БРОЙ 52 | ДЕКЕМВРИ 2015

непривързаност и промяна
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Непривързаност и промяна за по-добър и щастлив живот

с Найлин Нуньес

Между многото съставки на живота има една, от която всички дълбоко се страхуваме, въпреки че е с нас всеки ден от мига на раждането ни. Не успяваме да свикнем с вкуса й и много пъти не я включваме в ежедневието си. Държим живота ни да е подправен със стабилност, постоянство и сигурност. А като консервант за удължаване на срока на годност добавяме едно „завинаги”, най-скъпата подправка на пазара. И се питам: „Не пропускаме ли нещо важно, не е ли малко постна цялата работа? Не липсва ли… промяната?“

Кисело-сладки уроци от училището на живота

с Ивелина Лъжанска

Днес ме споходи мисълта, която преди време определяше съществуването ми: „Полагай усилия сега, за да може някой ден…“. Припомних си, че колкото повече усилия полагах, толкова повече животът на базата на този начин на мислене стесняваше веригата около врата ми.

Характеристики на кристалните хора и анализ на чакрите

с Диляна Велчева

Кристалният човек трябва да промени отношението си към материалния свят и да се научи да се отпуска. Удоволствието от живота следва да се балансира с „военния план” да се изпълнява предопределена мисия.

Четири пътеки за трансформация на страданието

с Любомир Розенщайн

Страдание е не само когато сме болни на легло и се надяваме някой или нещо да ни помогне да се изправим отново на крака. Страдание е всеки момент, в който не можем да дишаме свободно и да изразяваме себе си; всеки миг, в който сме се отдалечили от собствената си пътека в живота. Дори все още да не долавяме болката, точно това страдание разболява. И точно него сами можем да превърнем в светлина.

Ашрамът – място за трансформация

с Юлия Савова

Много хора смятат, че ашрамът е място, където могат да избягат от проблемите си във външния свят (и често го правят), но това не е така
Напротив, там ще се изправите пред абсолютно същите предизвикателства, каквито имате в „реалния“ живот.

Интервю с Антонио Саусис

въпроси: Николай Янков

Йога може да ни помогне да упражним известен контрол и да балансираме тези депресивни състояния, и в съчетание с психотерапия – да осмислим по-добре новата реалност, в която се намираме, да я възприемем като друго проявление на своята същност. Така ще разпознаем нещата, които трябва да променим, и начините, по които да го сторим.

Акро йога плейграунд: Задна птичка

с Деви

За летеца има няколко варианта да влезете в Задна птичка – като се държите за ръце с базата, като държите глезените му или без ръце. Който и да изберете, застанете с гръб съвсем близо до базата, така че той да може да обгърне петите ви с пръстите на ръцете.

Как да преодолеем зимната депресия с аюрведа

с Чандраканти Даси

При все че студеното време влияе и на трите типа, Вата хората са най-засегнати от него. Разбира се, докато три-доша е в баланс, дори и те ще бъдат здрави, съзидателни и жизнерадостни. За целта е необходимо да се спазва режим на работа и почивка и да се приема вата-успокояваща храна.

Здравето според OИДА терапия

с Петя Гиева

ОИДА терапия работи с цялостна и единна концепция за здравето, която се основава на разбиранията на хората за реалността.Техните представи ги подтикват към извършването на определени действия, чрез които култивират в себе си вярата, която лекува. Макар и това да не означава задължително обвързване с конкретна духовна традиция, една такава връзка би помогнала.

Знанието „Аз съм“

с Нисаргадатта Махарадж

Появата на знанието „Аз съм“ предшества образуването на петте елемента. Върховното съзнание, Абсолютът, не осъзнава нито себе си, нито нищо случващо се. Съзнанието бе eдно, но били сътворени двама души от различен пол и взаимната им любов създала този свят. Звукът и осъзнаването не са едно цяло, а две отделни същности. Съзнанието е само зрънце, от което е поникнала илюзията.

Шаманката от Крибул

с Жоро Христов

Баба Юлия си седеше кротко на двора край печка на дърва. Върху горящите съчки слагаше метална лъжица с дълга дръжка и дълбоко дъно, за да разтопи оловото за куршума, който лееше. Около нея пърхаше съпругът й, бай Юлиан. Неуловим като колибри, с майтапчийски тон ни заведе до една беседка, където трябваше да изчакаме “българската Амма”.

Сънохващач

с Рокси Бжостек

Всички части на сънохващача имат значение и символика. Паяжината е дело на паяка, който възстановява мрежата на съществуването, изтъкана от нашата енергия и мечти. Обръчът се свързва с Майката Земя, по която стъпваме смирено. Перата символизират способността да обичаме, риска да излезем от гнездото и да полетим, умението да надмогнем собствените си сенки.

Аюрведа приключение на остров Мавриций

с Милена

Започнахме с широдхара. Правеше я усмихнато и приветливо момиче от Индия с 15-годишен опит в един от най-големите аюрведични центрове в Хималаите. Легнах по гръб върху дървена кушетка и се оставих да бъда потопена в процедурата – нежно изливане на струя топло билково масло в областта на челото и междувеждието.

Коледна приказка

с Мила Маркова

Нужно е да си припомним вълшебството на светулките, както и това, че магията идва отвътре – пламъкът в нас никога не е спирал да гори, тъй като го носим в сърцата си.

Супербрауни

с Мирослава Маринова

С настъпването на зимата сезонът на Вата ни подтиква да посягаме към по-солидни, по-богати на мазнини и често сладки храни. Тялото ни има нужда да изгради защитен слой, който да ни предпази от студеното и ветровито време.

ЙОГА У ДОМА: Практика за стимулиране на елемента Етер

с Александра Вукашинович

Елементът етeр, акаша таттва, е най-финият от петте елемента. По своята същност представлява пространството и потенциалната енергия. Той прониква навсякъде, част е от всичко и не се движи. На нивото на ума управлява емоциите и страстите, а поради естеството на своята природа има много голямо въздействие в духовен аспект. Когато е активна акаша таттва, е добре да се практикува самонаблюдение, концентрация, метитация и молитва.