БРОЙ 31 | НОЕМВРИ 2013

любовта към ближните, шестте даршани, Туммо йога, Анахата чакра
Цена:

тема на броя: За любовта към ближните

с Бхакти Тиртха Свами

Каквото и да правим, искаме да бъдем обичани – от родителите, приятелите, колегите, партньорите и децата си. Но дали самите ние можем да обичаме и знаем ли как? Покрай устременото развитие на цивилизацията и обезценяването на някои от изконните ценности, сякаш сме загубили умението как да обичаме ближните си.

Адвайта Веданта – шестте даршани

с Живко Стоилов

Ортодоксалните школи, бивайки теистични, са шест: Няя, Вайшешика, Санкхя, Пурва Миманса, Йога и Веданта. Това са стълбовете, на които се крепи хиндуизмът. На много места те се препокриват и взаимстват едни от други, но като цяло имат свои специфични особености, по които се различават.

Туммо йога

с Иван Великов

Практикуването на туммо йога според тибетската традиция води до изчистване на енергийните канали на физическото тяло и възстановяване на физическото здраве. А чистият организъм е необходимо условие за постигане на висши медитативни състояния – което е и цел на всяка йога практика. С помощта на концентрация върху дишането се подобрява кръвоснабдяването, укрепват вътрешните органи.

Йога на новото хилядолетие

със Свами Акашпурна

Програмата „Йога на новото хилядолетие“ е резултат от дългогодишния ми опит като йога преподавател и холистичен съветник. С времето все по-ясно осъзнавах, че съвременният западен свят е изправен пред предизвикателства, които са били непознати за хората във времето, когато е създадена традиционната йога.

Интервю с Перица Георгиев – Пепси

въпроси: Елица Йоргова

„Изкуството е подобно на медитацията. Погледнем ли навътре в себе си, виждаме много неща, които не ни харесват, и затова хората не искат да медитират или да застанат пред бялото платно. Обаче ако продължим да се насочваме навътре, без да се идентифицираме с това, което виждаме и без да се вкопчваме в него, а само да бъдем свидетели, страхът отминава.“

По стъпките на Кришна

с Чандраканти Даси

Пътешествие до Индия и светите за вайшнавите земи на Кришна.

Наистина ли трябва?

с Десислава ел Хаким

Думите са не просто посредници в общуването между хората. Те са енергийни структури, които, независимо дали осъзнаваме и искаме, ни въздействат. Наскоро в разговор по телефона с приятелка, дошла за кратко в страната, събеседницата ми няколко пъти подчерта как „трябва“ да се видим. Така и не се видяхме – тъй като поставена по този начин, срещата ни бе задължение, а приятелите се събират от желание. По сходен начин подхождаме и към преобладаваща част от ежедневните дейности.

Оцеляване или процъфтяване

с Анета Атанасова

Научните и технически постижения не успяват да отговорят на най-важните въпроси, свързани с човешкото физическо и психическо здраве и благополучие. „Превенция“ е модерна дума, която не успява да се изпълни със съдържание и да получи желаната реализация.

Нашите убеждения

с Тинка Митева

Когато се придържаме към нашите убеждения, ние сме свободни от нуждата да мислим. Това е така удобно! Не искаме да гледаме с отворени очи, тъй като може да видим истини, от които се страхуваме.

Напътствия при изпълнение на Саламба Сарвангасана (Свещ)

с Кристос Павлу

Когато при изпълнението на Сарвангасана със стол спокойно повдигате изцяло гръдния кош във вертикална позиция, преминете към Сарвангасана с пръсти, опрени на стената – стига да нямате проблеми с врата или раменете. При този вариант първо нагласете горната част на гърба с пръсти на краката, опрени на стената, след това поддържайки гръдния кош, отдалечете първо единия крак, а след това и другия от стената.

Психология на чакрите – Анахата

с Любомир Розенщайн

Липсата на енергия в Манипура е особено разрушителна за Анахата, сърдечната чакра, която е източник на усещането за свързаност с другите. Резултатът виждаме навсякъде – хора без самочувствие, с емоционални рани и празноти, депресия и масова липса на любов, насред изобилие от заместители на жизнената енергия в Манипура и Анахата.

Есенно хранене

с Vita Rama

Есента е сезон, изпълнен със спокойствие, много цветове и осезаеми промени във времето. Но най-голямата благодат, с която ни дарява есента в България, е изобилието на плодове и зеленчуци. Кои от тях да изберем, за да носи здраве трапезата?

Притчите на Изтока: Съветите на един учител

със Стефания Димитрова

практика Практика за воля и повече самочувствие

с Александра Вукашинович – Шалиграм