БРОЙ 37 | ЮНИ 2014

принципът за ненасилие, ахимса, ганди, йога на смеха
Цена:

тема на броя: Принципът за ненасилие

с Ели и Ники

Това, което прави Ганди специален, е че със живия си пример, неустоим магнетизъм и твърда воля той се изправя пред тълпите и смело заявява: „Не се бойте. Повече няма от какво да се страхувате. Пътят към мира не е път на слабостта. Пътят към мира е саможертвата.“

Йога на смеха

с Радост Господинова

Хася йога, другото име на йога на смеха, е революционна идея, макар да изглежда елементарна. Тя се заражда в главата на д-р Мадан Катария от Мумбай, Индия, който създава първия клуб по смях през 1995 г. и досега разработва и усъвършенства тази практика. Може би някои от вас за първи път чуват за този феномен, но из целия свят той се разпространява почти със силата на Гангнам стайл и Харлем шейк.

Четирите ашрама: ванапрастха

с Живко Стоилов

Ванапрастха (букв. „установен в гората“, „горски отшелник“) е период, когато човек се обръща назад и прави равносметка на живота си, но вече в светлината на ведическото знание. Подобно на брахмачаря, отново изучаването на писанията и собствената природа са на фокус, но вече на базата на придобитата житейска мъдрост.

Интервю с Риши Нитябодхананда и Риши Йога Дивали

„Йога ни помага да пробудим гения в нас, да открием и развием своя потенциал.“

Енергията на живота

с Люба Комитова

Когато се говори за дишане, обикновено се има предвид процесът на вдишване и издишване. Смисълът от гледна точка на йога обаче е много по-дълбок. Навсякъде в природата съществува фина сила, която я одухотворява – това е прана или жизнената енергия. Тя прониква в цялата Вселена, в живата и неживата природа. Опознавайки своята природа чрез конкретни йога практики, ние по естествен път придобиваме представа за силите, от които произлизаме и които са в основата на съществуването ни; за живота преди и след нас.

Пет от най-често срещаните мита за същността на аюрведа

с Чандраканти Даси

Аюрведа е стройна, доказала се през хилядолетията наука, която може да помогне на всеки да постигне равновесие със себе си, другите живи същества, природата и висшето съзнание. Аюрведа е част от ведическото знание, което се предавало устно от учител на ученик, и било записано преди 5000 години в началото на сегашната епоха Кали юга.

Симетрията – синоним на красота, сила и физическо здраве

с Кристос Павлу

Съвременният човек трудно разбира етиката и философията на Ведите. Те, както и всяко друго нещо в този свят, изискват време и предполагат да се потопим задълбочено в същността им, за да ги разберем, изучим и приложим. Хората от Запада нямат търпението на Изтока и очакват бързи резултати, които най-често не идват. Изхождайки от това, те нерядко спекулират с мате-рията, която не разбират, и така заблудите, свързани с аюрведа, засенчват същността на тази древна наука за здравето.

Тай масажът

с Мокша

В културата на Изтока масажът е неразделна част от духовните практики. Според източните концепции духовен напредък не може да се случва в болно тяло, затова и практиката сама по себе си е лечебна. Болестта винаги е показател за един по-фин проблем, който може да се превърне в пречка за личностното ни развитие. В този смисъл духовният учител се явява и лечител, който познава както грубата анатомия, така и фината енергетика на учениците си.

Посланието на цветята, част I

с Татяна Ташева

Цветята са „безмълвните молитви на природата“, красиво изражение на нейния устрем към Божественото. И всяко цвете има свой уникален стремеж, свое истинно значение. Много рядко ботаническите или популярните имена на цветята предават присъщия им символизъм. В някои случаи името, дадено от Майката, е в съзвучие с популярното име или с неговата употреба при богослужение или по даден повод, както и с неговата символика в различните култури.

Йога като начин на живот

с Биляна Методиева

За да започнем да живеем йога, а не само да я практикуваме за час-два в залата, е добре да прилагаме някои принципи, чрез които да постигнем баланс в ежеднението.

Седем лесни начина за детоксикация

с Vita Rama

В днешно време постоянно сме под въздействието на различни химикали, които се съдържат в храната, въздуха и водата. Системите в тялото ни допълнително се натоварват от нездравословния избор на храни, неправилното им комбиниране и приготвяне. Като следствие се наблюдават: спад на енергията, главоболие, липса на концентрация, чести настинки, алергии, болки в гърба, чупливи нокти, косопад и др. Едно от най-добрите средства, чрез които всеки може да поддържа добро здраве в условията на все по-замърсена среда, е детоксикацията.

практика Йога практика за подобряване състоянието при запек

с Елена Михайлова