БРОЙ 41 | НОЕМВРИ 2014

мирът, пранаяма, атмарам
Цена:

тема на броя Мирът- пътят към вътрешния покой и тишина

със Садху Махарадж

Само когато е обгърнат от тишина, човек може да чуе вътрешния си глас. Обратното също е вярно – без да се вслуша във вътрешния си глас, човек не може да открие тишината. Чуе ли го веднъж обаче, той автоматично достига до състояние на душевен мир и покой.

Ново начало чрез йога
с Биляна Методиева

Всички знаем, че йога ни помага да бъдем по-здрави, по-хармонични и по-способни. Но тя също така притежава и силата да сплотява хората и да подава ръка на тези, които в даден момент от живота си се намират в неравностойно положение. Помага им да бъдат пълноценна част от обществото, да почувстват, че могат да са полезни на другите и доволни от себе си.

Пранаяма: Встъпителен клас

с Любомир Розенщайн

Във встъпителния пранаяма клас практикуващият има две основни цели: да заздрави и прочисти дихателния апарат и надите – каналите, по които се движи жизнената енергия. Само така организмът може да се справи както с допълнителното количество въздух, така и с постъпващата нова енергия.

Интервю с Атмарам

въпроси: Наско Атанасов

„Материалната задоволеност е само едната страна на живота – нуждаем се и от приятели, от връзка с Бога, с Вселената, с Природата или с всичко това, което свързваме с духовността.“

Последователност от асани, подходящи за деца

с Кристос Павлоу

От съчетанието от духовната мъдрост на йога, динамичната сила на акробатиката и любящата доброта на тайландския масаж се формира уникално нова практика, която култивира доверие, връзка, игра, общност, работа в екип, комуникация, взаимна подкрепа, висша и любяща доброта.

Храна за здраве през есента и зимата, I част

 

с Чандраканти Даси

Есенно-зимният сезон предлага голямо разнообразие от храни, с които да се чувстваме здрави и щастливи. Балансираното хранене, съобразено с личната конституция и моментното състояние на организма, може успешно да поддържа съвкупната енергия на тялото (оджас), дори и през студения период.

Природата на ума, II част

с Иван Великов

Вървейки по пътя към просветлението, адептът развива пробудения ум и започва да се отъждествява с природата на ума. След като вече разгледахме аспектите на природата на ума: пустота-пространство; светлина-прозрение; безкрайност-неограничен интелект, ще опишем типовете ум, видовете знание, които им съответстват, както и различните пътеки, които водят до постигане на просветление.

Позитивни прозрения

с Николина Христова

Попитаха ме какво значи да си позитивен. Прииска ми се веднага да отговоря, но се спрях. Замислих се – наистина ли знам какво означава? Започнах да дълбая с присъщата си интровертност и да изследвам смисъла на този въпрос, за да стигна до отговора.

Още един ден, още един урок

с Шивани Ом Датри

Никога не можете да предположите кой ще е следващият ви учител, затова бъдете бдителни. Създателят ще ви дари с необходимото, когато се нуждаете от него. На земята сме не за да задоволяваме желанията си, а да изпълняваме нашия дълг, дхарма.

Заплеменени

с Елена Щерева и Николай Янков

Днес малко хора свързват Индия с племенните общности и дори не подозират, че те са изиграли голяма роля във формирането на индийската култура такава, каквато я познаваме, с всичките богатства, литературни и архитектурни достижения и философски прозрения. В индийската конституция са регистрирани 645 отделни племена, съставляващи 8,3%, или 84 милиона, от цялото едномилиардно индийско население. Разликата в числеността на племената е драстична. Някои като гондите са колкото населението на България, а от други – като чаимал на Андаманските острови, са останали едва 18 души. Обобщеното название, под което са известни, е адиваси – изначални, древни хора.

Асаните в йога практиката

със Свами Сатянанда

Редовното практикуване на асани поддържа физическото тяло в оптимално състояние и допринася за по-добро здраве. Чрез изпълнението на асани се освобождава спящият енергиен потенциал, който се проявява като по-голяма увереност във всяка сфера на живота.

Жива храна: Енергийни топчета

с Рокси Бжостек

Свикнали сме, когато ни се дояде сладко, да посягаме към готовите десерти, най-често в пакетиран вид. Сетивното удоволствие, което доставят обаче, е измамно, тъй като тялото ни не получава хранителни вещества, а се обременява с различни невъзможни за усвояване съставки. Енергийните топчета са вкусна алтернатива, която се приготвя за двайсетина минути и е подходяща за суровоядци, вегани и вегетарианци..

практика Практика за регулиране на високо кръвно налягане

с Елена Михайлова

Чрез релаксиране на тялото и ума йога позволява на кръвоносните съдове да се отпуснат, снабдявайки тъканите с кръв, кислород и хранителни вещества. Това се случва чрез повишаване на потока на прана и така се подпомага процесът на обновяване и подмладяване на клетките.