БРОЙ 53 | ФЕВРУАРИ 2016

инбаунд йога
Цена:

НА ФОКУС: Оформянето на йога, каквато я познаваме в наши дни

с Елена Щерева и Николай Янков

Общото между класическата и съвременната йога е толкова, колкото е между йога и йогурт – приликата е само на външно ниво. Тъй като хатха йога се развива паралелно с физкултурата и хармоничната гимнастика в Европа, къде съзнателно, къде не, тя абсорбира много идеи от тях и ги натурализира като нещо свое, нещо древно и автентично. Днес не говорим за йога като за философска школа, каквато се заражда по времето на Патанджали, а за индустрия, която всяка година отчита около 27 милиарда долара приходи

Постефектът на едно свято място

с Нимай Дас

Мярка за това как се чувстваме на някое специално място, каквото е Вриндаван в моя случай, е не как преживяваме света, докато сме там, а след като сме си тръгнали. Иначе казано, най-добър критерий за силата на атмосферата е интензитетът на постефекта.

Влюби се лудо в себе си

с Милена Голева

Влюби се лудо в себе си, влюби се отново в живота си такъв, какъвто е, И празнувай любовта към себе си и своята уникалност! Не позволявай тази най-значима връзка да се превърне в даденост.

Щастието да се храним заедно

с Чандраканти Даси

В забързания ни делник съвместното хранене почти отсъства и се е превърнало в привилегия, която даваме и получаваме само по време на празници. Освен здравословни за тялото последствия – когато приготвяме храната си сами, имаме пълен контрол над съставките – споделянето на трапезата подобрява отношенията ни с другите и личното ни емоционално състояние.

Дълбокото вътрешно преживяване и свободата

с Любомир Розенщайн

Светът на йога е свят на дълбоко вътрешно преживяване и именно копнежът да стигнем до него и да го изживеем е същинският двигател на всяко човешко съществуване. Дълбокото вътрешно преживяване е умението да приемем спокойно цялата противоречивост на човешката природа, като останем в досег с непоклатимата си, единна същност – отвъд мъглата на шума и заблудите.

Интервю с д-р Чандхран и д-р Кумар

въпроси: Елена Щерева

В аюрведа се взимат под внимание всички дадености: особеностите на средата, възрастта на човека, умствените му способности, състоянието на храносмилателната му система и т.н. Ето защо при двама души с еднакъв тип конституция, но живеещи в различни части на света, може да има общи насоки за режим на хранене и движение, но се изготвя индивидуална схема на лечение, съобразена с всички горепосочени фактори.

Аюрведичен еликсир за трите доши

с Мирослава Маринова

Кхичри е традиционно индийско ястие и в превод означава „смес“, „бърканица“. И наистина, рецептата e динамична смесица от ориз, боб мунг или леща, зеленчуци и подправки. Но макар и да наподобява на бъркоч, всички съставки са изключително добре подбрани и комбинирани.

Инбаунд йога

с Марина Желева

Системата насочва към истинската цел на йога – намиране отговора на въпроса „Кой съм аз?”. С практикуването на инбаунд йога ученикът може да открие своя Аз, своя вътрешен мир и истинската си същност – съзнанието, което живее във всяко живо същество и което ни свързва завинаги, прави ни част от едно голямо вселенско семейство.

Да прегърнеш отново себе си

с Моника Василева

Прошката не е еднократно явление, а начин на живот. Тя се състои в смелостта отново да погледнем душата си право в очите и да превъзмогнем собствените си предателства към нея. Изисква се търпение и най-вече отново да се видим през очите на онова дете, което някога сме били.

Добротата – святост или невежество

с д-р Олег Торсунов

Добротата е качество, изначално присъщо на душата. То се изявява в склоността към позитивно мислене, в добронамереното отношение към другите, в способността да бъдем непривързани, в мекотата на сърцето. Истинскатата доброта се проявява тогава, когато е налице правилно разбиране как да се помогне на другите хора, съчетано с твърдост на характера, даряваща ни със способността да се противопоставим на техните недостатъци.

Паралелните реалности на Сибир

с Жоро Христов

В Сибир съществуват едновременно две реалности, рязко отличаващи се една от друга. Едната е съвкупност от удивителна природа, култура и архитектура, необятен простор и разнообразие на гледки и преживявания. Като контраст се явява общественият строй, чужд и несвойствен за всеки, познал свободата. Възможно е това усещане да е отражение на личната ми реалност, но през цялото време си мислех, че не можем да помогнем на другите, докато не интегрираме собствената си „сянка“.

Йога ми показа, че животът е красив в простотата си

със Светла Иванова

Йога има много аспекти, но за себе си избрах това, което ми помага да живея по-добре – упражненията, релаксацията и дихателните практики. Навярно някой би казал, че това е повърхностно и е само етап от посвещаването на цялостното учение. Моят избор е да използвам от йога това, което мога да си обясня и приложа в ежедневието.

Въведение в рефлексологията

с д-р Димитре Младенов

Рефлексната зонова терапия или рефлексологията, както я наричат на кратко, е немедицинска форма на лечение, при която върху повърхността на ходилата или дланите се упражнява методичен натиск и по този начин се оказва въздействие върху вътрешните органи в човешкото тяло.

Подготовка за новия живот

с Благовеста Терзийска

Само ако разполагат с необходимата подготовка, бъдещите родители могат да вземат решение как искат да се роди тяхното дете. През последните години се наблюдава тенденция към предварителна осведоменост. Така двойките се справят със страховете и предразсъдъците си, отработват техники за дишане, движение и релаксация, променят настройката си и участват активно и заедно в раждането.

ЙОГА У ДОМА: Практика за начало на деня

с Ива Благоева

Комплексът дава енергизиращ старт на деня. Позите в тази серия укрепват мускулатурата на цялото тяло, тонизират гръбначната област и отварят гръдния кош. По този начин се подобрява еластичността на белите дробове и кръвообращението в тазовата област, оросява се мозъкът и се подпомага регенерирането на мозъчните клетки. Асаните са подходящи както за начинаещи, така и за хора с повече опит в йога.