БРОЙ 62 | ДЕКЕМВРИ 2016

какво е прана
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Какво е прана

Свами Ниранджанананда

Кое е онова, което прави възможно примигването на окото, разтварянето на цветната пъпка, разбиването на атома или падането на метеор? Преди хиляди години йогите, живеещи в подножието на Хималаите, прозрели същностния характер на движението в мирозданието и го нарекли прана. Можем грубо да преведем думата като „енергия“ или „жизнена сила“, но никое от тези определения не съответства точно на санскритския термин, изникнал от най-висши състояния на съзерцание. Прана предполага свойството „живост“. От йогийска гледна точка цялата Вселена е жива и пулсираща от прана!

Благодарност и любов

Юлия Савова

Любовта е най-дълбоко трансформиращата и изцелителна енергия във Вселената. В нея се съдържат всички добродетели. Надали има човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал преизпълващото чувство на любов. Усещането, че не стъпваш по земята, а летиш с прилив от енергия и сила, които те вдъхновяват да покориш нови върхове и да достигнеш нови хоризонти.

Реалността е стара новина

Милена Голева

Във всеки момент се намираш на място, където имаш правото и силата да направиш избор. Със своето „сега” избираш бъдещето си. Запомни, че законите на Вселената не работят за или против теб. Те просто откликват на избора, който правиш. Чрез него ти заявяваш бъдещето си.

Интервю с Иял Шифрони

въпроси: Гергана Попова

„Пранаяма следва да се въведе постепенно, тя не е подходяща за начинаещи. В легнало положение дихателните практики се изпълняват по-лесно, макар че работата с гръдния кош изисква повече мекота в белите дробове и гръдните мускули. Практикуването в седнало положение е предизвикателство, тъй като за това трябва силен и здрав гръб – да е изправен и стабилен, но същевременно да е релаксиран, без напрежение.“

Дом назаем в сянката на Канченджанга

Марта Самалеа и Борис Кънев

Подобно на Канченджанга и ние кротко изучаваме ритъма на идиличното битуване, разгърнало се пред очите ни. След повече от година и половина на път, почти всяка вечер под ново небе или покрив, изморени от сноване през разпокъсани човешки реалности, се радваме на възможността да погледнем през лупата на уседналото ежедневие.

Пътят на йога е моето спасение

Стефани Стефанова

Йога е забавяне. На времето, на пулса, на мислите, на движенията. Забавяне на живота, което ми позволява да го огледам от всяка страна и да избера коя да виждам.

Шоколадова торта с лешници

Мирослава Маринова

Декември е най-доброто време да се поглезим със сладкиши. Студените дни ни настройват за вкусни сладки удоволствия, които ни отпускат и сгряват емоционално и физически. Дали на празненството вкъщи, в офиса или в детската градина, или през тихите зимни следобеди, на помощ идва шоколадовата торта!

Лечебните ефекти на релаксацията

Анастасия Манлихер

Релаксацията вече е признат метод в клинична среда за въздействие върху усещането за болка. Тя успешно се прилага в клиники в Европа и Америка, особено при хора с болки, породени от хронифицирани болестни състояния. Методът има завиден успех при т.нар. фантомна болка, която пациенти с ампутации изпитват в областта на липсващия крайник.

Скритият нарцис

Анета Атанасова

Известната приказка на Екзюпери „Малкият принц“ съдържа ярки описания на характерни личностни типове и един от тях е образът на Суетния – човекът, който очаква, изисква и се наслаждава на възхищението на останалите. Психотерапевтичната практика и емпиричните изследвания подкрепят реалното съществуване на подобен тип хора. Те описват също така един не толкова явен образ на нарцистичния тип личност.

Билката, която свързва хората и боговете

Татяна Бояджиева

В Индия свещеният босилек се отглежда във всяка къща, за да пази обитателите й от зли сили. Хората се прекланят пред тулси, изпълняват обреди, преди да откъснат билката за лек. Ние в България наричаме растението босилек. Народната традиция е вложила в името вярата, че то е съчетание от три думи – бог, сила, лек.

Аюрведична аптека: Бибхитаки

Катерина Коцева

Terminalia belerica е голямо широколистно дърво, което расте в равнините и в хълмистите области на Югоизточна Азия. Листата му са с дължина около 15 см, като най-нагъсто са към края на клоните. Плодовете му приличат на ядки и са с високо съдържание на мазнини. На санскрит се нарича вибхата или вибхитака, което означава „безстрашен”. Няма болест, от която това растение да се страхува.

Оджас: Силата на живота

д-р Антоанета Тимчева

Оджас е устойчивата имунна система, основният енергиен резервоар на физическото тяло и най-финият продукт от смилането на храната. Той е влажен, прозрачен, с червено-жълтеникав цвят, на вид и консистенция като нектар, но не е чисто физическа субстанция, а концентрирана жизнена енергия, съществуваща на фино ниво в сърдечната чакра – Анахата.

Рефлексология за храносмилателния тракт

д-р Димитре Младенов

Състоянието на стомашно-чревния тракт е изключително важно за нашето физическо и психоемоционално здраве. Болките и неразположенията в тази система могат да бъдат от различно естество, като общото между тях е, че понижават тонуса и възприятието на света. Като превантивна мярка зоновата терапия е добро решение.

Асана на месеца: Варианти на Раменен мост

Мими Дончева

Сету на санскрит означава „мост”, а сету бандха – „изграждане на мост”. В поза Раменен мост тялото ни оформя свод между раменете и краката, чрез който активираме почти всички чакри. Затова тя има общо тонизиращо въздействие и благоприятства функционирането на целия организъм.

ЙОГА У ДОМА: Практика за жизненост и гъвкавост

Александра Вукашинович

Практиката подпомага отпускането и огъвкавяването на гръбначния стълб, премахва сковаността в тази област. Гъвкавостта на гръбнака се отразява положително върху състоянието на ума и мозъчните функции като цяло. В позите участват белите дробове, гърдите, стомахът и коремът. Създава се движение в сърдечносъдовата, дихателната и ендокринната система, което стимулира изхвърлянето на излишната слуз от белите дробове.