БРОЙ 27 | ЮНИ 2013

праната, подправките в аюрведа, прераждането на душата
Цена:

тема на броя: Праната – всепроникващата жизнена сила

с Елена Михайлова

Учените описват праната като комплекс от няколко вида енергии – електрическа, магнитна, електромагнитна, фотонна, топлинна и умствена. За йогите праната е жизнената сила – всепроникваща, неумираща, пулсираща в цялата Вселена. Защото там, където няма прана, нищо не може да съществува. Това, което кара цветята да цъфтят, атомите да се движат, е праната. Целият свят вибрира в прана.

Подправките – аптека в градината, част I

с Чандраканти Даси

Подправките са едно от най-ценните световни богатства, които правят живота ни вкусен, а храната – здравословна. Те са билки, които улесняват усвояването на хранителните вещества, предотвратяват и лекуват заболявания, действат като антидоти, неутрализирайки вредното влияние на някои храни върху дошите.

Прераждането на душата

с Живко Стоилов

Какво е прераждането – дали окови, които ни обвързват със земния план на съществуване, изпълнен със страдание и болка, или благословение, целящо еволюция на съзнанието и издигане на духа по стълбата на все по-нови и по-съвършени форми на съществуване? Зависи от къде ще го погледнем…

Интервю с Кхенпо Норге Ринпоче

въпроси: Боряна Кубадинска

„Всички действия, насочени към поддържането на ума ясен и стабилен, помагат за доброто здраве във всичките му аспекти. Грижата за тялото също е много важна, защото, за да имаме здрав ум, се нуждаем от здраво тяло. Всичко идва от ума, от нашите възприятия. В него са отпечатъците на нашата карма от този и миналите ни животи. Както споменах, ние вярваме в прераждането и в това, че в ума ни има следи от всички наши мисли, думи и действия от този и от предишни животи, които в даден момент се проявят, като привличат съответстващите външни обстоятелства.“

Техники на изпълнение на Саламба Сарвангасана (Свещ)

с Кристос Павлу

При изпълнението на Саламба Сарвангасана, известна като Свещ, лекият натиск на брадичката върху гърлото ускорява кръвообращението в тази област и стимулира разположените там щитовидна и паращитовидни жлези. Освобождавайки хормони, те регулират потока на енергия, от който зависят всички телесни функции. Това обяснява защо асаната успокоява ума и дава тласък на лечебните сили на тялото.

Менталната субстанция и нейните модификации

с Анна Павлова

За Веданта менталната субстанция – читта, е подсъзнателният ум, съставен от потиснати спомени и преживявания. Читта е като гладко езеро, а мислите могат да се оприличат на вълните, появяващи се на повърхността му. По-голямата част от менталните процеси протичат в подсъзнателното поле – едва 10% от менталните активности са на съзнателното ниво.

Към дълбините на човешката същност

с Люба Шулева

Йога психологията е система от йогийски техники и психологически методи за себепознание с цел постигане на вътрешен мир. Като наука е новост само за западния свят, на Изток тя се прилага от векове и не е преставала да съществува. Влиянието на факторите, разрушаващи хармонията в човешката душа, могат да бъдат от различно естество – стрес, фобии, житейски или здравословни проблеми, повишена емоционалност и пр.

Пречистване на ума чрез връзка с природата

с Юлия Савова

Сетивата са портата към вътрешния ни свят и осъзнавайки това, ние постепенно можем да ги пречистим и да станем селективни в това какво да пропускаме през тях. Най-естественият начин за пречистване е връзката с природата – разходка в парка, излет в планината, работа в градината. Всички те ни дават възможност да заменим градския пейзаж, наситен със стрес и напрежение, с тишината и спокойствието на природата.

Практически насоки за йогийско хранене

с Vita Rama

„Бхагавад гита“ препоръчва за йогите чиста, саттвична храна, която ни дава сила, здраве, щастие и удовлетворение и увеличава продължителността на живота. Най-добрата храна е чистата, екологична, непреработена, сготвена от Бога.

Не-Азът – нашата сянка

с Веселин Михайлов

Поради редица обусловености в съвременния свят от мига на раждането от нас се очаква да живеем по определен начин, който често не отговаря на вътрешноприсъщата ни природа. Тази външна намеса задвижва нашата неавтентична, неистинна част или нашия Не-Аз, както се нарича в Дизайн на човека.

Йога осмисли живота ми

със Здравка Крумова

Наближавайки 60-годишния си юбилей, се бях приготвила да умирам, когато дъщеря ми ме заведе на йога. Седях в някакви странни пози и не разбирах как това ще ми помогне да живея – краката ме боляха, не усещах гърба си и само хленчех. Но дъщеря ми не ме оставяше на мира и аз, волю-неволю, ходех. В един момент обаче взе да ми харесва. Тялото ми се събуди, а душата – окрили. Йога ме пое и сякаш се носех по течението на спокойна и тиха река.

Среща със светлината

с Георги Христов

Араму Муру в Перу е място на силата с една от най-силните вибрации в света. Изследователите го свързват с Атлантида и му отреждат специална роля в бъдещите промени и преминаването ни към по-висше измерение на съществуване. „Тук живее енергията“ ни казва нашият водач Олег Михайлович Чьорни – Чом, който е изследовател на мистичната топография на Земята.

Притчите на Изтока: Жената при извора

със Стефания Димитрова

практика: Комплекс за утвърждаване чувството за сигурност

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Предложената кратка програма при редовно изпълнение затвърждава чувството за сигурност, стабилност и защитеност, свързани с Муладхара чакра.