БРОЙ 48 | ЮЛИ-АВГУСТ 2015

корените на йога, ин йога, аюрведа
Цена:

тема на броя: Корените на йога – Зараждане на идеята

с Ели и Ники

Като всяка жива идея йога претърпява множество етапи на развитие, докато достигне до нас в своя настоящ облик. На фона на динамичното й развитие през последните години, неизбежното й нагаждане и премоделиране за човека от XXI век, налага да отправим поглед назад във времето, към корените на йога.

Отдели време за мечти

с Милена

Позволи на мечтаенето да се превърне в твоя ежедневна практика. Не защото преследваш конкретна цел, а защото ти е приятно и по този начин си припомняш кой всъщност си. Просто позволи на ума си да се рее свободно, да рисува картини от твоето бъдеще, да предприема дръзки проекти, които в реалността не би си позволил, ограничаван от здравия разум.

Как да насърчим децата да практикуват йога

с Елица Иванова

Ако сте направили йога част от живота си, вероятно желаете да предадете всичко полезно, което знаете от нея, и на вашите деца. Но как да накарате тези малки човечета да спрат да се движат и да се ангажират с изпълнението на Гледащо надолу куче например и няколко дълбоки вдишвания?

Интервю със Сесил Рубо

въпроси: Катерина Коцева

„Йога практиката е врата към нов свят. Започваме да разбираме по-добре тялото си, да го правим по-силно и да го лекуваме. Йога ни помага да осъзнаем своите емоции и начина, по който умът контролира и определя действията ни. С течение на времето и със задълбочаване на практиката например виждаме как храната влияе на тялото ни, на емоциите и ума и сякаш от само себе си започваме да се храним по-здравословно.“

Аюрведа за здрави бъбреци

с Чандраканти Даси

Бъбреците са питта орган и могат да бъдат увредени при дисбаланс на тази доша. Желателно е да се вземат профилактични мерки, а не да се чакат сериозни симптоми като необичайно оцветяване на урината и появата на болка. Ранната диагностика, която аюрведа предлага, може да предотврати и подпомогне лечението на бъбречните заболявания още в първите стадии на развитие.

Йога за православни

с Краси Проданов

Струва ми се редно да се запитаме какво е йога за православния. Краде ли тя от него вярата му или религията? Но ако я краде, значи досега е бил неискрен в отношенията си с Бога. Ако пък надгражда, значи ли, че е истински християнин? Сложни въпроси. Подобно на този дали ближният ни е ближен, щом мисли различно…

Стратегии за освобождаване от стреса, част II

с Анастасия Манлихер

Тренингът за себеотпускане е една от основните стратегии за справяне със стреса. Ако се допълни с ароматерапия и подходяща релаксираща музика, се постига по-бързо и пълноценно въздействие. На наше разположение са и позитивните утвърждения, правилното дишане, смехът и връзката с природата.

Холотропно дишане

с Николина Христова

От векове е позната лечебната сила на дъха, представляващ важна връзка между материалния свят, човешкото тяло и психиката. Холотропното дишане се свързва с трансперсоналната психология, т.е. отвъд личността: това, което е човек извън границите на егото. Това е невербален, несугестивен метод, позволяващ пряко изразяване на емоциите и усещанията в тялото, провокиращ осъзнаването чрез личния опит.

Ароматна ин йога за укрепване на бъбреците

с Евгения Балдина

Елементът на втора чакра е водата. Свадхищхана управлява пикочния мехур, бъбреците, лимфата, яйчниците, тестисите и кръста. Тя има отношение към проблемите с обмяната на веществата и отговаря за бъбреците. Всеки наш страх се складира именно в тях. Целта на практика е да ги активира с конкретни асани. Етеричните масла, които са подходящи за неутрализиране на страха, са: ветивер, портокал, лавандула, кедър.

Връзката между планетите и седемте чакри

с Росица Димитрова

Има изградена стройна логична система, която свързва седемте чакри с планетите и зодиакалните знаци. Тук разглеждаме основната и най-често срещана в текстовете по джьотиш система, към която се придържат утвърдени ведически астролози. Тя е базирана на конкретни приципи и зависимости, определящи връзките на планетите със знаците на зодиaка.

Магията на Мексико

с Даниела Събева

Отправяме се към Мексико в един ясен зимен ден в началото на 2015 г. Групата ни е голяма – 26 човека, и това, което ни обединява, е, че за пътуването ни е събрал вътрешният ни глас. Една година по-рано, докато обикалях тези пъстри и богати на история земи, в мен се зароди усещане, което постепенно прерасна в убедеждение, че трябва да се върна тук отново, но не сама, а с група от радостни и озарени сърца. Тогава все още не знаех защо трябва да направя това. В мен дори имаше сериозно съпротивление, защото бях свикнала да се отправям на духовните си пътешествия сама, да определям маршрутите и темповете си спрямо себе си…

Тъмната страна на кафето

с Александра Лободова

Кафето е най-общоприетият наркотик в света. Ежедневно се изпиват над 1 милиард чаши кафе и това се приема за напълно нормално. Феновете на кофеина се успокояват с не съвсем доказани ползи, които напитката може да им донесе. Любопитни обаче са вредите, които кафето нанася на организма ни, не само на физическо, но и на емоционално ниво

йога у дома: Да празнуваме детето в нас

с Мила Маркова

Практиката има за цел да възстанови връзката с нас самите, с нашето вътрешно дете, да събуди и раздвижи енергията в тялото. Построена е така, че повтаря развитието на малкото дете – започва се от легнало по гръб положение, преминава се през обръщане по корем, сядане и пълзене, докато най-накрая се изправяме на два крака и се развихряме в новооткрития свят.