БРОЙ 4 | ЮНИ 2011

йога в образованието
Цена:

Въздействието на асаните върху физическото тяло

с Анна Павлова

Значението на санскритската дума “асана” е стабилна и удобна поза. Често се смята, че асаната е физическо упражнение. И в това има истина – асаните действително имат дълбоко влияние върху тялото, но това не е тяхното пълно значение.

Изследване на йога в образованието

с Мариана Борисова и Милка Христова

Йога притежава огромен репертоар от практически методи за пробуждане, насърчаване и регулиране детския потенциал. Мишелин Флак (Свами Йогабхакти) интегрира древната мъдрост на йога традицията с потребностите на съвременното общество в системата RYE – Research on Yoga in Еducation (Изследване на йога в образованието).

Йога възпитава у децата позитивно отношение към света

с Нина Косева

Целта на йога за деца е не създаването на йоги, а подпомагането на децата в изграждането им като цялостни личности. Йога практиките не само помагат тялото да се развива здраво и гъвкаво, но подобряват концентрацията и паметта, активират творческите способности и стимулират дейността на двете полукълба на мозъка.

Истинските йоги могат да летят, дори и да носят още памперс

с Ямуна

Винаги съм смятала (и още смятам), че да се работи с деца си е истинско предизвикателство. Това се оказа и невероятно приключение, носещо ми същински откровения, а понякога и намигвания свише. Големите хора знаят защо отиват на йога и какво искат да постигнат (здраве, гъвкавост, отслабване, стягане или освобождаване от стреса), затова дори и да им е трудно или скучно, се държат прилично. Това, обаче, не важи за децата.

Как да пробудим у детето си интерес към йога

с Даниела Събева

Ако вече сте открили магията на йога, споделете я със своето дете. Когато изпълнявате практика у дома, оставете вратата на помещението отворена и ако то прояви интерес – поканете го да се присъедини към вашата игра. Покажете му как почива крокодилът или как се събират балони – то със радост ще откликне.

Интервю с Тиртха Махарадж

въпроси: Ямуна

Бхакти Камала Тиртха Свами е духовен учител (гуру) по бхакти йога или йога на любовта. Посещава България вече 25 години и изнася лекции и семинари. Той самият е саняс – хиндуистки монах. Преподава Източна философия и религия в различни университети в Унгария и Европа и има ученици в много страни.

Пътешествие на границата на заспиването

с Любомир Розенщайн

Йога днес е широкодостъпна и в същото време – труднодостижима. В свърхизобилието от информация става все по-трудно да задържим вниманието си към нещо конкретно за по-дълго време и да постоянстваме в постигането на далечна цел.

Йога на устойчивото развитие

с Асен Генов

Сред основните принципи на Йога е призивът да бъдем удовлетворени от толкова, колкото ни е необходимо, без да изпадаме в разточителство. Великите йога учители учат, че прекомерното натрупване във всяко отношение ни отдалечава от духовното съвършенство.

Сатвична хранителна диета за щастие, равновесие и здраве

с Чандраканти Даси

Според ведическата концепция, вегетарианството може да ни помогне да се издигнем до по-вис-ше ниво на съзнание, намиращо се в характеристиката на доброто – саттва-гуна. Саттва хармонизира нашето съществуване и ни дава знание, чистота, уравновесеност, спокойствие, състрадание, удовлетворение и щастие.

Да завещаем на своите деца криле за смел полет

с Тинка Митева

Децата говорят високо, крещят, плачат, смеят се, тичат, скачат, гонят се – без да контролират емоциите си. Децата нямат срам от своето минало и страх от бъдещето. Чрез игра те научават за важните неща в живота, опознават света и трупат опит. Докато едно дете играе, бъдещето не съществува – игрейки, то преживява света тук и сега.

практика: Пролетно събуждане

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Пролетта е време за пробуждане – физическо, психическо и емоционално. Въведи мощната пролетна енергия с 15-минутна практика – така ще стимулираш целия организъм.