БРОЙ 50 | ОКТОМВРИ 2015

регресия, история на йога
Цена:

На фокус: Пътят на йога от Патанджали до Британската империя

с Елена Щерева и Николай Янков

Днес под йога се разбира най-вече това как да стегнем бедрата, да излекувамe болките в гърба или да освежим ума след работния ден. До голяма степен йога е и хоби за изтънчени дами, нуждаещи се от нещо, което да съчетава по безупречен начин спорт с релакс и лека форма на мистицизъм. Но йога невинаги е била това. За да имаме по-широк поглед над тази древна наука, ще продължим нашето пътешествие по хронологичен ред и ще се спрем на един по-малко известен етап от живота на учението, белязан от предразсъдъците на индийския елит, и като цяло на незавидното място, което заемала йога в представите на средностатистическия индиец поне до възкресяването й през XIX век.

С отворено сърце и изпразнен ум

с Ивелина Лъжанска

За себе си разбрах, че истината е в моето сърце и само аз мога да запълня празнината, като видя светлината, красотата и божественото в мен. Тогава мога да бъда това, което наистина съм, а не мнимата представа за себе си.

Проблемите – уроците в училището на живота

с Милена

Не можеш да промениш миналото, но можеш да му придадеш ново значение и да му позволиш да донесе полза в живота ти. Всеки път, когато поглеждаш назад, го прави с благодарност за всички уроци, които си имал привилегията да ти поднесе животът.

Как да прилагаме нияма

Осморният път на Патанджали, познат още като ащанга йога, включва: яма, нияма, асана, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи. Той очертава пътя на себепознание за практикуващите йога и осмисля живота им в съвременните условия на живот. В следващите редове са съветите на група настоящи и бъдещи преподаватели по йога към техните ученици за това как да прилагат нияма, принципите за вътрешна етика и чистота, в ежедневието.

Регресия – поглед отвъд обозримото

с Любомир Розенщайн

Четири десетилетия след като вълната на интереса към връщането в минал живот премина през западния свят, тя достигна и у нас. Регресия се предлага в кабинетите на психолози и терапевти, в йога студиата и центровете за себеусъвършенстване. Основните книги по темата са издадени на български, преживяното се дискутира из форуми и социални мрежи. Какво е редно да знаем, преди да предприемем това пътуване.

Интервю с Дейвид Лонсдейл

въпроси: Елена Щерева

Енергията движи всичко в този свят и негативните промени в нея се отразяват на функционално и материално ниво във всички форми на живот. Ето защо ако променим начина, по който мислим, говорим, дейтваме и реагираме, ще повлияем благотворно на здравето си.

Предпоставки за пранаяма

с Кристос Павлу

На първо място е редно да изясним, че пранаяма не се прави. Самото правене на нещо, било то дейност или асана, изисква определено количество сила – физическа или ментална. Последната наричаме воля. Силата под каквато и да е форма обаче противоречи на пранаяма.

Йога е в детайлите: Пашчимоттанасана

с Петя Стоянова

За ефектите на Пашчимоттанасана, известна у нас като Главоколянна поза, е писано толкова много, чак до твърдението „освобождава от всякакви недъзи”, че не смятам за нужно да ги описвам подробно. Нека само спомена за още едно нейно приложение, което не се популяризира достатъчно – като релаксираща поза в началото на практиката за получаване на психосоматична настройка. Разбира се, това се отнася за онези практикуващи, които са я овладели достатъчно добре, харесват я и могат действително да се отпуснат в нея.

Идва есента

с Мила Маркова

С настъпването на септември хората потъват в меланхолия, въздишайки по отминалото лято. Есента им носи тъга по нещо необяснимо, кара ги да изпитват тревожност и напрежение. Всъщност тези емоции са напълно нормални и нямат нищо общо с началото на учебната година и застудяването, нито с края на отпуските или пък скъсяването на деня. Както обикновено, истинската причина е дълбоко под повърхността и е част от многоликата същност на живота.

За теломерите, флавоноидите и продължителността на живота 

с Чандраканти Даси

Според аюрведа заобикалящата среда и ежедневието ни оказват огромно влияние върху продължителността на живота. Това бе потвърдено и от учените: хората, подложени на постоянен стрес, живеят по-кратко. По-къси са теломерите и при онези с ниско ниво на образование, пребиваващи в среда, изпълнена с жестокост и насилие, работещи през нощта или страдащи от липса на достатъчно нощен сън, живеещи в градски райони с лоша слава и при лоши екологични условия.

Ресторативно движение

с Анастасия Манлихер

Ресторативното движение не е поредната гимнастика. То ни дава знания и препоръки как да приведем тялото си в естествената му форма на развитие, независимо дали практикуваме йога, фитнес или друг спорт. Телата ни имат нужда да се движат свободно – както във времето, така и в пространството. И само от нас зависи да удовлетворим тази тяхна потребност.

Варсана: възможният рай

с Георги Христов

Загубил надежда, че е останало свято място на земята, което да не е поругано от тълпи поклонници и туристи, се озовах на 50 км от Богота, столицата на Колумбия. Прекрачвайки през портите на еко йога селището „Варсана“, разбрах, че надежда все още има. Не бях виждал толкова различни, красиви и одухотворени хора на едно място. На фона на зеленината и хармоничната обстановка общуването с тях ме окриляваше. Всичко това те кара да разцъфнеш, да се извисиш, помага на радостта да се утвърди в теб.

Йога е здраве

с Диляна Вълева

Движението ТърновоRUNS набира скорост – мероприятията му добиват популярност и се радват на десетки участници. Безплатните седмични прояви включват джогинг, фитнес на открито, йога практики в парка, планински походи и семинари за здравословния начин на живот.

ЙОГА У ДОМА: Практика за добър сън

с Елена Михайлова

Стресът, който не сме съумяли да разтоварим от ума си, е една от главните причини за лошия сън. Независимо дали човек е депресиран, агресивен или обзет от страх, той е под нервно напрежение и не може да се справи с многобройните мисли. Дишането, медитацията и предмедитативните техники са ключ към спокойния ум.