БРОЙ 59 | СЕПТЕМВРИ 2016

освобождаване на напрежението
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Техники  за освобождаване на напрежението

Любомир Розенщайн

Животът е процес на адаптация към обстоятелствата, в които съществуваме. А болестите и нещастието са наказание за провала ни в тази адаптация. С други думи, разболяването и несполуките са плод на ненавреме създадени или ненавреме променени навици на нервната система. Светът започна да се променя толкова бързо и радикално, че става все по-трудно да го следваме с вътрешната си организация неосъзнато – така както сме устроени. Умението да бъдем неподвижни е начин всеки модел на нервна възбуда и изтощение, на недостиг на сили и енергия напълно да се разгради.

Искам да живея

Мирослава Владимирова

Множествената склероза промени мисленето ми в градивна насока. Винаги съм била положително настроен човек, но осъзнаването, че аз трябва да бъда на първо място за себе си, промени много неща. Започнах да се грижа за своя емоционален комфорт, да изразявам всички чувства и емоции и да не задържам нищо.

На страха очите са големи

Анастасия Манлихер

Седалището на страха в нервната система е една миниатюрна структура, сгушена дълбоко във вътрешността на нашия мозък. Нарича се амигдала и лежи в основата на лимбичния мозък, който учените наричат още „емоционален”, тъй като управлява емоционалните ни реакции. В антропологично отношение той е една от най-древните структури в мозъчната система и е присъщ и на други видове.

Регресията

Люба Комитова

Чрез медитация спонтанно или целенасочено може да се постигне регресия. Би могло да се каже, че тя се случва по време на медитация. От гледна точка на психологичните науки, както и на методите за работа с подсъзнанието, регресия се провежда с определена цел – ако някой желае да се научи да пребивава осъзнато в своето подсъзнание и да прави промени на това ниво. Възможно е да се формират нови качества, които човекът желае.

Интервю с Атина Санториниу
интервю на Биляна Методиева

Когато се свързваме с енергийното поле на акашовите записи, ние практикчески се докосваме до силата и чистотата на това място. Можем да питаме за нещо конкретно, което непрекъснато се случва в живота ни, да получим информация, която иначе няма откъде да вземем.

Витамин за душата

Милена Голева

Медитацията е като комплекс мултивитамини за душата – тя подсилва имунитета на ума и повишава защитните механизми на тялото. Спри за малко и пообщувай с дъха си! Наблюдавай тайнството му и мистерията на живота.

Етерични масла за сияйна кожа

Маги Кърлет

Интензивната топлина и липсата на влага през летните месеци, както и продължителното излагане на директна слънчева светлина в обедните часове, подлагат кожата, особено тази на лицето, на изпитание. Един от начините да подпомогнем нейната регенерация и хидратация е използването на етерични масла, които притежават антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни качества.

Янтра йога

Орлин Караиванов

Янтра йога е система, известна като трулкор, и включва физически движения, дихателни практики и различни методи на медитация. Може да бъде разглеждана като еквивалент на хатха йога, но в рамките на тибетската будистка традиция. Нейната основна цел е да координира енергията и дишането ни чрез физически движения. Оттук идва и името й – янтра йога, или йога на движението.

Развитие и особености на науката аюрведа

д-р Гириш Кумар и д-р Сварна Чандхран

Голям процент хора възприемат аюрведа като вид билколечение. Катo „система от лечение с билки“ я определя и Американската асоциация по медицина. Аюрведа обаче е повече от това. Тя използва принципи от природата, с които поддържа здравето на индивида и му помага да постигне синхрон с природните стихии. Аюрведа е холистична система, която разглежда най-вече взаимоотношенията между ума и тялото. Понятието аюрведа идва от санскрит и включва в себе си думите aю със значение „живот, дълголетие“ и веда – „наука, знание“. Или аюрведа буквално означава „наука за живота“, но може да се тълкува и като начин на живот, продиктуван от осъзнаването, с което постигаме дълголетие.

Щрихи от магията на Перу

Даниела Събева

Инките имат ритуал, наречен кинту, с три листа от кока за свързване с Майката Земя и с всяко място по нея. Винаги носят със себе си пакет с изсушени листа и избират от него най-големите, правилни и неначупени, за да получат съответно и най-доброто. Те вярват, че всяко листо е като антена, която предава посланията им към Мама Коча. А също и че колкото повече служим на другите, толкова по-силни ставаме. Затова и Майката е толкова силна – тя винаги е готова да ни подкрепи.

Рефлексология при болки по гръбнака и ставите

д-р Димитре Младенов

Болките по гръбнака и ставите са едни от най-честите оплаквания, за които медицината невинаги може да предложи адекватно решение – особено ако става дума за дългосрочна терапия. За сметка на това с простите методи на рефлексологията симп-томатиката успешно може да бъде повлияна.

Раждането започва

Благовеста Терзийска

Въпреки че раждането е миг в сравнение с целия живот, то е събитие, което оставя дълбок отпечатък в съзнанието както на майката, така и на всички, емоционално свързани с нея. Немалко са случаите, в които жените изпитват силна физическа и психическа травма от този „миг”. Това се дължи, от една страна, на недостатъчната подготовка на майката, а от друга – на липсата на разбиране и подкрепа от присъстващите.

Асана на месеца: Ардха матсиендрасана

Мими Петкова

Ардха матсиендрасана, или Половин странична извивка, е една от 12-те основни пози в йога. Носи името на своя създадел, древния мъдрец Матсиендра, който се счита за един от бащите на хатха йога и е автор на някои от най-старите йога текстове.

ЙОГА У ДОМА: Балансиране на женската енергия

Теменуга Стайкова

Да настроим себе си на честотата на своята изначална женска същност