате Саламба Ширшасана поради травма на врата или раменете, високо кръвно налягане или друго противопоказание, Прасарита Падоттанасана и Адхо мукха сванасана са отлични алтернативи.

Тантра или стремеж към Цялостта

с Николай Янков

Според тантра реалността, която възприемаме със сетивата, също е истинска, защото е продукт на играта на Шива-Шакти, но е ограничена и прехoдна, което я прави илюзорна. Ние живеем в майя, илюзия, не защото светът не е реален, а защото не познаваме Цялостта.

Магията Хюман дизайн – придвижване по най-малкото съпротивление

с Веселин Михайлов

Хюман дизайн е система, която съчетава древното познание със съвременните научни достижения. Въпреки че планетарните влияния са застъпени в нея, тя не е астрология. Въпреки че се базира на китайската книга на промените И-дзин, тя не е копие на И-дзин. Въпреки че системата на чакрите от индобраминското учение и елементи от Кабала заемат ключово място в системата, тя не е тези учения. Тя е синтез от всички тях.

Аджна чакра – от живот без мисъл до територията на прозренията

с Любомир Розенщайн

Аджна, шестата чакра, е психичният център на най-високата стъпка в човешкото развитие – събуждането на интелекта. Мисленето е способността да наблюдаваме себе си и своя живот, да осъзнаваме постъпващата чрез сетивата информация и въз основа на нея да променяме своите убеждения, ценности, действия. Ние можем да живеем и без да мислим на равнището на инстинктите, егото, емоциите, общуването с тяхното представяне, подготвено от по-ниските чакри. Но именно мисълта отличава човешкия живот от този, характерен за животинския свят и подчинен изцяло на инстинктите.

Наднорменото тегло и аюрведа

с Чандраканти Даси

Наднорменото тегло е бич за западното общество и застрашава главно хората с Капха конституция. Американският начин на живот и хамбургер цивилизацията постепенно изместват местните традиции навсякъде по света. У нас заведенията за бързо хранене са пълни и хората чакат на опашки, за да получат любимата си нездравословна храна. Дори самото наименование „бързо хранене“ е в пълно противоречие с разбирането на аюрведа. Ако човек не приема храната в омиротворено състояние, а я изгълтва тичайки, бързайки или под постоянен стрес, тя се превръща в отрова за тялото и често може да бъде причина за наднормено тегло.

Махенди – изкуството на рисуване с къна

със Стела Христова

Рисуването с къна – махенди, е старо, колкото и самата ведическа култура. За ритуали и церемонии ръцете се изписвали с кръгове и мандали, символизиращи слънцето Суря Нараяна. Така адептът показвал желанието си да събуди своето вътрешно духовно зрение и да озари битието си. Стремежът към красота и хармония в древна Индия е свързан с идеята за бога. Наричан Бхагаван (най-съвършения) и Кришна (всепривличащ), той е смятан за източник на красотата във Вселената. Затова и благородните хора в миналото изучавали 64 изкуства, като път за свързване с божественото.

Пролет в Хималаите

с ЯнаХа

Намираме в Дунгри, вляво от пътя Олд Манали – Ню Манали, своя дом за четири месеца. Посреща ни аромат на нацъфтели ябълки. Дървени са къщите тук – с чардаци и станове по тях, изпод които излизат колоритни платове. Наемаме стая в приземен етаж на къща. За тоалетна и баня търчим с чадър отвън. Имаме газова печка да се топлим, газов котлон да си готвим, голям дървен сандък, в който си събираме вещите, и маса.

практика: Преодоляване на сковаността и болките в гърба, част 2

с Теменуга Стайкова – Теджомая