БРОЙ 26 | МАЙ 2013

възпитанието на децата във ведическата традиция
Цена:

тема на броя: Възпитанието на децата във ведическата традиция

с Харилал

Цел на ведическата култура е устойчиво благосъстояние, като здравият и балансиран ум е най-важната предпоставка за щастливо, мирно и благоденстващо общество. За да се постигне това, основна стъпка е образованието на децата. Детството е времето, през което се формират и изграждат характерът и навиците на личността. Умът на детето е подобен на празен лист, върху който първите изписани думи са най-важни. Впечатленията от минали животи (васани) също са част от него, но едно подходящо образование може да ги елиминира в определена степен

Кундалини йога по учението на Йоги Баджан

с Прем Шела

Методът на Кундалини йога е практическо приложение на науката за енергията, целта на която е да пробуди съзнанието, присъстващо у всеки човек. В този смисъл отправна точка в науката Кундалини йога като техника е трансформацията на тялото – своеобразен микрокосмос, тъй като човекът е отражение на макрокосмоса.

Ахимса – централна доктрина в индийската култура

с Елена Щерева

Ахимса е централна доктрина в индийската култура от зората на нейното възникване. Придържането към принципа ахимса предполага ненасилие по какъвто и да било начин – с мисли, думи или дела. Повърхностно погледнато може да се приеме, че значението на ахимса се ограничава единствено в рамките на физическото нараняване и нанасяне на вреда. Всъщност, въздържането от насилие изисква безобиден ум, уста и ръка.

Интервю със Свами Шивамурти Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

„Служенето пречиства сърцето, а когато то е чисто, любовта идва спонтанно и ни предоставя възможност да даваме. По този начин пречистваме себе си и околните. Правим ли добро, ставаме добри. А щом сме добри, сме в състояние на медитация, която е пътят към реализацията.“

Алтернативи и варианти на Саламба Ширшасана, част II

с Кристос Павлу

В процеса на усвояване на Саламба Ширшасана стената и блокчетата са добри помощници, ако знаем как да ги използваме.

Основни правила за ефективно общуване

с Анета Атанасова

В ежедневието ние сме в постоянно взаимодействие с останалите при лични контакти, по телефона, в интернет пространството. Участваме в различни групи, срещаме се случайно с познати и непознати, разменяме мисли, идеи и чувства. Чувстваме ли се удовлетворени от този процес на обмяна?

Сахасрара – отвъд психологията на чакрите

с Любомир Розенщайн

Много често назовават Сахасрара седмата чакра, но тя се намира извън психологията на чакрите. Защото психиката на човека е сферата на преживяванията на личността и тази сфера завършва с Аджна чакра. В Сахасрара вече няма лични преживявания и не съществува личност, с нея започва необятната територия отвъд пределите на психичното.

Алкално-киселинният баланс в организма

с Vita Rama

За постигането и поддържането на пълноценно здраве човек се нуждае от условия за оптимален алкално-киселинен баланс. Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането на това равновесие в тялото. Съвършеното съотношение за човешкото здраве е 70-80% алкализиращи и 20-30% киселинообразуващи храни.

Един ден в Кайвалядхама – моето училище по Йога

с Елица Йоргова

Намасте! Това е личен разказ за една вътрешна промяна. Промяната, която се извърши и продължава да работи в мен благодарение на Йога.

Моята история: Не мога да си представя, че денят ще започне без йога

с Мариана Иванова

Преди лятото на 2012 г. и през ум не ми е минавало, че ще започна да играя йога – и то всяка сутрин по 20 мин, преди да изляза за работа. Всичко тръгна от едно предаване на Мартин Карбовски и един супер готин разговор с една „баба йога“, всяка дума от който силно ме впечатли.

Притчите на Изтока: Джатака за сговорността

със Стефания Димитрова

практика: Комплекс за възстановяване след раждане

с Теодора Рачева – Ананда Деви

Всяка бременност променя тялото на жената, но с йога практика можем бързо да се възстановим и да върнем формата си от преди раждането. Хубаво е да започнете с този комплекс асани 30–40 дни след раждането. Може да включите и рожбата си, като я поставите на постелката или близо до вас, така че да ви вижда