БРОЙ 3 | МАЙ 2011

Сатянанда йога
Цена:

Сатянанда йога – близо до съвременния човек

с Теменуга Стайкова

По своята същност тя е холистична система, базирана на високо научна основа, съчетаваща принципите на традиционната интегрална йога – раджа йога, гяна йога, карма йога, бхакти йога, мантра йога, кундалини йога, и същевременно е успешно приспособена към съвременното общество.

Релаксацията по време на бременност и ползата от нея

с Росица Божкова

Релакс е отпускане, коeто значи, че за да се отпуснем, трябва пуснем – нещата, които държим здраво и които ни държат здраво – нашите мисли, емоции, притеснения и привързаности. Всичко, което ни пречи да бъдем тук и сега в досег с това, което е. В досег с чудото на тялото, което формира нов живот в себе си.

Aюрведа за всички

с Чандраканти Даси

Аюрведа отделя особено внимание на храненето, заради неговото влияние върху съзнанието и цялостния ни облик. В зависимост от типа конституция е желателно да се приема храна, която хармонизира и поддържа тялото здраво. В този смисъл, понятието “диета” вече не означава лишение и глад, а подходящо, полезно и удовлетворяващо хранене.

На фокус: Марджари асана (Котка)

с Елена Гергинова

Марджари нежно масажира гръбнака и укрепва горната част на гърба, гръдната област и рамената. Асаната релаксира мускулите на гръбнака, прави ги гъвкави и еластични. Освен това, подобрява храносмилането и помага при менструални проблеми.

Интервю с Анна Павлова

въпроси: Десислава ел Хаким

Анна Павлова, с духовно име Свами Шрутигяна Сарасвати, се занимава с йога от 1965 г. Духовното си посвещение в Пурна Саняса получава от своя духовен учител Свами Ниранджанананда. Тя е създател и ръководител на йога-център Сита Рам – официален представител на Сатянанда йога в България.

Решението дава посока на подсъзнанието

с Любомир Розенщайн

Йога нидра е техника на Свами Сатянанда за работа с подсъзнанието. В състояние, подобно на сън, се работи със складираната в него информация за преодоляване на автоматични модели на мислене, които пречат във всекидневието.

Йога терапия – същност и ползи

с Юлия Савовa

Йога терапията разглежда нашето тяло като съставено от пет пласта или обвивки – панча коша. Познанието за праната и енергийното тяло, е нишката, която ни помага да осъзнаем връзката между тяло и ум и да решим проблемите на физическо ниво.

Експеримент по вегетарианство, описан в Библията

с Ямуна

Прието е да се мисли, че между вегетарианството и християнството няма връзка, защото вегетарианството е хранителен режим, свързан главно с йога и хиндуизма и следователно нямащ нищо общо с християнската вяра и Светата Библия. Това мнение е погрешно, защото в Библията има не малко места, които потвърждават, че вегетарианският начин на хранене е по-правилен и здравословен.

Как да приготвим гхи в домашни условия

с Христина Моллова

В процеса на приготвяне на храна, използваната мазнина е много важна. Ето защо е важно да използваме гхи – пречистено масло. Може да го намерим в търговската мрежа или да го приготвим сами у дома.

Крилете на имунната система

с д-р Димитър Пашкулев

Все повече от нас живеят в състояние на хроничен стрес, при един нерегулиран начин на живот, с непълноценно хранене и честа употреба на силни лекарства с не по-малко силни странични ефекти. Смятаме, че не ни достига време и енергия да променим каквото и да е. Така ли е обаче?

практика: Комплекс асани за първите три месеца на бременността

с Даниела Събева

За бъдещата майка, месеците на бременността са едно ново и вълнуващо пътуване в непознавания до сега свят на сътворението. Те са и време на огромни промени за тялото, психиката и емоциите. Йога може да помогне този период да се изживее пълноценно и осъзнато, превръщайки майката в активна част от сътворяването на новия живот.