БРОЙ 38 | ЮЛИ-АВГУСТ 2014

животът е игра на карти, санняса, мирабай сейба,
Цена:

тема на броя Животът е игра на карти

с Елена Михайлова

Девет месеца преди да се родите, вие сте заявили своето желание да участвате в играта на живота. Получавате картите в момента на раждането и всичко започва по определени правила, които трябва да следвате.

Mирабай Сейба в България

с Десислава ел Хаким

Музиката на Маркус и Анджелика е уникална смес от мантри на гурмукхи от традицията на Кундалини йога, етно елементи от Северна Америка, авторска духовна поезия на английски и испански, стихове от Руми, Йоги Бхаджан, Гуру Нанак. Преди концерта на 3 юни 2014 г. в София, Мирабай Сейба дадоха кратко интервю специално за списанието.

Четирите ашрама: санняса

с Живко Стоилов

Това е по същество смисълът на всяко едно отречение – да ни доведе до последното и най-съществено отречение, това от собственото ни его, което е единствената пречка за сливането с Брахман. Даден човек може да се е отрекъл външно от притежания и действия, а вътрешно да има много привързаности и обратното – може външно да има обвързаности, но вътрешно да е свободен.

Интервю с Лорна Грийн

„Животът е твърде кратък, за да бъдем сериозни. Живейте, смейте се, обичайте, но най-вече бъдете истинни към Пътя си, каквото и да се изпречи на него. Именно пътят е целта, а не постиженията.“

Хигиена на общуването

с Милена

Когато се говори за дишане, обикновено се има предвид процесът на вдишване и издишване. Смисълът от гледна точка на йога обаче е много по-дълбок. Навсякъде в природата съществува фина сила, която я одухотворява – това е прана или жизнената енергия. Тя прониква в цялата Вселена, в живата и неживата природа. Опознавайки своята природа чрез конкретни йога практики, ние по естествен път придобиваме представа за силите, от които произлизаме и които са в основата на съществуването ни; за живота преди и след нас.

Някои смущаващи черти на конвенционалната козметика

с Чандраканти Даси

Основно правило в аюрведа е, че върху кожата могат да се прилагат само вещества, които стават за ядене, тъй като през епидермиса те преминават в кръвта и достигат до тъканите и органите. За съжаление, съвременната козметика пренебрегва този принцип и включва в продуктите си редица химикали, които са токсични за човека.

Запазване на симетрията на Тадасана в Триконасана

с Кристос Павлу

При изпълнение на Триконасана (поза Триъгълник) следва да се стремим да приложим повече от елементите на Тадасана (поза Планина), да се опитваме да запазим огледалния образ на дясната половина спрямо лявата и да избягваме изкривяване в останалите части на тялото.

5 типични грешки на новаците в йога

с Найлин Нуньес

Ако скоро сте започнали да посещавате часове по йога, вероятно сте се учудили на начина, по който умът и тялото ви откликват на практиката. Това се дължи на факта, че йога е форма на личностно развитие и израстване. Редовните занимания укрепват тялото и разширяват ума. За да се възползвате максимално от това, е добре да избегнете най-честите грешки, които допускат новите ученици. Ето какво не трябва да правите, когато започнете да посещавате часове по йога…

Посланието на цветята, част II

с Татяна Ташева

Любовта ни към цветята, вниманието и грижата и още повече съзнателното ни общуване с тях може да подпомогне йога практиката ни. За да влезем в състояние на възприемчивост за психическата вибрация, е нужно мислите и емоциите да стихнат, да се уталожат. Това безмълвие ни потапя в по-фини области на съзнанието и постепенно вътрешните ни сетива се отварят.

Природата на ума, част I

с Иван Великов

Щастието, за което всички бленуват, няма материално проявление. То е качество на ума и затова Буда е съветвал да насочим усилията си към неговото опознаване. Умът обаче остава една непревземаема реалност. Развитието на науката и създаването на материални условия осигуряват висока степен на жизнен комфорт и привидно щастие. Разбира се, това е прекрасно, но не прави ума по-малко непознат за самия него.

Тайнството на цветовете

с Людмила Кирилова

Както знаем от физиката, човек възприема различните по дължина светлинни лъчи като цветове. Всеки цвят носи вибрациите на съответната светлинна вълна, които от своя страна влияят върху човешките чувства, емоции и психика.

Моята индийска приказка

с Елка Орманова

Вечерта, с пълна торба впечатления, бавно се разходихме по плажа, докато слънцето, уморено като нас, потапяше червения си огнен диск в топлите води на Бенгалския залив. Тогава си казах: „Който търси приказка, ще я намери тук, в Махабалипурам!“

Пътешествие към слънцето

с Любомир Керанов

Всичко започва с купуването на билета. Дали е за самолет, влак или автобус, няма значение. Важното е да освободим съзнанието си от всичко, което ни привързва. Дали влизаме в ново място или пространство, не е толкова важно. От значение е дали ще спрем времето, за да имаме повече часове, през които да му се насладим пълноценно.

За жизненост и здраве през лятото

с Vita Rama

Лятото е особено благоприятен сезон за възстановяване на жизнената енергия и здравето. Слънцето щедро ни дарява със светлина и топлина, а пресните плодове, зеленчуци и билки са в изобилие. Ето няколко съвета за това как максимално да се възползвате от този любим на мнозина сезон.

практика Йога практика за физическа сила, част I

с Борислав Николов