БРОЙ 40 | ОКТОМВРИ 2014

йога в училищата, акро йога, йога за интуиция
Цена:

тема на броя Йога в училищата

с Кристос Павлоу

Педагозите все повече се замислят да направят йога част от учебната програма, но тъй като тя е многостранна и многообразна наука, училищните ръководства не са сигурни кой точно неин аспект да бъде въведен в системата на обучение.

Глината в твоите ръце

с Милена

Всеки носи в себе си потенциала да реализира мечтите си, но малцина разбират как да го използват. Животът ни е като парче глина, което ние непрекъснато моделираме чрез мечтите и мислите си, и така оформяме скулптурата на своето съществуване. Когато сме разстроени или гневни, получаваме един резултат от парченцето глина. А когато сме позитивни, радостни и въодушевени – съвсем различен.

Въведение в пранаяма

с Любомир Розенщайн

Във време, в което делникът рядко ни оставя възможност да си поемем дъх, съзнателната промяна в начина, по който дишаме, трансформира дълбоко нас самите. Чрез осъзнато дишане осигуряваме достъп на жизнената енергия до всяка клетка на тялото. Резултатите са не само подобряване на физическото състояние, но и успокояване на ума, отпускане на дълго събираните вътрешни напрежения и разширяване на съзнанието.

Интервю с д-р Шарма

въпроси: Наско Атанасов

„Хората трудно приемат промените, защото са привързани към установени идеи и начин на живот, и им се иска да живеят в една застинала среда – по този начин получават усещане за сигурност. Потърсете сигурността вътре в себе си, а не навън. За това от полза ще ви бъдат практиките от йога – те ще ви разкрият заложения у вас потенциал, чрез който да се адаптирате и да разберете какво се случва около вас. Фокусирайте се върху положителната страна на промените и забравете за негативите. Оставете се на потока на живота и помнете, че всяка промяна е за добро.“

Акро йога

с Доротея Маринова

От съчетанието от духовната мъдрост на йога, динамичната сила на акробатиката и любящата доброта на тайландския масаж се формира уникално нова практика, която култивира доверие, връзка, игра, общност, работа в екип, комуникация, взаимна подкрепа, висша и любяща доброта.

Диагноза гняв

с Чандраканти Даси

Според аюрведа питта доша отговаря не само за смилането на храната. Тя преработва всяко впечатление от заобикалящия свят. Когато нарасне и излезе от равновесие, това води до неразбиране, неправилни заключения и изпадане в илюзия. Дисбалансът на питта предизвиква огнени емоции като гняв, враждебност, разочарование, ненавист, критицизъм и ревност.

Виняса флоу йога

с Теодора Рачева – Деви

Прошката е свързана с възможността да проявяваме съчувствие и разбиране, вместо да изразяваме недоволство и гняв. Психолозите смятат, че умението да се прощава е изключително важно за психичното благополучие и равновесие. Хората, които не умеят да прощават, често имат сериозни проблеми: Чувстват се неудовлетворени и нещастни, страдат от хранителни разстройства, злоупотребяват с алкохол, стават податливи на мисълта за самоубийство.

Деванагари – град на безсмъртните

с Елена Щерева и Николай Янков

Санскрит, подобно на хинди, непали, маратхи и повечето индийски езици, използва писменост, позната като деванагари. Най-точният превод на думата е „божествена градска писменост“, тъй като нагари е със значение „градски“, а дева – „божествен“, „небесен“. От една страна, името подсказва, че азбуката е създадена в рамките на голям град – целенасочено противопоставяне на опростената и злободневна реч, която в Древна Индия се наричала пракрит. Градът въплъщава в себе си идеята за ред, организираност, сложност и изящество – нещо, което особено важи за изтънчената логика и структура на санскритския език.

Земя сред облаците

с Жоро Христов

Перу днес е едно от най-посещаваните места на Земята и най-вече е известно с Мачу Пикчу, линиите Наска, езерото Титикака, които се намират в южната част. Страната разполага с огромна територия и крие невероятни тайни в по-трудно достъпните кътчета. Между Амазонската равнина на север и Тихия океан на запад, защитени на юг от заснежените върхове на Белите Кордилери, са се ширнали Амазонските Анди – планинска верига, покрита с гъсти тропически гори.

Семейството и семейните взаимодействия в холотропния процес

с Николина Христова

Холотропното дишане е дълбинен метод на терапия, използващ специфични невербални средства: ускорено дишане, емоционално заредена музика и техники на работа с тялото, чрез които навлизаме в т.нар. изменено състояние на съзнанието. В това състояние преминаваме през преживявания от различни области на нашата психика, които са силно наситени с различните аспекти на семейните взаимодействия и с влиянието на миналото върху личността.

Постелката за йога има значение

с Десислава ел Хаким

Постелката има значение. Подобно на обувките, храната и другите елементи, които изграждат нашата идентичност и определят отношението ни към света.

Душата на града

с Нимай Дас

Градовете са живи същества, защото имат свой собствен дух и характер. В представите ми душата се вселява още с установяването на града и впоследствие се изменя от отпечатъците, които жителите и хората, които са го посещавали, оставят.

Жива храна

с Мария Димитрова

Кокосово къри с нахут и ориз

Притчите на Изтока: Създаването на Сарасвати

със Стефания Димитрова

практика Йога за интуиция и мъдрост

с Александра Вукашинович – Шалиграм

В съвременните условия на живот всички изпитваме нужда от балансиран и ясен ум. С предложения комплекс ще почувстваш ефекта от йога асаните, насочени към развиване на инте-лекта, интуицията, мъдростта и психичните способности.