БРОЙ 46 | МАЙ 2015

психосоматика, бордърлайн
Цена:

тема на броя: Тялото ни говори или как да разбираме науката психосоматика

с Николина Христова

Тялото е мястото, което съхранява всички сетива, емоции и чувства. То „знае“ какво се случва с личността, притежава свой език и е способно да се изразява, „говорейки“ чрез болката. Чрез соматичните симптоми тялото насочва към изградени поведения и защити, които създават напрежение. Отхвърлянето и осъждането на себе си и своето тяло придобиват израз в нарушенията на здравословното състояние, в болестта. А това ни кара да се замислим и вгледаме в себе си.

Взаимоотношенията между мъжа и жената през призмата на духовното

с Люба Комитова

Често в нашите взаимоотношения с противоположния пол се питаме защо нещо не върви. Мислим си, че човекът до нас се променя с времето и невинаги разбира нашите чувства, още по-малко потребностите ни. Всъщност се променяме заедно и в стремежа си да имаме хармонични

Енергиен модел на граничното личностно разстройство

с Любомир Розенщайн

Граничното личностно разстройство, известно още като бордърлайн, има различен, изключително интересен енергиен модел. То се състои от две фази, които се редуват през определени периоди от време. Преходът между двете фази, все още не напълно обясним за съвременната медицина, е закономерен от гледна точка на знанията за психичния свят на човека според йога.

Интервю с д-р Джампал Салдон

въпроси: Елена Щерева

„Не бива да бъдем черногледи, защото никога не можем да сме сигурни какво ни е подготвил утрешният ден. Затова трябва да се стремим да останем максимално в настоящето. Далай Лама казва, че именно днес е точният ден да се обича, да се вярва и да се живее. За „вчера“ и „утре“ нищо не можем да направим.“

Подходът на аюрведа при проблеми с щитовидната жлеза

с Чандраканти Даси

Щитовидната жлеза играе особено важна роля за функционирането на органите и системите в човешкото тяло. Аюрведа ни съветва да вземем предпазни мерки и да се погрижим максимално рано за нея. Колкото по-късно обърнем внимание на първите симптоми, толкова повече време ще ни трябва и ще бъде все по-трудно да овладеем ситуацията.

Йога в полза на жената по време и след менопауза, част IV

с Кристос Павлоу

Менопаузата бележи физиологична, а не патологична промяна в женския организъм. Жените, навлизащи в климактериума е редно да приемат промените спокойно, а не да се противопоставят на естественото развитие на своето тяло. Колкото по-голяма е умствената и физическата съпротива, толкова по-осезаем е дискомфортът. Освен от грижи и внимание, в този период жената се нуждае и от физическа и двигателна активност

Йога е покана за щастлив живот

с Найлин Нуньез

Ако отвориш сърцето си за йога, тя ще повлияе на всеки аспект от живота ти. Подхранвай душата си с усещането за настоящия момент и с доброто настроение, които получаваш, докато практикуваш йога върху постелката.

За целта и естеството на йога практиките

с Дейвид Фроли

Основната цел на йога е проста: проумяване, че в нашата истинска природа ние сме прана – енергия, съзнание и осъзнаване, светлина, звук и вибрация. Нека се изразя по следния начин: електричеството в една къща се използва за различни цели – то захранва хладилника например, но не е самият хладилник. Така и джива е енергията на съзнанието в нашето тяло и командва всички органи и системи в него – дишането, очите, ушите, движението на кръвта, нервната система.

Аргументът „така каза моят гуру“

с Елена Щерева и Николай Янков

предлаганият в Индия съвременен подход към познанието е духовен педикюр. Чувстваш се добре за известно време, но в действителност нищо не се е променило. Защото това, което се предлага, е само козметична промяна. Отиваш в ашрама, където няколко месеца чистиш тоалетни и белиш картофи, за да се смириш и с тревичките и хлебарките, а като се върнеш обратно, набутваш наученото в джоба си и започваш да раздаваш шефско правосъдие, да засичаш другите коли с автомобила си на път за работа, да капризничиш в сладкарницата и да смяташ, че си триж по-духовен от всеки присъстващ в залата за практика.

Пътешествие сред степите на Казахстан

с Марта Самалеа и Борис Кънев

Безкраен и плосък като палачинка, светът се втурва във всички посоки в преследване на хоризонта. В Мангистау, далечната югозападна провинция на безбрежния Казахстан, всяко незначително възвишение е дефект. Без да губи и секунда, неспокойният вятър рисува облаци от прах, поправяйки неизправността. Наоколо спокойните тюркоазени води на морето са сякаш естественото продължение на степта. Като в огледален свят всяка посока отразява себе си и се прелива отвъд обръча на хоризонта.

Как да започнем деня си

с Vita Rama

Народната мъдрост гласи: „Денят се познава от „. Но какво е утрото за голяма част от нас? Алармата звъни, скачаме от леглото, изпиваме чаша кафе, изяждаме сандвич в движение, мислейки трескаво за задачите, които ни предстоят. И така ден след ден, докато животът не се превърне в бреме.

Характеристики на зелената аура и анализ на чакрите

с Диляна Велчева

Зелените хора са най-балансираните от аура спектъра. Те се справят добре със земните работи, но целта им е да израстват духовно. Подобно на дърветата са устремени към небесата, но с дълбоки корени в земята. Човек със зелена аура е организиран, работлив, търпелив и с чувство за мярка. Децата със зелена аура са много обичливи и нежни и често остават такива и като възрастни. На „зелен“ човек може да се разчита. Той няма да даде празни обещания.

йога у дома: Практика за балансиране на енергията във Вишудхи чакра и щитовидната жлеза

с Елена Михайлова

Ако често страдате от болно гърло, възпаления на ушите, пресипнал глас, имате проблеми с шийните прешлени, ако лицемерничите и критикувате околните, то несъмнено имате проблем с щитовидната жлеза.