БРОЙ 43 | ФЕВРУАРИ 2015

йога за жената, кундалини йога
Цена:

тема на броя: Йога за жената

с Кристос Павлоу

Съвременната жена съчетава в себе си различни роли – готвач, шофьор, домакиня, съпруга, майка, мениджър и пр. Тя е тази, която върти къщата, осигурява морална подкрепа на съпруга и децата си, помага на по-възрастните членове на фамилията. От нея се очаква да e винаги на разположение, но нуждите й често биват напълно пренебрегвани, което е източник на стрес, преумора и напрежение. За да е активна и в състояние да реализира потенциала си, жената на XXI век е необходимо да полага грижи за своето физическо и психическо здраве. А това предполага тя да е наясно с всичко, което може да й се случи, и най-вече – с това как да се справи с него. Йога може да е от полза на съвременната жена при всяко едно неразположение.

Силата да простим

с Милена

Mиналото няма място в днешния ден. Припомняйки си определени неприятни събития, ние всъщност доброволно ги довеждаме в настоящето си и се съгласяваме те да бъдат част от него. Едно от средствата за избавление от оковите на миналото е прошката. Тя не се състои в оправдаването на другите за това, че са ни наранили, а е съзнателен акт за постигане на лична свобода и щастие.

Пранаяма за напреднали

с Любомир Розенщайн

Във време, в което делникът рядко ни оставя възможност да си поемем дъх, съзнателната промяна в начина, по който дишаме, трансформира дълбоко нас самите. Чрез осъзнато дишане осигуряваме достъп на жизнената енергия до всяка клетка на тялото. Резултатите са не само подобряване на физическото състояние, но и успокояване на ума, отпускане на дълго събираните вътрешни напрежения и разширяване на съзнанието.

Интервю с Александър Хосмо

въпроси: Наско Атанасов

„Когато визуализираме астрологическата вселена, ние обединяваме своето вътрешно пространство с външното. Преминаваме отвъд материалното ограничение. Има и астрологическа медитация, при която не се използва визуализация, но и при нея целта е същата.“

И аз съм човек, и аз правя грешки

с Димо Димов

Предпочитам да съм просто човек и да не бъда натоварван с очак-вания, които може и да не задоволя. Не желая да назидавам и поучавам другите, да отправям „мъдри“ призиви. Нека хората бъдат такива, каквито са, да следват вътрешната си неподправена природа. Ако ли пък ми се струва, че нещо не е наред, то явно проблемът е в мен самия и не съм уцелил правилните очила.

Ама – причината за всички болести

с Чандраканти Даси

Тези от вас, които проявяват интерес към аюрведа, вече са срещали този термин по различен повод. Ама няма директно обяснение чрез езика на модерната наука, но най-близкият смисъл до това понятие са токсините. Разбирането на природата на ама е път към овладяване на застойните процеси и предпоставка за добро физическо и ментално здраве.

Оптимистите живеят по-дълго и по-добре

с Анета Атанасова

Оптимизмът предпазва от развитието на депресия, влияе и върху физическото ни състояние. Доказана е връзката му с определени физиологични промени и с освобождаването на ензими, свързани със сърдечно-съдови заболявания. След хирургична интервенция оптимистът възстановява по-бързо ежедневния си ритъм на живот, в сравнение с песимиста!

Светлина върху кундалини йога

с Лора Тотева

Около кундалини йога витае ореол от мистериозност и страхопочитание. Всъщност нейната практика, теория и философия съчетават всички елементи от йога и ускоряват процеса на себепознание. Неслучайно е наречена йога на осъзнаването. Тя е всеобхватна наука, със средствата на която човек работи за достигане на пълния потенциал, зададен за настоящото му прераждане. Развива се като система вследствие на практическо познание – изпробване на различни техники и наблюдаване на ефекта им.

Проявите на неведението

с Жоро Христов

Псевдодуховността е често срещано явление в съвременния свят. Тя е по-страшна дори и от най-откровената глупост, тъй като „извисените“ обявяват високи изисквания към другите, без самите те да ги спазват. Ако ги извадите от високопарните приказки и ги накарате да прекопаят ред домати, ще ви набедят за луд, въпреки че преди това два часа са ви обяснявали колко е добре да се взаимодейства с енергиите на земята.

Няма нищо „случайно“

с Елица Иванова

През последните десетина години Индия бе моя мечта, която ту се появяваше в съзнанието ми, ту потъваше в забрава. Не съм сигурна в кой момент мисълта за нея се завърна с такава сила, че да предизвика всяко следващо събитие в моя живот, но определено намирам връзка. Ето че днес пиша тези редове от позицията на човек, осъществил мечтата си, изпълнен с благодарност и увереност, че няма нищо случайно.

Време за игра

с Евгения Балдина

В класа по йога за деца основният метод е играта, като всяка възраст има своите особености. Малчуганите на две години и половина и тези на шест имат нужда от различен подход и от това произтича трудността и невъзможността те да бъдат събрани в една група.

Пеещите купи

с Елена Михайлова

Те помагат на тялото и ума да достигнат състояние на дълбока релаксация, което от своя страна улеснява навлизането в медитация. Намират място в холистичното лечение, както и в музикалната култура. Богатото съчетание на хармоничните обертонове, наподобяващи камбанен звън, пряко въздейства върху енергийния поток и балансирането на чакрите, а вибрацията на тоновете синхронизира функциите на мозъчните полукълба.

За природата на човешката аура

с Диляна Велчева

Години наред за аурата се говореше като за нещо имагинерно, но с появата на кирилиановата фотография вече е възможно да се направи снимка и да се онагледи енергийното ни поле. Aурата е невидима за очите на обикновения човек обвивка, част от всяко живо същество. Тя се характеризира с определен цвят, интензитет, големина и форма.

йога у дома Практика за заземяване

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Tази кратка програма усилвa чувството за сигурност, стабилност, безстрашие, постоянство и подкрепа, събужда усещането за жизненост и комфорт в собственото ти тяло. Учи те да се отпускаш, да изпитваш чувство на доверие в хората и света около себе си, да си толерантен и тръпелив, да прощаваш и да не се страхуваш.