БРОЙ 34 | МАРТ 2014

сказанията на индуизма, джьотиш,
Цена:

тема на броя: Пантеонът на индуизма

със Стефания Димитрова

Митовете са разкази за действията на богове и герои, които дават отговор на въпроси, свързани с възникването на света, появата на човека и неговата съдба, обясняват природни явления, дават перспектива за разгадаване на житейския лабиринт и налагат морални норми на общността, която ги съхранява и разпространява. Сказанията на индуизма съхраняват информация за чакрите чрез езика на митологията. Седем основни сфери на психична дейност са представени чрез образите на богове и богини.

Какво е добре да знаем преди практиката по йога

с Юлия Савова

Веднъж взели решението да посещавате групови занимания по йога, се изправяте пред нови ситуации и начин на поведение. Препоръките са както за тези, които правят първите си стъпки в света на йога, така и за онези, които вече посещават групи. Спазването на тези неписани правила е част от цялостното преживяване.

Адвайта Веданта – Еволюция на съзнанието според кастовата принадлежност

с Живко Стоилов

Буквалното разбиране за кастова принадлежност води дотам, че всеки, роден в търговско семейство, трябва да си остане търговец, свещеникът – свещеник (въпреки че не притежава нужната чистота и висота), шудрата – шудра (въпреки че би могъл да е брахман). Тези, които са на върха, се стремят на всяка цена да останат там.

Интервю с д-р Трипатхи

„Машините ни разболяват и заробват, медитацията е ключ към спокойствието и здравето.“

Изпълнение на Тадасана А

с Кристос Павлу

Тадасана е в основата на всички изправени пози и правилното й изпълнение е от особена важност за цялостната йога практика.

Нетрабасти – aюрведична процедура за повече младост

с Чандраканти Даси

Промиването на очите с лечебни масла е специална процедура за подмладяване с въздействие на физическо и емоционално ниво.

Накъде след края

с Людмила Кирилова

Няма човек, който някога да не се е питал: „Какво ще се случи, когато умра?“ Някои вярват, че духът продължава своя път в един различен свят, а други считат, че няма доказателства за подобно твърдение.

Законът за привличането

с Милена

Той действа точно като снежната топка, търкулнала се надолу по склона. Подобното привлича подобно. Каквото е семето, такава е и лавината.

Въведние в джьотиш

с Росица Димитрова

Джьотиш е изначалната форма на астрологията, възникнала преди хилядолетия на територията на индийския субконтинент и е неделима част от ведическото знание.

Да въздигнеш Нармада

с Николай Янков

Както казват индийците, когато човек почита дадено място, го въздига до чело или „матхе пар чархана“ – подобно на дланите, които сключва в анджали мудра, за да издигне свещените води на реката, в която се умива. В този ден ние вдигнахме Нармада до чело, а тя на свой ред се издигна в очите ни със своята белота, сияние и чар.

Водораслите – храна на бъдещето

с Vita Rama

От няколко години сме свидетели на повишен интерес към водораслите. Това не е поредната мода, а се дължи на факта, че те са с богата хранителна стойност и оказват редица благоприятни ефекти върху нашето здраве.

практика Комплекс за спокойна бременност и леко раждане

със Светла Иванова