БРОЙ 57 | ЮНИ 2016

18 качества, завещани от Свами Шивананда
Цена:

НА ФОКУС: 18 качества, завещани от Свами Шивананда

Юлия Савова

Лесно е да стъпим на постелката и да направим няколко асани, които с течение на времето усърдно да усъвършенстваме. Дали обаче това ни прави истински йоги и духовни същества? Според един от най-ярките учители на нашето съвремие, Свами Шивананда Сарасвати (1887-1963 г.), ако желаете да постигнете истински напредък, е необходимо да развиете 18 качества. Успеете ли да ги култивирате, това ще увеличи вътрешната ви сила и воля и ще ви отведе до състояние на вътрешен покой и мир.

Балансиране на мъжката и женската енергия

Теменуга Стайкова

Защо всяка квартална кифла е способна да омагьоса и привлече един мъж много по-успешно от силната, самостоятелна и свободолюбива жена? Нека поразсъждаваме върху характеристиките на тестеното изделие, станало нарицателно за този тип жени. Кифлата е мека и сладка, приятна е на пипане и събужда желания да я отхапеш. Ето това харесва един мъж.

Неподозираната сила на нашите убеждения

Анастасия Манлихер

Приемаме модели на вярване от семейството и това, което преживяваме и наблюдаваме в него, от училището, от работната среда, от сферата на любовните отношения. Убежденията се насаждат, когато се „уверим”, че дадена теза е вярната за нас. Някои от тях са широко разпространени клишета, които сме склонни да считаме за верни само защото така е прието в обществото. А онова, в което вярваме, определя общия ни мироглед, трасира стъпките ни и влияе на изборите, които правим в живота.

Интервю със Свами Ведантананда Сарасвати

въпроси: Десислава ел Хаким

За да стане даден човек преподавател, е необходимо да е практикувал поне пет години преди това и да се е запознал с различните практики. Разбира се, няма как да преподава, ако не е култивирал в себе си искрена любов към йога, отдаденост и желание за споделяне и предаване на знанието. Йога преподавателят следва да бъде пример, олицетворение на принципите в йога, да бъде чувствителен и да откликва на нуждите на другите, да умее да поддържа ведра атмосфера и да има чувство за хумор.

Изграждане на йога практики за пълноценен живот

Мишелин Бери

За нас, йога преподавателите, е важно да поддържаме добро здраве и да сме балансирани и вдъхновени. Това изисква задълбочаване на личната ни практика, себеизследване, самонаблюдение и обединяване на физическия с енергийния аспект на работата ни. Има редица инструменти, които можем да използваме в този процес на интеграция. Например юнгианска психология, будистка медитация, разглеждане на чакрите като жива карта на връзката тяло-ум. Всички те, извадени от езотеричния си контекст, са мощни катализатори на трансформацията в практиката ни и в живота като цяло.

Джьоти мудра

 Дарина Илиева

Джьоти мудра дава възможност да се наблюдава т.нар. Sol Invictus, непобедимото вътрешно слънце, сияещо във всеки човек. По време на нейното изпълнение практикуващият наблюдава електромагнитния поток, излъчван от гръбначно-мозъчната течност. Обикновено се вижда ярък златист диск с тъмна сърцевина, която се смалява и разширява в зависимост от интензитета на дишането.

Подновяване на връзката с душата

 Любомир Розенщайн

Когато човек е загубил връзката с душата си, това се отразява на равнището на психиката чрез нервност, безпокойство, потиснатост, страх, депресия. На физическо равнище се проявява с хронични болести. Те се задълбочават все повече и повече в зависимост от това колко дълга и дълбока е липсата на контакт. Но загубването на нишката неминуемо води и до неблагоприятна промяна на външните обстоятелства: срутването на вътрешния ни свят се отразява и на света около нас.

Разтоварващо хранене за детоксикация

Милена Трайкова

За прочистване от ама – натрупаните токсични вещества в тялото ни, аюрведа препоръчва веднъж годишно да се прилага прочистваща програма. Харакернотото за нея е, че е приложима в домашни условия и трае сравнително кратко. В продължение на 10 дни, следвайки описания режим, даваме на организма си възможност да се освободи от отровите и от някой друг излишен килограм. В случая не става дума за гладуване, а за диетично нискокалорично хранене, което подпомага изхврълянето на шлаките.

Аюрведична аптека: Амла

Росица Димитрова

Амла, или амалаки, се нарича дървесният вид Emblica officinalis, разпространен в цяла Индия, който ражда кисели на вкус плодове (амла буквално означава „кисел“), напомнящи цариградско грозде. На санскрит се срещат и други наименования със значения: „майка“, „медицинска сестра“, „безсмъртие“, което потвърждава мощните лечебни свойства на растението.

Ти си центърът на твоята Вселена

Милена Голева

В твоята Вселена няма нищо, което да е дошло случайно. Всички неща, които харесваш в живота си, са там единствено и само благодарение на теб и прекрасните ти качества. Но също така всичко онова, което не харесваш, сам си поканил в живота си със своите противоречиви чувства, емоции и убеждения.

Сборяново – уникален резерват с над 140 археологически и културни паметника

Мон Димитрова

Гробницата е построена така, че точно в деня на зимното слънцестоене картината с ритуала по обожествяването да бъде осветена от слънчевите лъчи. Този момент е едно своеобразно сливане на земното и небесното, на ин и ян, на тленното с вечното. Дванадесетте некрополни могили и тяхното разположение говорят много за тракийския мироглед и начин на мислене.

Базова подготовка за първия сеанс по рефлексология

Димитре Младенов

Важно е да разполагате с информация за факторите, които влияят на здравето като цяло. Ако имате конкретен проблем, съберете различни гледки точки и мнения на специалисти за причините, предизвикали заболяването. Ако искате да започнете битка с болестта, въоръжете се със знания – те са най-доброто оръжие.

Етерични масла за здраве и благоденствие

Маги Кърлет

Етеричните масла имат силни антивирусни, антипаразитни и антибактериални качества, които са познати на хората от хилядолетия. В същността си представляват растителни извлеци с много висока концентрация и потенция. Тяхната сила е приблизително от 50 до 70 пъти по-голяма от тази на билките. Невероятните им лечебни свойства се дължат на различните биохимични компоненти, от които са съставени. Смята се, че те представляват естествената защита – имунната система – на растенията, която ги предпазва от бактерии, вируси и зарази.

Какво да очакваме през втория триместър

Благовеста Терзийска

Вторият триместър на бременността обхваща периода от XIII до XXVIII гестационна седмица. Времето за адаптация на организма вече е преминало и обикновено бременната се чувства много по-добре физически и емоционално стабилна. Това са седмиците, в които бебето нарaства най-бързо – всички органи са напълно развити, и още в началото на триместъра бъдещата майка започва да усеща „пърхащото“ като пеперуда бебе в утробата си.

 

 

ЙОГА ПРАКТИКА: Практика за деца и родители

Светла Иванова

Тази кратка програма е подходяща за деца до предучилищна възраст и техните родители. Конструирана е под формата на приказка, която съчиняваме и преживяваме заедно с тях. Много йога асани носят имена на животни и това е добър повод да отидем на импровизирано посещение в зоологическа градина, на пътешествие в гората или до далечна страна. Така, докато раздвижваме тялото, се забавляваме и децата научават интересни факти за животните или избраното място. Винаги започвайте с раздвижване на китките, глезените, кръста, коленете и раменете, включете подскоци и леки разтягания, за да подготвите тялото.