БРОЙ 60 | ОКТОМВРИ 2016

проблеми със зачеването
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Зачеването – съзнателно творение, част 1

Даниела Събева

Зачеването обединява в перфектен синтез мъжката и женската енергия, двата принципа на Вселената в едно начало – новото човешко същество. Колкото по-съзнателно встъпват двамата партньори в този акт на съзидание, толкова по-съвършено и прекрасно е тяхното творение. Защо при тази съзидателна и свещена възможност една на всеки шест двойки има проблеми със зачеването?

3 начина да живеем с по-малко стрес

Любомир Розенщайн

Преживяването на стрес е сигнал за провалено приспособяване към изменящите се външни условия, както и вътрешно указание, че трябва съзнателно да променим нещо. Колкото по-дълго време заглушаваме това преживяване със сляпото убеждение, че всичко ще продължи безкрайно по инерция точно както е било, толкова по-дълбока и разтърсваща ще бъде кризата, която ще последва от нашето бездействие.

Йога за преодоляване на зависимости

Найлин Нуньес

Йога ни помага да задържим вниманието си в настоящето, тъй като умът става свидетел на физическата или дихателната активност. А когато е налице пълно осъзнаване и присъствие в момента, зависимост не съществува. И обратно – зависимостта възпрепятства осъзнаването. Култивирането на едното намалява пространството на другото. Когато сме тук и сега, усещаме, че притежаваме контрол и започваме да си даваме сметка, че сме способни да извършим промени вътре в себе си.

Интервю с Калин Алайна Кели

въпроси: Петя Бамбова

„Основно значение при тай масажа имат енергийните меридиани, наречени сен. Те наподобяват реки, в които енергията често е блокирана или дори изтича от определени места в енергийната система. Дисбалансите са свързани не само с проблеми във физическото тяло, но също така и с емоциите, връзката ни с другите хора, предците, нашето истинско Аз.“

Съвети от аюрведа за мъжко здраве

д-р В.Р. Вивекананд

Индийската лечебна система аюрведа има какво да предложи по отношение на профилактиката и лечението на заболяванията при мъжете. Една от предпоставките за влошеното им здравословно състояние е, че те са склонни да търсят помощ, когато вече е късно. Повечето от мъжете смятат профилактичните прегледи за излишни и са убедени, че щом изпълняват задълженията си, значи са здрави. Това нехайство обаче може да предизвика едновременната поява на няколко заболявания на по-късен етап.

Етерични масла за силна имунна система

Маги Кърлет

Етеричните масла притежават мощни антивирусни, антибактериални и антисептични свойства и имат уникалната способност да подпомагат и укрепват имунната система. Фактът, че са мастноразтворими, им позволява да преминат през клетъчната мембрана, като по този начин активно съдействат на тялото да преодолее действието на болестотворните микроорганизми.

Човек сам поставя границите си

Милена Петрова

Човек сам сам взима решения за това как да се чувства и на какви емоции да е подвластен. Аз избрах да бъда жизнена, щастлива, енергична, развиваща се, да живея пълноценно и осъзнато и да очаквам най-доброто във всеки миг от живота си. Независимо от диагнозата.

Арт медитация

Елица Великова

Артистичните терапевтични практики са начин да дадем ход на чувствата си, да се отпуснем, да се позабавляваме и да опознаем себе си. Една от тях е „Свещени ритуали за душата”. Тя включва арт терапия и медитация и така комбинира ползите и от двете. Чрез йога асани и медитация се създават условия за състояние на съзерцание, което естествено прелива в ангажиране с определен творчески проект – рисуване, скулптура, поезия, колажи, икебана, танц.

Аутизмът

Анета Атанасова

Макар че има описани отделни случаи на възстановяване, на този етап не съществува научно лечение за аутизма. Въпреки значителния напредък на науката в тази област, липсва яснота и във връзка с причините и произхода на това състояние. Налични са данни за значимостта на взаимодействието между гените и средата, като влиянията на средата се отчитат още на вътреутробно ниво и повлияват физиологията на мозъчните функции.

Бойното поле вътре в нас

Нимай Дас

Нашият свят е като мираж в пустиня, а идентичностите ни са взети назаем образи. Истинската ни същност е някъде отвъд тези граници и общата ни съдба е един ден всички да стигнем там. Дотогава обаче сме обречени да воюваме. Нерядко с приятели, роднини, съседи и сънародници. Но най-важна следва да бъде битката вътре в нас – стремежът да достигнем до истинската си самоличност.

Манастирът Копан

Елена Михайлова

Посрещат ме монаси, облечени в тъмночервени дрехи – усмихнати, ведри, спокойни. Настаняват ме в стая с четири легла. Предвид мрачното и леко дъждовно време, решавам да спя до края на деня. Привечер ме разбуждат мантрите, които монасите напяват. Акапелното изпълнение продължава около час и половина. Затварям отново очи, отпускам се и позволявам чувството на покой, сигурност и хармония да навлезе в мен и да обгърне тялото и ума ми.

За селата в черно и бяло

Гергана Даскалова

За каруците, които отдавна не пеят, но все още имат какво да ни кажат. За покривите, които някога ще ремонтираш. За местата, където всичко е „с чалъм“. Oтключването на вратата е елегантна комбинация от повдигане нагоре, бутане надясно, завъртане на ключа под определен ъгъл и произволно дърпане във всички посоки, понеже вече ситуацията не ви се струва толкова очарователна.

Жива храна: Тиквен пай

Мирослава Маринова

Аюрведа определя тиквата като плод със заземяваща енергия, със сладък и малко горчив вкус и леко охлаждащо действие. Тя е отлична храна за есенно-зимния сезон, тъй като със сочността и сладостта си балансира вата доша, особено в съчетание със затоплящи подправки като канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче.

Рефлексология при хрема и синузит

д-р Димитре Младенов

Неразположения като настинка и грип най-често ще разпознаем по течащия или запушен нос. Възможно е с годините този безобиден на пръв поглед симптом да се хронифицира в синузит и да повлияе на общото ни усещане за света и качеството на живот. С методите на рефлексологията може да променим това!

Асана на месеца: Падахастасана

Мими Петкова

Пада на санскрит означава „ходило”, а хаста – „ръка”, т.е. Щъркел е поза, в която използваме крайниците. При нейния отпускащ вариант позволяваме на ръцете да висят така, че да освободим напрежението в горната част на тялото, като същевременно стягаме мускулите на краката.

ЙОГА У ДОМА: Практика за премахване на енергийни блокажи
Александра Вукашинович

Всяко напрежение в ежедневието предизвиква енергийни блокажи, физически дискомфорт и схващания. Умът въздейства осезаемо върху тялото и то реагира на напрегнатия делник. Но йога ползва и обратната връзка, за да успокои, отпусне и укрепи ума чрез тялото. Тази последователност от асани подобрява протичането на енергията в тялото и премахва образувалите се вследствие на прекомерен стрес нервно-мускулните възли.