БРОЙ 55 | АПРИЛ

четирите пътеки в йога
Цена:

НА ФОКУС: Четирите пътеки в йога

Юлия Савова

Като холистична наука и философия, йога е същинска съкровищница – един непресъхващ извор на знание за живота и духа. С времето се оформили четири основни пътеки за постигане на хармонично и пълноценно съществуване: карма, бхакти, раджа и джнана йога, описани подробно в Бхагавадгита. Противно на схващанията, че това са самостоятелни методи, отговарящи на различните характери на хората, четирите пътеки в йога по-скоро предоставят възможност за цялостно разгръщане на човешкия потенциал.

Мерната единица за съвършенство

Нимай Дас

Един от въпросите, които всеки човек, поел по пътеката на духовна реализация, си задава в определен момент, е как да разбере колко близо или далеч е от постигането на желаното съвършенство. А директен отговор в този случай може да се даде само чрез косвени доказателства.

За липсата на решителност

Делица Цонева

Сигурна съм, че много хора носят тази характеристика. Някои дори не осъзнават, че я притежават, други се примиряват с нея, макар и да разбират, че им пречи, а трети се борят всеки ден, защото знаят, че борбата е промяна и сама по себе си вече е проява на решителност.

Йога в образованието

Светла Герджикова

Йога практиките се вписват чудесно във всяко образователно съдържание, независимо от направлението му. С йога можем да опознаваме природата, да учим математика, да рисуваме, да конструираме. В драматизирането на приказки също успешно се прилагат асани и техники от йога в зависимост от конкретните персонажи.

Ароматерапия за седемте чакри

Мон Димитрова

Съществуват редица начини за балансиране на потока на жизнена енергия, но един от най-приятните е използването на аромати, и по-точно – на етерични масла. Събрали в себе си душата на растенията, те са прекрасни природни лечебни средства, които влияят благотворно на тялото, ума и емоциите ни и са особено подходящи за балансиране на чакрите.

Международен йога фестивал – Ришикеш, 2016

Мирослава Маринова

Неслучайно Международният йога фестивал се провежда именно тук. Подпомагано от управлението на щата Уттаракханд, събитието се организира в Ришикеш от 1989 г. От първи до седми март тази година се проведе неговото 28-мо издание. Йога учители, последователи и търсещи дойдоха от почти всяко ъгълче на света, в това число и от България, за да участват в програмата. Бяха поканени над 70 презентатори от 20 държави, които в рамките на фестивалната седмица изнесоха над 150 урока.

Интервю със Садхви Бхагавати Сарасвати

въпроси: Мирослава Маринова

В йога се цели постигането на баланс в разума и мир в сърцето и ако позволим тъканите ни да се изпълнят с адреналин, със стресови хормони, няма значение колко асани правим или колко време отделяме за медитация. В тялото ще бушува безпокойство и напрежение. Ако не водим живот, съобразен с ахимса, принципа на ненасилие, асаните ще си останат просто упражнения.

Провокациите на трите доши

Чандраканти Даси

Всички функции в човешкия организъм зависят от специфичния баланс между трите доши. Въздушният принцип на вата поддържа огъня на питта, който бива овладян от водата на капха, за да не изгори тъканите. От това равновесие се определят инстинктивните действия, предпочитанията, изхвърлянето на отпадните продукти, емоционалното и психическо състояние на личностите.

Ползите от йога при наднормено тегло

Миряна Иванова

Йога ни помага да регулираме и подобрим жизнените процеси, да активираме метаболизма и очистването на токсините, за да възстановим вътрешното си равновесие. Постоянството е определящ фактор за справянето с наднорменото тегло. Качествени резултати не се постигат бързо. Добре е да култивираме търпение и разбиране, че са необходими регулярни усилия за постигането на оптимално тегло, и това ще се случи във времето.

Как се преподава на тийнейджъри

Кайетана Роденас

Дори да сте чудесен инструктор по йога за възрастни, може да не успеете да се разберете с тийнейджърите, особено ако водите за първи път практики за тази възрастова група. Ключовото при работа с подрастващи е да направите часа по-непринуден, да го разтоварите от прекалена сериозност. Затова е необходимо да научите някои специфични техники в преподаването – например как да преминавате плавно от поза в поза, включвайки този поток в различни игри.

Индия на светло – II част

Елена Щерева и Николай Янков

Индия е жив, динамичен и непрекъснато променящ се организъм, който отказва да бъде вкаран в рамки и описан с клишета. Тя е страна, галопираща към модерността, но стремяща се да съхрани своята идентичност. За нея днес е вярно едно, а утре е валидно друго. Макар, че цените и нравите се променят, крясъците на пауните, вкусът на самосите, колоритът на пазарите и ароматът във въздуха си остават все същите.

Жива храна: Oвесен лембас

Десислава ел Хаким

При все че оригиналният елфически хляб лембас, така, както го описва Толкин във „Властелинът на пръстените“, е увит в листа от малорново дърво и рядко попада в ръцете на смъртни, си позволявам да сравня любимите си овесени сладки именно с него. Веднъж приготвени, те могат да останат вкусни в продължение на седмица и дори две, но вероятно ще бъдат изядени още през първите дни.

Механизми на въздействие в рефлексологията

д-р Димитре Младенов

При все че реакциите на тялото след натиск върху ходилата са добре познати, механизмът, по който те се случват, не е точно формулиран от научните среди. Изследователите са извели няколко теории, като най-известната и приета от широк кръг учени е т.нар. невронна теория. Тя е основана на схващането, че промените в организма след зонова терапия са по същество кутално-висцерални рефлекторни реакции. Характерно за тях е, че възникват след въздействие върху рецепторите, разположени по кожата, и водят до промени в състоянието на вътрешните органи.

Как да общуваме с бъдещето си дете

Благовеста Терзийска

Комуникацията с бебето по време на бременността го кара да се чувства желано, важно и обичано. Това му осигурява стабилна емоционална основа, след като се роди, и заздравява връзката между него и родителите. С постоянство и практика пренаталното общуване става толкова естествено, колкото и останалите всекидневни дейности.

ЙОГА У ДОМА: Комплекс асани Поздрав към Луната

Александра Вукашинович

Поздрав към Луната, Чандра намаскара, спомага за канализиране на лунната енергия, която протича през левия психичен канал, ида нади. Тя има охлаждащи, релаксиращи и съзидателни свойства и стимулира творчеството.