БРОЙ 36 | МАЙ 2014

Шавасана, ин йога, паническа атака,, грихастха
Цена:

тема на броя Тайните на Шавасана

с Кристос Павлу

Шавасана се възприема като най-лесната асана, но на практика тя е най-трудна за овладяване. Препоръчително е да бъде добре усвоена, преди да се пристъпи към пранаяма и медитация. Може да ви отнеме години, докато стигнете етапа, в който по всяко време бързо да влезете в Шавасана, без да се налага да изпълнявате други подготвителни пози.

Принципите на Ин и Ян в йога

с Жоро Христов

Древните китайци учат, че Дао е живот с балансирани Ин и Ян. Това означава да уравновесим противоположностите в себе си и да се оставим животът да се случва от само себе си.

Четирите ашрама: грихастха

с Живко Стоилов

Грихастха ашрама е широко поле за изучаване на изкуството на действието – карма йога, както и изкуството на любовта – бхакти йога. В грихастха се учат уроците на отговорността, търпението, толерантността, прошката, споделянето, доверието, вярата.

Интервю с Дейвид Фроли и Йогини Шамбхави Чопра

„Йога ни учи как да намерим божествената същност в самите нас – отвъд вероизповеданията, вярванията и догмите. Тя се отнася до онази част от нас, която надживява смъртта и ни показва как да влезем във връзка с тази вечна същност, докато все още сме живи.“

Mоят дневник за съкровища

с Милена

Като насочваме вниманието си към нещо конкретно, ние каним чрез своите мисли и емоции други като него. Имаме избора кого и какво да поканим и само от нас зависи дали животът ще е цветен и слънчев.

Постигане на хармония в общуването с вътрешния и външния свят

с Чандраканти Даси

Аюрведа е стройна, доказала се през хилядолетията наука, която може да помогне на всеки да постигне равновесие със себе си, другите живи същества, природата и висшето съзнание. Аюрведа е част от ведическото знание, което се предавало устно от учител на ученик, и било записано преди 5000 години в началото на сегашната епоха Кали юга.

Първа помощ при паническа атака с пранаяма

с Любомир Розенщайн

Паническото разстройство е неправилно заучен модел на мислене и действие. Веднъж обучен, умът има склонност да автоматизира моделите, с които управлява организма.

Bali Spirit Festival

с Катерина Коцева

Фонът на фестивала е магичен, замайващ, успокояващ. Много може да се каже за магията на Бали и пак няма да е достатъчно – цветовете, слънцето, топлината в усмивките и очите на местните хора, хуморът и завидните им търговски умения, страстта, с която участват в ритуалите и церемониите, движещи календара на живота.

Различията между ведическата и западната астрология

с Росица Димитрова

Древната ведическа предсказателна астрология и по-съвременната западна астрологична система могат да се използват паралелно и съвместният резултат би бил значително по-ефективен, точен и научен във всяко отношение.

За правилното изписване и произнасяне на понятия от хинди и санскрит, част II

с Ели и Ники

Спазването на правилата на езика източник е от огромно значение – особено за явления, които не са чужди и на родния ни език.

Ролята на ашрама и ашрамския начин на живот

с Галина Тошева

Чистотата на ашрамската среда подхранва тази част от нашата личност, която е свързана с приемането на присъщите ни слабости и с промяна на мирогледа ни спрямо външния и вътрешния свят. В подобна среда осъзнаваме, че проблемите ни не идват отвън, че външните обстоятелства действат като катализатор, който извиква на повърхността вътрешните ни реакции.

Познаваме ли храната на трапезата

с Vita Rama

Храната е в основата на всяко живо същество. Нейната функция е да снабдява организма с необходимите му хранителни вещества – въглехидрати, протеини, мазнини, вода, витамини и минерали. За да поддържа добро здраве, човек е желателно да знае под каква форма те присъстват на трaпезата, какви са техните особености и ползи за функционирането на организма.

практика Йога практика за пълноценно общуване

с Александра Вукашинович – Шалиграм