БРОЙ 5 | ЮЛИ 2011

тайните на водата
Цена:

тема на броя: Тайните на водата

с Теменуга Стайкова

Системата на цялото мироздание съществува като единен организъм – всички сме свързани в колосален енерго-информационен поток. В обмена на информация во дата е тази, която играе ролята на среда, тя е посредник при управлението на всичко в природата.

Водата – източник на прана и предпоставка за добро здраве

с Чандраканти Даси

Според аюрведа, водата е безценна, подобно на въздуха и слънчевата светлина. Това са трите най-могъщи природни източници на жизнена енергия – прана, която храни клетките и дава виталност на органите в човешкото тяло. Водата е един от петте елемента – панча махабхута, които са в основата на творението. Затова и човешкото тяло не може без тази ценна течност.

Нети – почистване на носа за добро здраве на цялото тяло

с Даниела Събева

Нети e най-популярната пречистваща практика за очистване на пътищата между носа и гърлото в хатха йога. Когато се използва вода, процесът е познат като джала нети. За прочистване може да се използва парче плат – сутра нети или гумена тръбичка – данда нети.
плюс Съвети за успешно протичане на джала нети

Петте аспекта на Шивананда йога

с Юлия Савова

Шивананда йога е интегрална система за практикуване и обучение в различните аспекти на йога философията. Нейн основател е Свами Вишнудевананда – един от преданните ученици на Свами Шивананда, живял и творил през миналия век. В продължение на много години той се обучава интензивно в ашрама на своя учител, следвайки пътеката на раджа и хатха йога. Усъвършенства до перфектност сложни йогийски техники, много от които са били забравени през вековете.

Семинар “Чакра садхана” със Свами Сатсанги

със Светла Благоева

Свами Сатясангананда Сарасвати, известна още като Свами Сатсанги, е автор на редица книги за йога и тантра. Нейната способност да претворява древните учения от йогийски, тантрични и ведически текстове и да ги превежда в модерен контекст прави Свами Сатсанги един идеален учител, способен да предаде древната мъдрост на съвременния човек.

Да бъдеш буден, докато си буден

с Любомир Розенщайн

За да се постигне състоянието, откриващо пътя към ресурсите на подсъзнанието, хаосът на сетивните възприятия трябва да се овладее в будните часове. Затова йога нидра започва в будно състояние – запазвайки будност срещу информационната хипноза, с която ни обливат.

Основни характеристики на трите гуни

с Veda House

Гуните присъстват във всеки елемент в нас и около нас. Те са в храната, в местата, където работим и живеем, в общуването, в нашите дрехи, в тялото и ума ни. Всеки един елемент в този свят е пропит от тяхното присъствие.

Обща въздействаща основа на стойностните диетологични системи

с д-р Димитър Пашкулев

С неудържимия взрив от научни изследвания, популярни публикации и масови практики в областта на храненето, през пос-ледните десетилетия расте и объркването на хората относно многобройните противоречия в различните системи. Вярно е, че голяма част от популяризаторите на едни или други диети проповядват неточни, а понякога и опасни гледища. Но е вярно и че редица светила в диетологията подвеждат под общ знаменател всички, различаващи се от официалното становище системи. Това е крайно неуместно, тъй като в истинската наука всяко твърдение е отворено за уместна критика.

Интервю с Б.К.С. Айенгар

по материали на CNN

Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар започва да практикува йога на 16-годишна възраст, за да подобри крехкото си здраве. Срещата му с цигуларя Иехуди Менухин през 1952 г. отваря пътя му към на Запад. Гуруджи, както с уважение наричат Айенгар, управлява института в Пуна (Индия), където води часове по йога.

Лудостта на нашата нормалност

с Тинка Митева

От деня, в който се родим цялата система непрестанно ни репресира – казват ни кога да спим и ядем, какво да купуваме, кое е добро и лошо, кое е хубаво и грозно. Спазвайки тези ограничения през целия си живот, подтискаме своите истински емоции и желания – за да отговорим на очакванията на обществото, за да сме нормални.

практика: Тонизиращ комплекс за повече енергия през лятото

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Тонизиращият комплекс за повече енергия през лятото стимулира и уравновесява жизнената енергия, разпределяйки я хармонично през целия сезон. Изпълняването на асаните всеки ден зарежда тялото и душата ти за предстоящата ваканция. Поддържай този баланс през цялото лято, за да се чувстваш зареден и тонзиран в края на сезона. Така ще избегнеш леката депресия след връщане от отпуска и ще запазиш бодрия си дух.