БРОЙ 28 | ЮЛИ-АВГУСТ 2013

пречистване и възстановяване с аюрведа
Цена:

тема на броя: Пречистване и възстановяване с аюрведа

с Прахладананда Свами

Аюрведа разглежда лечението на болестта и възвръщането на здравето чрез два процеса, наречени пречистване – лангхана, и възстановяване – бримхана. Лангхана означава да олекотим, а бримхна – да възстановим. Терапията по пречистване цели да се изхвърлят нежеланите токсини (ама) от храносмилателния тракт, органите и тъканите. Само така е възможен енергиен баланс и условия, при които хранителните вещества, формиращи се след процеса на храносмилане, да подхранват тъканите и клетките, изграждащи тялото.

Подправките – аптека в градината, част II

с Чандраканти Даси

Подправките са едно от най-ценните световни богатства, които правят живота ни вкусен, а храната – здравословна. Те са билки, които улесняват усвояването на хранителните вещества, предотвратяват и лекуват заболявания, действат като антидоти, неутрализирайки вредното влияние на някои храни върху дошите.

Вечнaта игра на Шива и Шакти

с Мокша и Деви

Точно както сливането на физическо ниво носи удоволствие на сетивата, така единението на Шива и Шакти носи пълно блаженство на цялото ни същество. С осъзнаването, че всичко е едно, настъпва краят на дуалността. Практикуващият Тантра може да избере да върви по десния път – пътя на волята и самоконтрол над тялото, ума и сетивата. Левият път е пътят на отдаването и приемането, който включва и съвместната духовна работа.

Интервю със Свами Сатядхарма Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

„Това, което повечето практикуващи не знаят, е, че всички практики от хатха йога влияят на чакрите. Защото именно това е първоначалното предназначение на хатха йога – да балансира енергийните ни центрове. И затова всяка практика от нея – асана, пранаяма, мудра и бандха, е с пряко въздействие върху тях. Балансирана практика по хатха йога – веднъж или два пъти седмично, или в идеалния случай – всеки ден, ще доведе до балансиране на чакрите. Това, за което се говори, е, че хатха йога въздейства на мускулите, нервите, ставите; помага ни да отслабнем и да се разхубавим, да излекуваме някои болести. Но истинската й цел е балансиране на чакрите – не пробуждане. Защото ако небалансираните психични полета се пробудят, човек здраво ще загази. Затова те първо трябва да се балансират.“

Йога и планетата на щастието

с Любомир Розенщайн

Още преди хилядолетия мъдреците са предрекли днешната криза. С йога те са ни оставили средство да разберем какво се случва и как да избегнем самоунищожението си. Във време, когато страхът, депресията, отчаянието и усещането за безсилие се превръщат във всекидневие за мнозинството, все повече хора се обръщат с надежда към йога и търсят посока за избавление.

Самадхи

със Свами Шивананда Сарасвати

Самадхи е крайната цел на всички духовни практики, това е целта на живота. Самадхи е осмата стъпка в йогийската стълба. Интуиция, откровение, вдъхновение и екстаз се проявяват в едно. Медитиращият и предметът на медитация, мислещият и мисълта, обожаващият и обожаваното, субектът и обектът се сливат в едно.

Прана видя – знанието за жизнената енергия

с Елена Михайлова

Прана видя е една от най-древните науки, това е знание за потока на живота и цели осъзнаване на пранамая коша. На санскрит „прана“ означава космическа или жизнена енергия, а „видя“ е знание. Техниките в прана видя са насочени към еволюционното израстване на практикуващия – да се научим да виждаме и усещаме праната, да я използваме за самолечение. Всяка част от тялото, ако е била здрава по рождение, може да се възстанови чрез прана видя, освен ако не е отстранена физически.

Моята история: Благодарение на йога станах баща

с Калин Вацев

Пиша тези редове, защото вярвам, че моят разказ може да помогне на мнозина да намерят пътя към себе си; да разгърнат могъщата сила, която всяко човешко същество притежава. Мъдреците казват, че хората най-често се срещат с йога по две причини – от любопитство (0,01% от практикуващите) и от зор (останалите 99,9%). Аз съм от вторите.

Вселената в нашите ръце или как да посрещаме утрото, за да е успешен денят

с Елена Щерева

На всяка длан имаме три богини – на силата, знанието и успеха. Всяка една от тях е съпруга на един от божествената триада в хиндуизма. Сарасвати е съпруга на Брахма, който твори материята, Лакшми – на Вишну, който я поддържа, а Гаури – на Шива, който я руши и дава място на обновлението. Първият е наричан карта (творец), вторият – бхарта (поддръжник), и третият – харта (разрушител). Всеки ден Брахма ражда деня, Вишну го поддържа, а Шива го руши в края, само за да се роди наново. Всеки ден и ние се раждаме, поддържаме диханието в телата и умираме, като заспим.

Шиваратри – преклонение пред великия аскет

с Николай Янков

В Индия, където и да минем – от река Нармада до планината Аннаамалай, от храмовете в Танджавур до пещерите в Пачмархи – все се натъкваме на този толкова древен символ, какъвто е фалосът – израз на безформения бог, на огнената колона без начало и край, в която се превърнал Шива, за да убеди другите богове в несъвършените граници на материалното. Затова всяка висулка, конусовидно образувание, овален речен камък, планинско възвишение, храмова колона или пирамидална структура, макар и материални, се разглеждат като проява на Лингешвар – божествения фалос, олицетворяващ желанието на природата да се издига, извисява и докосва лицето на Истината и така да преодолее границите на материята.

Да бъдеш тук и сега

с Десислава ел Хаким

През епохите учители от различни традиции под една или друга форма ни съветват да живеем за мига, да живеем тук и сега. Като оставим за друго време метафизичното тълкувание и дълбокия смисъл, съдържащи се в този кратък призив, можем да открием някои предимства от това да обитаваме настоящето.

Притчите на Изтока: Савитри и Сасциавати

със Стефания Димитрова

практика: Комплекс асани за повече радост и вдъхновение

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Осемте асани пробуждат психичната енергия на Свадхистхана чакра, позволяват ни осъзнато да подхождаме с чувство за хумор към случващото се, да намерим място в живота си на радостта и веселието.