БРОЙ 29 | СЕПТЕМВРИ 2013

Йога и Бялото братство, акро йога, випассана
Цена:

тема на броя: Йога и Бялото братство

с Кирил Коларов

Бялото братство е самобитна българска духовна общност, чиито членове работят за своето усъвършенстване. Много практики, оставени ни от Петър Дънов – физически упражнения, дишане и медитации – съвпадат напълно или се доближават с тези от йога. От този брой авторът споделя в няколко части своите търсения и личен опит по темата за йога и Бялото братство.

Подправките – аптека в градината, част III

с Чандраканти Даси

Подправките са едно от най-ценните световни богатства, които правят живота ни вкусен, а храната – здравословна. Те са билки, които улесняват усвояването на хранителните вещества, предотвратяват и лекуват заболявания, действат като антидоти, неутрализирайки вредното влияние на някои храни върху дошите.

Йога по двойки – игра на дама, игра за двама

с Николай Йоргов-Уизард

Класическите йога асани, изпълнени с партньор, ни помагат по-ясно да осъзнаем личните си блокажи, както и тези на човека до нас. Тук умът е наблюдаващ, интуитивен и по този начин всичките ни сетива са будни и осъзнати. Перифразирайки думите на Архимед, можем да кажем, че с подходящ партньор можем да преобърнем света. Аз съм ти, ти съм аз. Давам толкова, колкото получавам, получавам толкова, колкото давам.

Интервю с Лене Хендберг

въпроси: Жоро Христов

„Когато сме осъзнати в съня, можем да се справим с проблематичните форми веднага и ако не, то да ги запомним и да можем да се върнем в съня, да бъдем в пълно присъствие там и да използваме различни методи на въображението. Сънят като обект, както и сънищата като феномен, са енергийни състояния на нашите психически структури. Затова сънищата трябва да се наблюдават и контролират, да се познават и преживяват по начин, който да спомага за използването на тяхната енергия.“

„Ти не можеш!“ или играта на Манипура

с Любомир Розенщайн

Превъзбудената Манипура се изразява чрез твърдението „Ти не можеш!“ В това състояние чакрата е концентрирала в себе си толкова мъжка енергия, че не може да спре да консумира и изисква ескалиращо подхранване от енергията на другите. „Ти не можеш!“ е израз, който буквално изяжда енергията от Манипура на човека, към който е отправен; принуждава го безусловно да се откаже от своята енергия.

Самскари и карма

с Анна Павлова

След като се появят мисловните водовъртежи – вритти, за които стана дума преди един брой, те остават на повърхността за oпределен период, след което минават отвъд обсега на съзнателното състояние. Известно време могат да бъдат изкарвани на повърхността, но след това потъват надълбоко в областта на подсъзнанието или субективния ум (читта). Там те продължават съществуването си като подсъзнателна дейност и се превръщат във впечатления или самскари.

Варианти и алтернативи на Саламба Сарвагансана (Свещ), част I

с Кристос Павлу

С Випарита Карани много по-лесно се възстановява и зарежда тялото с енергия отколкото с всяка друга поза – препоръчителна е при хронична умора или възстановяване след боледуване. Ако имате високо кръвно налягане, страдате от астма или други респираторни заболявания, мигрена или главоболие, провокирано от стрес това е подходящата асана, тъй като понижава кръвното налягане, нормализира дишането, намалява напрежението в тялото.

Йога – вълшебно хапче или начин на живот

с Димитринка Богоева

Йога е редовност и този, който я е избрал, се предполага всеки ден да прави своята лична садхана (комплекс от асани), и то в продължителен период от време. Ние, като деца на западното мислене, сме научени, че щом четем, значи и знаем. Но йога е лична опитност. Може тонове книги да прочетем – разбира се, това е хубаво, но следва всеки ден да практикуваме.

Йога в образованието е особено потребна

с Мариана Димитрова

Съвременният свят е свят на непрекъснати промени, на препускащо време, на нови форми на комуникация. В такава среда способността за адаптиране, за активна почивка, за дълбоко отпускане и проявата на емоционална интелигентност са от изключителна важност. Учителите са притиснати от образователната система да покриват твърде големи количества информация за кратко време, а познатите методи на обучение на могат да доведат до търсените резултати.

Етапи на моралното разбиране

с Анета Атанасова

Способността да променяме гледната точка, когато разсъждаваме върху нравствени въпроси, е ключова способност за нашето зряло морално развитие и поведение.

Випассана – кажи „здравей“ на себе си

с ЯнаХа

Техниката Випассана предоставя на практикуващия чудната възможност за запознаване със себе си и цели избавление от страданията на духа и тялото. В неподвижната поза се създават условия съществото ни да проумее предназначението си, да узнае какви са инструкциите, според които може да работи пълноценно. Заетата от тялото поза във Випассана напомня за службата на войниците с перата пред Президентството в София. Мухите кръжат около носовете им, но те не мигват. Прилика има и с неуморимите стражи на някоя древна крепост. Входовете, изходите – всичко е под контрол, пиле не може да прехвръкне.

практика: Йога практика за подобряване състоянието при астма

с Елена Михайлова

Комплекс от 26 асани за подобряване състоянието при астма.