БРОЙ 42 | ДЕКЕМВРИ 2014

мантрата Сваха, хаван, огнена церемония, ребалансинг
Цена:

тема на броя Значението на мантрата Сваха

с Елена Щерева и Николай Янков

Мантрата е най-същественият елемент, както във ведическата яджна, така и в съвременната хиндуистка пуджа, затова тя се счита за „пъпната връв“, захранваща духовните традиции на целия южноазиатски субконтинент. Всеки, който е участвал в огнена церемония (хаван), е чувал как в заключителната част на напева водещият излива в огъня масло или мляко и изрича мантрата сваха.

Силата на 17-те секунди

с Милена

Ако успеете да задържите една приятна мисъл в ума си за 17 секунди, друга мисъл със същата позитивна вибрация ще се присъедини към нея. След още 17 секунди, по закона за привличането, ще дойде и трета. Всъщност необходимо е „усилие“ само първите 17 секунди.

Пранаяма: Основен клас

с Любомир Розенщайн

Само когато възстановим естественото вътрешно енергийно равновесие, можем да постигнем душевен и физически баланс. Основният клас пранаяма ни дава нужните инструменти за това, като паралелно продължава очистването и на физическо ниво.

Интервю със Свами Витамохананда

въпроси: А. Кюлджиев

„Веданта ни учи как да трансформираме този материализъм в духовност. В действителност, нашата психо-физическа система не е нищо друго, освен изражение на чистия дух. То обаче бива ограничено и свито от егоизма ни. Веданта ни учи как да трансформираме егоизма в чисто възприятие за Аз и как да го свържем с истинното си същество – това, което ръководи всичките ни действия в живота. То ни води към прогрес. То е чистият разум, любов и познание.“

Животът е прекрасен, тук и сега

с Емилия Цанева

Когато напълно се потопим в радостта от настоящия миг, ние спонтанно се изпълваме с благодарност, възвръщаме вярата си в успеха, способността си да мислим и действаме в положителна посока.

Храна за здраве през есента и зимата, II част

с Чандраканти Даси

Всяка храна ни въздейства по специфичен начин в зависимост от преобладаващата доша. Ако за едни например млякото е еликсир, за други като въздействие то е близко до отровата. Ако познаваме свойствата на храните, можем да използваме фактите за превенция на различни видове неразположения.

Подарък от универсалното

с Галина Тошева

Впечатления и размисли, породени от семинара „Един ден на активна медитация“ със Свами Витамохананда – октомври, 2014 г., София

По пътя към осъзнатия живот

с Десислава Люцканова

Самото пристъпване в ашрама „Ганга Даршван“ в Мунгир, Индия бе като завръщане у дома след дълго лутане. Мястото е прекрасно, осеяно с цветя и дървета, изпълнено с птици, пауни и други по-екзотични животни, разхождащи се спокойно и на свобода. Цялата атмосфера е наситена с усещане за безопасност и безвремие. Обзема те едно спокойствие, като че ли всичко ще се нареди от само себе си и не е необходимо да се тревожиш и безпокоиш за нищо. Времето тук наистина тече по различен начин.

Бъди човек, а не духовен лицемер

с Жоро Христов

Сигурен съм, че повечето от вас ще се изненадат от този текст, но се чувствам длъжен да го напиша. Всичко, което се случи в живота ми напоследък, включително последното пътуване в Индия през октомври, ми даде едно необикновено дълбоко разбиране за себе си и за смисъла на съществуването като цяло. Ще бъда болезнено откровен и ще споделя неща, които съм избягвал да призная дори пред самия себе си. Бих се радвал думите ми да вдъхнат смелост на всеки да преосмисли концепцията си за духовност, защото в крайна сметка наградата от искреността е по-спокоен, по-щастлив и по-смислен живот.

Ребалансинг

с Николина Христова

Ребалансингът е съчетание от масажни и телесни техники от различни школи. Подходът възниква в Индия през 80-те години на ХХ век и е адаптиран за съвременния човек с динамичен начин на живот. Основният фокус е върху постигане на баланс между напрежението и отпускането, което е видно и от името му – в превод ре-балансинг означава „възвръщане на баланса“.

Пътешествие до центъра на света

с Мая Жалова – Канвар

Да посетиш Чидамбарам е не само благословия. Според свещената шиваитска традиция всеки, дошъл да се поклони в храма на Шри Шива Натараджа, ще постигне освобождение. Чит амбарам означава „космическо съзнание“. Според тамилската концепция Шива, известен още като Махадева – Великият Бог – е обвързан с пет ключови места, разпръснати из Южна Индия, където се проявява последователно под формата на панча бхута или петте първоелемента – земя, вода, огън, вятър и акаш.

практика Практика за физическа сила, II част

с Борислав Николов

Често срещано заблуждение сред йога практикуващите е, че в йога упражненията са само разтягащи и напълно отсъства силовият елемент. Напротив, съществува група силови и силово-балансиращи пози, които реализират eдна от основните идеи в хатха йога – здраво и силно физическо тяло.