БРОЙ 61 | НОЕМВРИ 2016

йога при безплодие
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Зачеването – съзнателно творение, част 2

Даниела Събева

Йога оказва изключително благотворно въздействие върху всички аспекти на личността и в частност върху фертилността. Изследване в Харвард, използващо методите на йога и релаксация, отчита 3 пъти по-висок шанс за зачеване при участвалите в него жени. Все повече реални примери от практиката дават позитивни отзиви за йога при безплодие.

Не всяко падане е падение, но всяко падане е еволюция

Милена Голева

Провокациите и трудностите предизвикват движение, а то предопределя вътрешните промени. Те от своя страна трансформират реалността ти. Ето в това вече се крие тайната на смисления живот! Смело се пусни в потока на битието. Няма къде да сбъркаш – каквото и да се случи, то те води към твоето по-добро аз.

Планетата на щастието

Любомир Розенщайн

Всяко едно цвете, дори най-незначително на пръв поглед, има своята най-значима мисия – да ни напомня, да нашепва, да доказва и уверява, въпреки нашата несигурност, че все още сме тук, на Планетата на щастието.

10 дни мълчание

Елена Михайлова

През тези десет дни целият живот минава пред очите ми. Понякога наблюдавам дъха си и следвам инструкциите, но друг път не се боря с ума, просто си мечтая със затворени очи, чакам закуската, обяда или почивката, когато ще полежа с отворени очи. Дните се нижат бавно, като години.

Интервю с Калиян Бабаджи

въпроси: Мирослава Маринова

„Затова и истинската оценка на човек можеш да направиш според неговата енергия и начина, по който се чувстваш, когато си край него. Има хора, при които веднага усещаш мир, изпълваш се със състрадание. Не твърдя, че аз самият съм постигнал това – все още съм търсещ по този път.“

Спокойствието е душата и йога

Люба Комитова

Според философията на йога практикуването на асани, пранаяма и медитация води до постигне на духовно развитие, което се изразява в разширяване на съзнанието. Действително, когато следваме системата на йога, започва естествена вътрешна трансформация, променя се погледът ни върху нещата от живота, които по един или друг начин водят до безпокойство.

По пътя на сърцето

Ивелина Лъжанска

Ако вървим по пътя на сърцето, вибрираме на честотата на радостта и създаваме само онова, което искаме. Така пропускаме противоположния ефект, защото сърцето не е поляризирано или двойствено.

Защо сме толкова различни

д-р Риши Вивекананда

Обикновено нашите ответни действия подхождат на ситуацията и човек може да прокара видима нишка през обичайния начин, по който асимилираме дадено събитие, логичното мислене за него, предполагаемите емоции и съответното поведение. Освен всички индивидуални различия поради съдържанието на отделните области, ние се различаваме и по степента на „специализация“ в една или друга от тях.

Да овладеем раздразнението и гнева

Анастасия Манлихер

Ако попаднем в ситуация, в която някой ни е ядосал, нападнал ни е словесно и емоционално, а ние не сме успели да реагираме така, че да запазим душевното си равновесие, е важно да предприемем действия, с които да изхвърлим поетата емоционална отрова. Първата стъпка е на чисто физическо ниво.

Място, където докосваш с пръсти небето

Жоро Христов

Каквото и да се каже за Небеска ще е незначително, с какъвто и патос да го представя, ще е неразбираемо, защото това, което преживява човек там, не може да се опише с думи. То трябва да се изживее. Този изолиран и изоставен район е почти непознат и рядко се посещава.

Аюрведична аптека: Алое вера

Катерина Коцева

Алое вера е едно от най-значимите растения, използвани не само в аюрведа, но и в народната медицина по цял свят. Неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства били познати в древните цивилизации на Индия, Китай, Гърция и Рим. Египтяните го наричали „растението на безсмъртието” и го поставяли сред другите дарове в гробниците на фараоните.

Ароматерапия и аюрведа

д-р Антоанета Тимчева

Ароматерапията е част от фините лечебни методи в aюрведа както за физически болести, така и за емоционални и психически нарушения. Ароматите на растенията са носители на жизнената сила (прана) и са изцяло изградени от елемента етер (акаша). Те улесняват медитацията, отварят енергийните канали (надите) и енергийните центрове (чакрите), внасят светлина и хармония в нашата природа.

Рефлексология при болки в гърлото

д-р Димитре Младенов

Както всеки един орган, сливиците имат своето предназначение и отстраняването им отслабва завинаги защитните сили на организма. По-разумно е да се потърсят алтернативни средства за овладяване на повтарящите се възпаления. Рефлексологията е един от тях.

Как протича раждането

Благовеста Терзийска

Запознаването с процеса има за цел да допринесе за физическата и психическа подготовка на бременната, както и да даде информация на бъдещия татко и той сам да реши дали и как ще подкрепя партньорката си. В София, както и в останалите големи градове, всяка болница предлага на бащата възможност да присъства в родилната зала срещу заплащане.

ЙОГА У ДОМА: Практика за отпускане на тялото и ума

Найлин Нуньес

Практиката е подходяща за начинаещи и напреднали и за всички, които искат да постигнат релаксация на физическо и емоционално ниво.