БРОЙ 54 | МАРТ 2016

йога за бременни
Цена:

НА ФОКУС: Как чакрите определят отношенията с партньора ни

с д-р Олег Торсунов

Нашето разбиране за семейство и мотивите, които ни събират в съюз с партньора ни, кореспондират със седемте основни чакри – центровете на психична енергия, техните характеристики и степента им на еволюция. Ако погледнем през тази призма на отношенията си с противоположния пол, бихме разбрали по-добре същината им.

Сутрешна песен

с Ивелина Лъжанска

Отношението ни към случващото се е решаващо, а нагласата и вътрешният диалог определят чувствата ни. Разбира се, лесно е да се каже, трудно е да се направи. В кризисни ситуации често попадаме в капана на страховете. Именно тогава ни е най-необходима вярата, че всичко се случва според божествения план и непоклатимото убеждение, че винаги биваме водени в правилната посока и няма начин да сбъркаме – колкото и да не ни се вярва с оглед на конкретните обстоятелства.

Най-силната молитва

с Марияна Стракова

Благодарността е най-удивителната практика, чрез която можем да трансформираме живота си. Тя е осъзнаването, чрез което можем спокойно и уверено да се носим по реката на живота, независимо през какви препятствия преминаваме. Чрез нея излизаме от собствените си рамки и страхове, животът ни се преобразява – насища се с цветове, срещите стават все по-вълнуващи, успехите ни се умножават.

Да станеш хомо йогис

с Жана Димитрова

Сведения за Хомо йогис са налични още от шестото хилядолетие преди Христа, като първи находки за съществуването му са открити в Древна Индия. Праотците му – Хомо сапиенс и неговите разновидности – са дали отражение в развитието му и приликата с тях е очевидна. За невъоръжено око дори липсват видими разлики.

Защо връзката не върви

с Любомир Розенщайн

Пространството на човешките взаимоотношения се е превърнало в пътечка за надбягване, като целта е да се изблъскат повече хора и да се заграби повече. Тук е основата на дълбоката криза, в която се намира обществото ни. Това прави невъзможни връзките между хората: няма как да бъдеш истински свързан с някой, който за теб е или чужд обект, от който да се възползваш, или съперник в битката за възползване. Погледнато на по-глобално ниво, избраният от нас път неминуемо води както към гибелта на планетата, така и към нашето унищожение.

Интервю с Алексей Скворцов

въпроси: Анастасия Манлихер

„Стремя се да доближа йога максимално до съвременните условия. Затова подхождам интегрално към развитието и самоусъвършенстването на човека, което е и личен процес. Повечето хора, които идват при мен, изтъкват като причини за интереса си към йога главно обездвиженост, болки в гърба, различни заболявания. Аз обаче обяснявам, че причината за появата им на тези курсове е, за да си отговорят на два основни въпроса, които всеки от нас следва да си зададе и да намери отговор.“

Моята вълшебна бременност с йога

с Елица Йоргова

С йога за мен бременността бе вълнуващо и приятно изживяване. За деветте месеца качих 10 кг, главно около корема и гърдите. Останалата част на тялото ми си остана както преди. Само седмица след раждането свалих 9 кг без усилия в тази насока, което отдавам на редовната йога за бременни.

Дерматитът от гледна точка на аюрведа

с Чандраканти Даси

Кожните възпаления, известни като дерматити, са реакции към най-разнообразни дразнители. Към тази група спадат заболявания като екзема, псориазис, себореен или атопичен дерматит и т.н. Причина за тяхната поява в редица случаи е наличието на токсични отпадъци в организма и натрупването им в тъканите и органите. Дерматитът може да бъде резултат и от метаболитни, храносмилателни и други проблеми, породени от дисбаланс на всяка една от трите доши.

Сянката – тъмната страна на аза

с Николина Ангелова

Подобно на Луната, всеки притежава своята неосветена повърхност – другото аз или сянката е онази част от нашата психика, от която се страхуваме, която не искаме да видим, отричаме и не показваме навън. Макар и потисната дълбоко в несъзнаваното, тя съществува и провокира формирането на цялостната личност.

Раджастан – земя на царе

с Юлия Савова

Много са местата в Раджастан, които разкриват историята и ти помагат да се докоснеш до нея по различни начини – чрез изкуствата, занаятите, архитектурата. Но ако паралелно с това имаш възможност и да подкрепиш местното население, да споделиш знанията и талантите си и така да подобриш живота на жителите, пътуването ти става много по-смислено и удовлетворяващо.

Жива храна: Зеленият дракон

с Павла Отова

Как да не се отблагодариш на едно колело за пъстрите емоции, с които те дарява. Направих го по моя си начин – посветих му торта. Вкусна, сурова, красива, с неговите цветове.

Рефлексология: Зоналното разделение

с д-р Димитре Младенов

Вертикалното разделение на тялото и по-специално хоризонталното зониране на двете ходила са основата на рефлексната терапия. Именно чрез тях се дефинира и описва връзката между различните органи и системи и всяка една от прилежащатите им зони.

Пренатално общуване

с Благовеста Терзийска

От древността до днес немалко култури, раси и племена са отдавали огромно значение на вътреутробния живот. Познавали са добре този основен за човешкото същество период и влиянието на околната среда върху плода. Съществували определени правила и норми на живот за бъдещата майка, за родителската двойка, за селото и цялото общество, които позволявали на бебето в утробата да се развива при най-добрите условия.

ЙОГА У ДОМА: Практика за абсолютно начинаещи

с Елена Михайлова

Абсолютно начинаещите имат възможност да започнат правилно своята йога практика, а това обуславя по-бързото напредване. Те са като празна, чиста чаша, готова да бъде напълнена със знанието на йога.