БРОЙ 51 | НОЕМВРИ 2015

веганството
Цена:

на фокус: Веганството – митове и факти

с Мирослава Маринова

Вегетарианството и особено веганството до скоро се смятаха за ексцентрични у нас. През последните няколко години заедно със стремежa към по-здравословен и осъзнат начин на живот все повече срещаме хора, избрали да следват тяхната философия. И както при повечето сравнително нови движения, заедно с тях навлязоха объркване и противоречия. Кои са фактите зад най-разпространените митове?

Добропаметност

с Кристина Митева

Като казвам добропаметност, имам предвид не само паметта за изцяло положителни неща, но и за такива, чието значение сме разчели като нещо добро, независимо че може да са били болезнени за нас в момента на преживяването им.

Йога за жени

със Стиляна Йорданова

На чисто физическо ниво течението йога за жени се базира на особеностите на женската анатомия и физиология. За да бъде практиката всеобхватна, в нея са включени не само класическите асани и дихателни техники, но и упражнения, заимствани от други учения, например Дао

Интервю с Ирина Чеверда

въпроси: Елисавета Парушева

Бих препоръчала на всички хора, които се занимават с йога, да го правят по релаксиран начин. Това не означава да бъдат пасивни, а да не се насилват или претоварват. Не форсирайте тялото, ума и енергията си по време на практика.

Йога и анемия

с Кристос Павлу

Анемията е по-разпространена при жените, особено при тези, които раждат няколко пъти през кратки периоди от време, както и при хората, които живеят в крайна бедност. Днес болестта не се среща само в развиващите се страни, а и в тези с висок стандарт, тъй като хората са твърде заети, за да полагат грижа да се хранят балансирано и пълноценно.

Акро йога

с Деви

В акро йога има роли. Джейсън Немер, който се смята за основател на акро йога през 2003 г., използва метафората за Сита, Рама и Хануман, за да ги представи. Хануман е пазителят, който следи Сита – летеца, и Рама – базата, да са в пълна безопасност, докато се единяват.

Човешката психика и aюрведа

с Чандраканти Даси

Причините за психическите разстройства са в дисбаланса на трите гуни. В аюрведа се смята, че причина за психическите заболявания е намаляването на саттва гуна (характеристиката на доброто). Умът изначално се намира в саттва, енергията на свръхдушата, на която са присъщи яснота и чистота. Когато попадне под влиянието на раджас (страст) и тамас (невежество), умът губи своята саттвичност.

Защо е важно да опитомим сексуалната енергия

с Люба Шулева

Сексуалната енергия може да бъде както съзидателна, така и разрушителна. Всичко се контролира от ума, като най-висшият му аспект се проявява чрез разширяване на съзнанието. В йога това състояние се постига с практикуване на различни практики и техники: мудри, мантри, медитация, йога нидра и пр. Процесът е продължителен и не бива да се бърка с чудодеен механизъм за сбъдване на желания.

Истинската ни същност

с Нисаргадатта Махарадж

Не можеш да бъдеш свободен, докато се отъждествяваш с тялото и егото. Ще продължаваш да следваш същите конвенционални модели на поведение, които следва целият свят. Твоето познание е резултат на възприетата от теб идентичност, но какво знаеш за истинската си същност? Първо осъзнай това и чак тогава задавай въпроси.

Индия на светло, част I

с Елена Щерева и Николай Янков

Пътуването до определено място не се изчерпва с това да се снимаш с най-известните забележителности. Пътуването е разбиране, споделяне, преживяване. Затова се отправяме към Индия с информация за нравите и обичаите на обитателите й. Само така можем да се справим с междукултурните прегради и да осветим и най-закътаните кьошета от онова, което наричаме „тъмна Индия“.

Оцвети себе си

с Красимир Проданов

Eдна теория гласи, че колкото повече цвят има около нас, толкова по-шарен и пъстър става животът. С книжките за оцветяване можем да сбъднем това. Превърнаха се в хит тази година – вълната дойде с Джо хана Басфорд – една шотландка, която се вдъхновила от гората край родния си дом.

Характеристики на синята и индиговата аура

с Диляна Велчева

Аурите след зеления цвят спадат към т.нар. „духовен спектър“. Характерното за тях е, че могат да преминават от един в друг „духовен цвят“ в зависимост от текущото енергийно състояние. Например човек със синя аура след медитация може да блесне в лилаво или дори в бяло. А когато успее да балансира в ежедневието енергията между ум, тяло и дух, навлиза в индиговия спектър.

ЙОГА У ДОМА: Практика за отваряне на тазобедрените стави и духовно израстване

с Мила Маркова

С  този комплекс символично преминаваме през различни етапи на еволюция, за да достигнем божествения свят на радост, знание и покой. Тазът е люлка на живота. Към него са прикрепени долните крайници, с които ходим и се свързваме със земята. Благодарение на умението да се движим в пространството ние променяме реалността и реализираме творческия си потенциал.