БРОЙ 49 | СЕПТЕМВРИ 2015

мудрите, манипура, йога терапия
Цена:

тема на броя: Приказка за седемте чакри

с Мила Маркова

Спящата красавица е една толкова банална и в същото време непозната притча за намирането и реализирането на себе си. Позната на всеки, защото е повтаряна до степен, в която посланието на думите не значи вече нищо и не може да ни докосне. Непозната, защото малцина са се замисляли някога, че даровете на седемте орисници са индикация за балансирано състояние на седемте основни чакри…

Ролята на учителя по йога

с Галина Тошева

Преподавателят по йога не бива да бъде просто атрактивен изпълнител, който приковава върху себе си възхищението на аудиторията. Ролята му изисква осъзнаване на отговорността да представи възможно най-чисто целите на йога като система за цялостно развитие, както и разбиране за хората отсреща.

Популярни клишета за здравословния живот

с Десислава ел Хаким

Бумът в употребата на думата „здравословно“ обезцени смисъла й – да живеем така, че да сме здрави. Появиха се всевъзможни интерпретации на посланието, заложено в нея, както и твърдения, които от много повтаряне се превърнаха в истина за всички, които отказват да приемат, че ние сме творци на живота си – със своите навици, хранене, мисли и начин на живот.

Манипура в зоната на здрача, депресия в делника

с Любомир Розенщайн

Депресия е не само онова клинично състояние, когато Манипура чакра е до такава степен изтощена, че всякаква външна активност вече е невъзможна. Съществува и много по-делнично и широко разпостранено състояние на полудепресия: все още животът си върви с неговите обичайни действия и активности, но всичко се случва някак си автоматично – без да присъстваме в него, без желание, без радост, без вдъхновение.

Интервю със Свами Омкарананда

въпроси: Димитринка Андреева

Неразбирането на околните идва от липсата на правилно общуване и от това, че ние поставяме своето его на преден план. А то никога не ни оставя дори да си помислим да се извиним на другите. Кара ни да си мислим неща от рода на: „Защо да прощавам? Аз съм човек с положение. Ако се извиня на другия, значи да призная, че съм виновен“.

Мудрите

с Марияна Стракова

Знанието за мудрите ни дава мъдрост и вяра да осъзнаем, че силата e в нашите ръце. Ние управляваме живота си – какво ще вложим в него и как ще го сътворим, зависи единствено от нас самите. Освободете се от страховете и съмненията, използвайте вътрешния си заряд и помнете думите на Демокрит: „Щастлив е духът, който свиква сам да създава своите радости”.

Лечение чрез асани и пранаяма

с Кристос Павлу

Б.К.С. Айенгар започва да преподава йога именно с цел подпомагане на човешкото здраве. Чрез метода проба-грешка с времето той постига баланс между теория и практика. Опитът му помага да намери клинично-медицински приложения на йогийските техники, за да отговори на нуждите на своите ученици, когато те отиват при него с конкретен здравословен проблем.

Аюрведична грижа за сърцето

с Чандраканти Даси

Въпреки модерната апаратура и героичните действия на огромна армия хирурзи, въпреки всички нови медикаменти и методи на лечение, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са убиец номер едно в световен мащаб. Освен тъжна новина, това е и категоричен индикатор за липса на здравна култура, който алармира за сериозните грешки в цялостния начин на живот на съвременния човек.

Отлагането във времето: вреден навик или сериозен проблем

с Анета Атанасова

Отлагането е устойчив модел на поведение и мислене. Колкото повече се практикува, толкова по-трудно се излиза от неговата матрица. Често отлагаме, защото се страхуваме или се притесняваме, че ще бъдем критикувани, ще се покажем глупави или ще преживеем неуспех. Това е и начин да преживеем малка радост в настоящето, бъдещето може да почака.

Загадката Тибет

с Марта Самалеа и Борис Кънев

Молитвените колела на Тибет ни завъртяха неусетно през реки и езера, проходи и върхове, градове и села. С широко отворени очи, наивно попиващи красотата, разбиранията и догматизма на една екзотична и чаровна действителност, пътувахме през безкрайна фотолента с невероятни снимки.

Красотата  на 30-годишната жена

с Моника Василева

Жената на 30 години носи в себе си и онова безгрижно момиче, което някога е била, и старицата, която някога ще бъде. Ето защо не изпаднах в криза, нито тъгувах, че вече няма да съм на 20. Духнах свещичките си с благодарност и увереност, че светът е в краката на 30-годишната жена.

Истински щастливите хора знаят кой се крие под златната маска

с Тина

Щастливите хора нямат нужда от причина да се усмихват, не чакат да се пенсионират, за да тръгнат да преследват мечтите си, не живеят в страх от утрешният ден, не се боят дори от смъртта. Може би защото знаят, че са безсмъртни. Обичат безрезервно и безпрекословно, помагат безкористно, целуват страстно и светят с бяла лъчиста светлина сред сивото посърнало множество.

йога у дома: Практика за стимулиране на елемента въздух

с Александра Вукашинович

Когато успеем да овладеем саттвичния аспект на ваю таттва, създаваме позитивна вибрация около себе си и привличаме околните със своята харизма. Разбира се, това не се постига от днес за утре, но практикуването на определени асани помага в начинанието.