БРОЙ 6 | АВГУСТ 2011

хроничната умора
Цена:

тема на броя: Синдромът на хроничната умора

с д-р Димитър Пашкулев

През изминалите три десетилетия доби разпространение странна епидемия от заболявания с дълготрайна отпадналост и мускулни болки – без причини, обясняващи неразположението. Оттогава са правени много проучвания и мненията се групират около няколко основателни хипотези за причинителите на синдрома на хроничната умора.

Хроничната умора е признак за дисбаланс на три-доша

с Чандраканти Даси

Хроничната умора е масово разпространено състояние на съвременния човек. Липсата на жизнен тонус пречи на нарастващ брой хора да се радват на пълноценен и щастлив живот. Каква е причината за това? Наистина ли всички хора са толкова болни, че нямат сили или просто това е временно и съвсем скоро ще се оправим, ако си поспим малко повече?

Йога за по-добър жизнен тонус

с Ямуна

Тонусът е енргийният ни заряд или иначе казано степента на зареденост на нашата “батерия”. След занимание по йога обикновено имаме чувството, че сме две педи над земята. Причината за това е повишаването на нашия тонус, което се дължи на редица причини.

Науката йога в древните писания

с Анна Павлова

В областта на литературните източници Ведите са най-старата литература на човечеството, където се говори за йога. За тези литературни писания се счита, че нямат фиксирана дата. Традицията приема, че са безкрайни – нямат начало, нито край.

Сфери на влияние на трите гуни

с Veda House

Ако се стремим към повече осъзнатост, хармония и радост можем да ги постигнем, живеейки така, че общуването, хигиената и начина на живот да са под влияние на саттва гуна – гуната на доброто.

Интервю с Харилал

въпроси: Юлия Савова

Харилал е йога терапевт, възпитаник на Университета за Йога и Веданта в Бангалор (Индия). От 10 години преподава йога и йога терапия в различни градове из Европа, в това число и в София. Със съпругата си Мира прекарва по-голямата част от времето в техния Арша йога ашрам на брега на морето в Керала, Южна Индия, провеждайки курсове по йога, йога терапия и ведическа философия.

Отдалечаване от себе си, приближаване към себе си

с Любомир Розенщайн

Защо е вредно да ядем месо

с Ямуна

Здравните статистики сочат, че вегетарианците, в сравнение с месоядните, страдат с около 30-40% по-малко от редица болести като рак, алергии, сърдечно-съдови, ставни и костни заболявания.

практика: Йога на плажа

с Людмила Захаринова

Плажът е идеално място за йога практика. Използвай максимално позитивния ефект на слънцето и морето и подари на тялото си така жадуваната отмора с няколко базови асани.