БРОЙ 32 | ДЕКЕМВРИ 2013

пурушаартха, трансформационно дишане, Саламба Ширшасана
Цена:

тема на броя: Пурушаартха – целите на личността

с Живко Стоилов

Човек има много и различни стремления по време на земния си път. Философията на Адвайта Веданта ги обобщава в четири групи – артха, кама, дхарма и мокша.

Аксесоари за йога и медитация

с Живелина Павлова

Йога е пътешествие и подобно на всяко друго пътуване, ни е нужна подходяща екипировка за него – най-необходимото, за да се чувстваме комфортно и да можем изцяло да се потопим в преживяванията си.

Сесия по трансформационно дишане

с Румяна Чолакова

Трансформационното дишане е за тези, които искат да се научат да живеят вдъхновен живот и да се събуждат с чувство на радост и благодарност в сърцата си. Това е разказ за моята първа сесия по пътя към осъзнаването и изцелението.

Международен конгрес „Йога – наука и практика за тялото, ума и духа“

репортаж на Десислава ел Хаким

С първите сиви, зимни дни над София изгря слънцето на Йога. От 15 до 17 ноември парк хотел „Москва“ се превърна в притегателен център на хора, търсещи себеразвитие и себепознание. Инициатор на проявата бе Българската федерация по йога, която събра лектори от различни страни в конгрес под надслов „Йога – наука и практика за тялото, ума и духа“.

Интервю с Кенпо Ачаря Рамеш Неги

въпроси: Елица Йоргова

Кенпо Ачаря Рамеш Неги е основател и главен преподавател по будистка философия, медитативна практика и санскрит на фондация „Бодичита“. Пред Елица Йоргова той разказва за основни категории в будизма и дава насоки за това как да бъдем щастливи.

Препоръки при изпълнението на Саламба Ширшасана

с Кристос Павлу

Стойка на глава е важна асана в практиката на напредналите йога практикуващи. За да има положителен ефект върху ума и тялото, е важно да се имат предвид някои нейни особености.

Красиви с аюрведа

с Чандраканти Даси

Аюрведа разглежда красотата като едно от качествата на вечната, изпълнена със знание и блаженство душа – нашето истинско Аз, неизменно красиво. Колкото повече се отъждествяваме с вътрешната си духовна природа, толкова повече истинската ни красота се вижда отвън. С подходящите билки, етерични масла и процедури може да допринесем за сияен и здрав вид на кожата на лицето.

Йога е културата на днешния ден

с Татяна Атанасова

Научните и технически постижения не успяват да отговорят на най-важните въпроси, свързани с човешкото физическо и психическо здраве и благополучие. „Превенция“ е модерна дума, която не успява да се изпълни със съдържание и да получи желаната реализация.

Вечната борба между добро и зло

с Николай Янков

Темата за противоборството между две равнопоставени първоначала – светлина и мрак, истина и лъжа, ред и хаос, е една от централните теми в световната митология. Нашият свят, светът на хората, се явява бойно поле, където богове и демони мерят сили.

Махат – четирите аспекта на ума

с Анна Павлова

Манас е грубият ум, будхи – финият, читта – тази част от ума, която действа с впечатленията, а ахамкара е казуалният ум. Ние съществуваме благодарение на взаимодействието на тези четири аспекта, които формират това, което науката йога нарича махат.

Хранене за здрави кости

с Vita Rama

Нездравословното хранене и заседналият начин начин на живот са едни от главните причинители на проблемите с костната система. Остеопорозата – скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан, се разраства на световно ниво. То засяга предимно жените, а причина за това най-често е менопаузата. В България всяка трета жена е с намалена костна плътност, а всяка пета – с остеопороза. Начинът на хранене може да повлияе благоприятно тази мрачна статистика.

Притчите на Изтока: Пртича за човека, който стоял на един крак

със Стефания Димитрова

практика: Комплекс за абсолютно начинаещи

с Теменуга Стайкова – Теджомая