БРОЙ 45 | АПРИЛ 2015

Концентрацията в йога, уджай, пранаяма
Цена:

тема на броя: Концентрацията в йога

с Тина

Днес не се обръща достатъчно внимание на концентрацията в йога и асаните са само гимнастика на физическото тяло. Не че в това има нещо лошо, но така пропускаме шанса да работим целенасочено над енергийното и психическото тяло, което би въздигнало практиката ни на съвсем друго ниво. Например бихме могли да оползотворим голяма част от латентния потенциал на ума, както и да насочим енергията, която създаваме чрез асаните, към самоусъвършенстване и еволюционно развитие. Уджай пранаяма, випассана и дрищи са техники, които развиват концетрацията и помагат на практикуващия да погледне отвъд ограниченията на физическото тяло.

Музиката – вълшебство за настроение

с Милена

Вибрацията на музиката ни докосва на много дълбоко ниво. Тя буквално променя химическия състав на нашите клетки. Музиката е пряк път към нашето настроение, към начина, по който се чувстваме. Нейната вибрация ни въздейства, независимо дали я слушаме съзнателно или не.

Работа с емоциите в Анахата чакра

с Любомир Розенщайн

Техниките от йога и тантра за работа с емоциите се прилагат в хридаяакаша – пространството на сърцето, онази част от вътрешния космос, която е във владение на Анахата чакра. Тя притежава огромна трасформираща сила и може да преобрази блокираната прана в енергия, която възстановява и лекува. В пространството на сърцето е възможно да претворим всяка емоция – дори и най-гневната, най-негативната и най-агресивнита – в преживяване на приемане, светлина и любов. Силата на енергията остава, но нейната посока и заряд се променят напълно.

Интервю с д-р Станчо Станев

въпроси: Десислава ел Хаким

„Изпълнявайки дадено телесно положение, ние изцяло трябва да присъстваме при себе си, да осъзнаваме ясно положението на тялото си в пространството, така че в момента на изпълнение да има пълно съответствие между позата и насочеността на съзнанието и волята. Позата първо трябва да се направи в съзнанието, вниманието да се съсредоточи върху представата за нашето тяло и чак тогава да пристъпим към техниката.“

Преподавател по йога – професия или призвание

с Мокша

С течение на времето йога преминава от сферата на духовното в сферата на услугите. Постепенно учениците стават клиенти. Ако допреди време учителят избирал ученика, то вече ученикът-клиент избира учителя-преподавател. Малка част от хората се раждат с призванието да се движат по духовния път. Повечето правят съзнателен избор да станат йога преподаватели, заменяйки една професия с друга.

Аюрведични билки при диабет

с Чандраканти Даси

В зависимост от индивидуалната конституция и общото здравословно състояние аюрведа предлага различни комбинации от билки за контролиране на заболяването. Към основните препарати могат да бъдат добавени растения с регулиращи и видоизменящи функции например слабителни или билки с антибиотично действие. По този начин аюрведа предлага индивидуален подход и начин на лечение.

Препоръки за успешна практика у дома

с Юлия Савова

Времето, с което разполагате, ще определи броя асани, които да включите. Ако се вслушате в тялото си, то ще подскаже от какво има нужда в конкретния ден: дали от повече разтягане – ако сте били в предимно статично положение напоследък, или повече отпускане и релаксация между позите, ако сте се преуморили. Винаги изхождайте от личните си нужди, а не само от това, което сте прочели или чули, че е добре да се прави.

Йога в полза на съвременната жена, част III

с Кристос Павлоу

Ако в ежедневието си не извършваме по някое и друго полезно упражнение, ставите започват да се схващат с възрастта. Продължителното отсъствие на физическа активност прави мускулите слаби и е предпоставка за ортопедични проблеми от различно естество.

Свободата да не си зависим

с Моника Василева

Винаги съм твърдяла, че пуша, защото това ми носи удоволствие. Да започнеш новия ден с чаша кафе и цигара, да го изпратиш на чаша вино и цигара – такива бяха моите малки радости. Отказването от цигарите се оказа не просто началото на нов етап в моя живот, но и възможност да открия големите удоволствия на деня.

Чудото су джок

с Елена Михайлова

Су джок терапията е създадена от корейския проф. Пак Же Ву през 1987 г. Той я обособява в две основни направления – физични терапии (базова, мини- и микросистема на съответствие) и метафизични терапии (система на съответствие на биологичните меридиани). Терапията е с висока ефективност и много бърз обезболяващ ефект. Прилага се чрез специален масажен пръстен, гривна или спирала. За по-дълбоко лечение се ползва мокса (загряване на точките), семена, магнити или иглотерапия.

Нов поглед към зелената идея

с Георги Христов

Екологични градски пирамиди в Азия, зелени зони в Европа, екокодове за сгради в Калифорния, алтернативни горива за автомобили, информационни кампании за промените в климата, енергия от водорасли и какви ли не още други „зелени изгъзици“ – всичко това се появи през последните години. Според годишните доклади на Световната организация World Watch въпреки всички кампании и усилията на неправителствени организации, въпреки ограниченото използване на найлонови пликчета и пластмасови бутилки, положението с отпадъците е чудовищно.

Пещерите Бату

с Катерина Коцева

Едно от свещените места за хиндуистите в Малайзия са пещерите Бату до столицата Куала Лумпур. Мястото е туристическа атракция, поклонническа светиня, а самите пещери са природен феномен и ежедневно привличат огромни тълпи. Това изостря апетита на колониите макаци, които са откровена заплаха за разсеяните посетители – крадат всичко, коeто шуми и блести, и не се свенят да хапят, ако някой реши да оспори завоеванията им.

Екадаши – дни за пречистване и израстване

с Vita Rama

На санскрит думата екадаши означава „единадесет“ и с нея според лунния календар се обозначават дните, които са особено благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. Всеки месец се дели на тъмна и светла половина и съответно екадаши се случва 24 пъти в годината – преди новолуние и пълнолуние. В тези специални дни се препоръчва пълното или частично въздържание от храна, което освен че пречиства организма на физическо ниво, оказва положително влияние върху психиката, дисциплината и характера на човека.

Характеристики на жълтата аура и анализ на чакрите

с Диляна Велчева

Жълтото е енергийно най-силният цвят. Това е цветът на Слънцето и е индикатор, че човек генерира собствена енергия. Хората с основен жълт цвят са весели, оптимистични и много активни. Те са природно интелигентни, изпълнителни, ценят свободното си време и знаят как да се забавляват. Да имаш приятел с жълта аура е истинско щастие, тъй като той ще те зареди с енергия.

жива храна: Хляб с целина

с Рокси Бжостек

Домашният хляб носи здраве за тялото, уют за душата и топлина в семейството.

йога у дома: Практика за стимулиране на елемента Вода

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Когато водният елемент е балансиран, ние имаме позитивно отношение към живота. Практиката за елемента Вода ни позволява да видим красотата на движението, част от потока на хармонията на живота.