БРОЙ 56 | МАЙ 2016

трите гуни
Цена:

НА ФОКУС: Трите гуни – стъпала на развитието

Д-р Риши Вивекананда

Йога има специфичен начин за описване на степента на развитие на човека, както и на цялата материя – а именно чрез трите гуни. В най-широк смисъл това са качествата на цялата проявена Вселена. Те се отнасят до всички нейни аспекти, но могат да се употребяват и по отношение на човешкия ум. Когато в определен момент у нас преобладава качеството саттва, то ни привлича към чистотата, щастието и знанието. Когато е по-активен раджас, той предизвиква страстен стремеж за задоволяване на желанията ни за сетивни удоволствия. А когато сме под въздействието на тамас, който произлиза от невежеството, сме склонни към небрежност (например към нуждите на другите), мързел и сънливост.

Множествени синхроничности

Нимай Дас

Кулминацията дойде, когато започнах да възприемам музиката повече в образи отколкото в звуци. Навярно ми бе повлиял и фактът, че концертът бе в музей на изобразителното изкуство, или пък мисълта се появи от изживяването на мелодията като образ. Ето още една синхроничност!

Хранене според трите доши

Чандраканти Даси

Основополагащ за равновесието между трите доши е начинът на хранене. Всяка храна, попаднала в организма ни, влияе по определен начин в зависимост от преобладаващата доша и може да предизвика положителен или отрицателен ефект върху общото състояние.

Чисто и просто

Красимир Проданов

Колкото по-простичък начин на живот изберем, толкова повече чистотата става част от нас. С нейна помощ избистряме преценката си за случващото се в живота. Често мъдреците свързват чистотата с решителността да предприемем стъпка в дадена посока.

Интервю с Олга Звонцова

въпроси: Гергана Попова

С Айенгар йога се запознах през 1999 г. чрез моите приятели от пътуването до Алтай, които вече посещаваха такива часове. В началото за мен беше твърде непривично да се обръща толкова внимание на точността на изпълнение на позите и движенията. По-късно разбрах, че именно това допринася за симетрията, хармоничното разположение на тялото, здравето, силата и издръжливостта.

Tерапевтичното летене или как да пуснем контрола

Деви

Терапевтичното летене е блаженият аспект на акро йога. Това е практика, при която има обмен между базата, която е активна, и летеца, който е пасивен. Своеобразен танц на даване и получаване, който създава условия за дълбока и изцелителна трансформация.

Тялото – инструмент или затвор

Любомир Розенщайн

Основната задача на йога е да превърне психиката в ефективен механизъм, който да регулира материалните дейности така, че тялото в най-голяма степен да може да осъществява висшата си задача. В йога наричаме този процес фокусиране на съзнанието, а на един по-следващ етап – просветление.

Австралия – толкова близка и така далечна

Милена Голева

Сидни е град, в който се улавя едновременно влиянието на Америка и Англия.Необикновена амалгама от усещания, които ме препращат ту към типичните американски градове, ту към лондонските улици. Тук съжителстват повече от 80 националности.

Аюрведична аптека: Шатавари

Росица Димитрова

Жените в Индия използват шатавари за балансиране на хормоните и за коригиране на менструални проблеми по време на фертилните си години. Родителите често дават растението на младите момичета, когато достигнат пубертет, тъй като то действа превантивно срещу хормонален дисбаланс и нередовна менструация.

Пролетно прочистване с моринга

Мирослава Маринова

Пролетта се асоциира със зеления цвят, носещ силата на възобновяването. В цветовите терапии го наричат „мастър цвят”, понеже може да коригира дисбаланси от различно естество. Древните култури са лекували с него белите дробове, тъй като зелените растения се смятат за дробовете на планетата.

Раздялата – изкуството да бъдем себе си

Николина Ангелова

Животът започва с раздяла. Още преди да се родим, се отделяме от Вселената, за да се появим в материалната си форма с раждането. С прекъсване на пъпната връв преживяваме първата си истинска физическа и емоционална раздяла. И заживяваме като самостоятелна единица, част от цялото.

Приложение на су джок терапия със семена

Елена Михайлова

Един от методите в су джок представялва залепване на едно или някоко семена в определени точки или области. Притискайки и масажирайки семената, ние генерираме и изпращаме импулси към съответните органи и ако там има енергиен блокаж, благодарение на това косвено стимулиране равновесието постепенно бива възстановено.

Първите три месеца от бременността

Благовеста Терзийска

Когато двете чертички са налице и са желан резултат, бъдещата майка трябва да помисли за много неща. Kогато изживяването е напълно ново и различно от всичко, което й се е случвало до момента, това може да доведе до излишно напрежение.

ЙОГА У ДОМА: Практика при наднормено тегло

Миряна Иванова

Практиката има за цел да подсили тялото, да го разтегне и огъвкави, като основното натоварване е насочено към тези части, където са натрупани излишните килограми. Най-често това са талията, ханшът и бедрата.