БРОЙ 47 | ЮНИ 2015

мантра йога, йога за мъже
Цена:

тема на броя: Мантра йога

със Свами Витамохананда

Мантра йога е науката за вибрацията, която не само съществува в основата на всяка форма, но също така е причина за проявленията на съзнанието. Според доктрината за мантра йога, цялата сътворена вселена е съставена от различни видове вибрации и енергии или с други думи – от Съзнание. Научните открития, и особено тези на физиката и химията, доказват, че цялата физическа вселена, съставена от материални частици, в действителност представлява енергия в различни състояния на вибриране. Текст от Упанишадите определя мантрата така: „Мантрата е звуково проявление на божествената личност или същност; тя има за източник тази божествена личност и е идентична с чистото съзнание“.

Идеалното общество

с Асен Генов

Варнашрама е ведическа обществена система, която се основава на подходящо обучение на гражданите. Нейните принципи се прилагат от квалифицирани държавници и управленци, наричани раджарши (раджа – цар, риши – мъдрец). Мъдростта и духовната просветеност дават истинска управленска мощ, а не силата, черпена от прякото упражняване на власт.

На света съм само Аз

с Ивелина Лъжанска

Ежедневно се разминаваме със стотици хора и всеки един от тях е наше огледало. Оглеждайки се в другите, можем да открием себе си. Просто наблюдавайте техните реакции към вас. Знам, че мнозина ще възнегодуват от прочетеното, но партньорът и децата ви са част от самите вас. Привличаме само това, което вече сме.

Интервю с Пламен Топузов

въпроси: Десислава ел Хаким

„Когато човек влезе в своето сърце, той започва да си припомня кой всъщност е. Завръща се към древните начини на възприемане на реалността. Осъзнава напълно, че всичко е свързано, че Земята е жив организъм, а не парче скала, която лети в пространството. Заживява в единство със себе си, с природата, с нашата Божествена майка – Земята – така, както е било по времето на Лемурия и Атлантида.“

Сенната хрема – болестта на града

с Чандраканти Даси

Аюрведа класифицира сенната хрема като автоимунно разстройство, свързано с дисбаланс на тридоша, ниски стойности на оджас (съвкупната енергия на организма за противодействие на вредни влияния) и повишена чувствителност на нервната система. Алергичният ринит се причинява от полени – микроскопични частици растителен цветен прашец, който се отделя при цъфтежа и се носи във въздуха. Този процес е свързан с опрашването на различни растения през топлия сезон. Полените се отделят най-силно през пролетта, но за много растителни видове този период продължава до късно лято и дори през есента. Различни полени са причинители на алергия. Смята се, че може да бъде предизвикана най-вече от цъфтежа на дървета, треви и плевели, като: бор, бреза, елха, ясен, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, маслина, дъб, райграс, тимотейка, както и от семената на живовляка, дивия пелин и киселеца.

Йога за мъже: възстановяващи асани

с Кристос Павлоу

При мъжете хормоналните изменения не са толкова видими, колкото при жените, и донякъде това ги прави късметлии, защото ходът на времето не им се натрапва. Но така или иначе на определена възраст промяната при тях настъпва изведнъж и тогава и техният организъм изпитва известни смущения. Ако обърнете внимание на менталното състояние на мъжете, ще видите, че им е необходимо дълго време, за да се възстановят от депресия. От друга страна, те по-рядко изпадат в подобни настроения и състояния в сравнение с жените. Тревогите, грижите и притесненията не са толкова изразителни. Затова при жените подобни проблеми се проявяват почти мигновено, а при мъжете отнема време – обикновено след 45-годишна възраст.

Стратегии за освобождаване от стреса, част I

с Анастасия Манлихер

Фундаменталната стратегия за справяне съсстреса е тренинг по релаксация – естествена нужда за всяко живо създание на планетата. Ние я възприемаме най-вече с приятно прекарване на свободното време. Да, важно е да открием нещата, които ни отпускат и ни карат да се чувстваме добре. Съветвам ви да си направите списък и когато дейностите от типа „трябва да направя и това, и това…“ започнат да взимат връх, си припомняйте какво всъщност искате, а не само какво трябва да свършите. Под релаксация в случая имам и друго предвид: това е целенасочено ежедневно (дори по няколко пъти на ден) невро-мускулно себеотпускане, дефинирано и структурирано като техника по автогенен тренинг от немския психотерапевт Йоханес Шулц.

Дихателните практики в йога

с Юлия Савова

На Запад дихателните практики често биват пренебрегвани и пропускани от практикуващите йога поради привидната им пасивност. Това се наблюдава особено при хора със свръхактивен ум и натоварено ежедневие, тъй като те не съумяват да намалят темпото и да се обърнат навътре към себе си. Дишането с осъзнаване е неразделна част от йога, като целта му е да допълни ефекта от асаните. Всяко вдишване влива в тялото ни жизнено необходимия кислород, а чрез издишване се извеждат всички отпадни вещества под формата на въглероден двуокис. За да бъде оптимален този процес, необходимо е да дишаме правилно – да поемаме максимално количество кислород и да изкарваме максимално количество въглероден двуокис от белите дробове.

Шизофрения и просветление

с Любомир Розенщайн

Всички симптоми на диагнозата шизофрения – и позитивните, и негативните – са познати на йога от хилядолетия като частични проявления на пробуждащата се Кундалини – скритата във всеки човек сила, която носи енергията за пълното осъществяване на вътрешния потенциал, за просветлението. Процесът, в който започваме да преминаваме от света на човешката психика (света на „нормалното“ съществуване) в света на свръхчовешкото, на божественото, от света на Aз-а в територията на Свръхаз-а, е съпътстван от дълбоки промени във вътрешния свят, които не могат да бъдат описани с термините на общоприетата норма.

Има надежда за човечеството

с Анета Атанасова

Научните наблюдения и изследвания на психолога Хари Харлоу върху поведението на маймунки разкриват черти от човешката психика и дават обяснение за някои странни проявления в общуването. Изводите са оптимистични: хората могат да намерят пътя към любовта и разбирателството, стига да пожелаят подобна трансформация.

Коста Рика – там, където джунглата среща океана

с Милена

Стягам раницата си и за пореден път потеглям на йога приключение. Tози път дестинацията е Коста Рика. Трябва да стигна до полуостров, където почти няма пътища (само черни), почти няма телефони (даже въобще) и малко неща напомнят за съвременната цивилизация. Полуостров Носара. Едно опазено от дейността на човека кътче, където джунглата среща океана. Това е мястото, което прекрасната Шива Рей и вдъхновяващият Джей Утал са избрали за посрещането на новата година.

Поколението ОМЕГА или новата раса на „светещите“

с Георги Христов

Хората „омега“ успяват на всички нива в живота и дори при трудност те винаги запазват спокойствие, защото знаят, че това е полезно за развитието им и ги прави още по-силни в стремежа им към светлината. Новото поколение осъзнава колко е важно да живееш качествено и използа припечеленото не за да трупа „играчки“ от типа на последен модел телефон или скъпа чанта, а за да посещава духовни учители в Индия или да ходи на процедури за тонизиране и масаж. Тук не става въпрос за хора с неопределен статут – напротив, „омега“ имат стабилно положение в матрицата и сравнително високи доходи. Не всички, разбира се, разполагат с разточителна финансова независимост, но за сметка на това са осъзнали ценността на духовното развитие, упражняват професия, достатъчна да им осигури прилично съществуване, и се отдават на пътя към просветлението.

Музика и здраве

с Vita Rama

Mузиката създава определени вибрации, които карат мозъка да генерира специфични вълни. Това е една от малкото дейности, при които целият мозък се активира. Научни изследвания препоръчват при чувство на стрес и липса на концентрация да се слуша музика, която предизвиква алфа и бета вълни. Те подобряват значително фокусирането на вниманието, особено при по-продължителни занимания. Доказано е, че музиката оказва изключително благоприятно въздействие върху развиването на физическата координацията. Освен това тя помага при изучаването на чужди езици. В съвременния свят музиката се прилага и като терапевтичен метод.

Как да си приготвим суров шоколад

с Павла Отова

Най-важните неща за приготвянето на суров шоколад са много да го обичате и да знаете защо трябва да е суров. Ако веднъж го опитате, няма как да не се вдъхновите от него. Това е единствената форма на шоколада, в която той запазва всичките си качества. Вкусът му е силен, шарен, близък до природата. Освен това е единственият вариант да е полезен – какаовите зърна, заедно с всички мазнини, пигменти и минерали в тях, са изключителна суперхрана. Съдържат мощни антиоксиданти, много магнезий (важен за почти всички процеси в организма ни), полезни мазнини (само в суровата му форма), както и вещества, които предизвикват отделянето на хормони на щастието.

йога у дома: Практика за стимулиране на елемента Огън

с Александра Вукашинович

Елементът Огън, агни татва, е свързан със самодисциплината, с действието и динамичността. Дава ни лична сила, индивидуалност, присъствие и харизма, спонтанност, игривост, чувство за хумор. Помага ни да се чувстваме уверени, да имаме много енергия, да сме активни и проактивни, да имаме воля, да сме топли, да изпитваме самоуважение. Да даваме подкрепа и да се чувстваме добре със себе си, сигурни в собствените си качества, без да ги демонстрираме. Огънят ни помага да бъдем отдадени, отговорни, организирани, амбициозни и със състезателен дух.