БРОЙ 63 | ФЕВРУАРИ 2017

йога и музика
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Йога и музика

Не е случайно, че в началото и в края на йога практиката пеем ОМ. Този универсален звук се счита за първия, възникнал при създаването на Вселената, и неговите вибрации имат изключително висока честота. Чрез него се стремим да се синхронизираме с цялото, за да можем самите ние да намерим отново вътрешното си равновесие, съвършения баланс, който често изгубваме, докато живеем в света на илюзиите, страданието и болката. Връзката между йога и музика датира от векове и продължава да се развива в съвременния свят.

Планетите през февруари

Мими Дончева

Времето е благоприятно за завършване на образователна степен, възобновяване на прекъснати курсове, свързване с предишни учители или духовни водачи. Но ретроградната фаза на Юпитер не е добра за нови начинания в сферата на висшето образование, банкерство, далечни пътешествия, повдигане на съдебни дела, стартиране на нов бизнес, встъпване във висша длъжност или установяване на контакти с чужденци.

Вътрешният лечител

Любомир Розенщайн

Пресичането на една река е изпитание. Изпитание е да не загубиш равновесие. Особено когато дори на сушата не си се чувствал достатъчно стабилно. Изпитание е да напредваш с помощта на опори, на които сякаш не можеш да разчиташ. Изпитание е да не знаеш дали ще успееш, защото никога не са те научили. Изпитание е да си сам сред бурната вода, която реве и обръща камъни. В студа на потока, който те обгръща и се опитва да те отнесе. Как въобще да се задържиш толкова самичък и един, ако на помощ не дойде твоят вътрешен лечител.

Спомени за Гуруджи

Полина Маринич

За първи път срещнах Гуруджи през 2006 г. по време на семинар по Айенгар йога в Индия. Събитието бе недалеч от Пуна – градът, където се помещава Рамамани Айенгар мемориал йога институтът (RIMYI) и организаторите бяха включили в програмата екскурзия дотам. За да се обучаваш в института, е необходимо да имаш не по-малко от осемгодишен опит по Айенгар йога, а след това чакаш реда си още две години. Разхождах се по етажите, от една страна с благоговение, а от друга страна – с неразбиране къде съм и какво се случва.

Как да спрем с оправданията

Тодор Тодоров

На всеки от нас му се е случвало да прибегне до извинение в един или друг момент. Но по този начин просто полагаме основите на предстоящ отказ. Това не означава, че не можем да се откажем от неправилно взето решение. Понякога се случва така, че нашите нужди или интереси се променят или пък осъзнаваме, че задачата, която сме си поставили, не е релевантна.

Интервю с Арджун Чакраборти

въпроси: Наско Атанасов

„През 2017 г., след като отмине януари, можем да очакваме съществено развитие на глобалната икономика. Не очаквам нещо ужасно да се случи през нея, с изключение на някои временни проблеми. Смятам, че тя ще е по-добра от 2016-а.“

Тайните на аюрведичния масаж

д-р Антоанета Тимчева

В наши дни аюрведичният масаж е разпространен в целия свят като средство за лечение, превенция и профилактика, както и за събуждане на неизползвания потенциал на ума. Това е единственият тип масаж, при който, за да се постигне баланс в организма, се прилагат билки и масла съгласно ученитето за петте елемента и трите доши. Взимат се под внимание индивидуалната конституция (пракрити) и конкретните оплаквания (викрити) и на базата на тях се прилага докосване с различен натиск.

Аюрведична аптека: Харитаки

Катерина Коцева

Широколистното дърво Terminalia chebula расте на по-високите места из цяла Индия. Продълговатите му овални листа са заострени в края, с дължина от 10 до 20 см. Цветовете са матово бели, плодовете – твърди и жълтеникаво-зелени на цвят и във всеки има светложълта ядка. Въпреки силно стипчивия си и неприятен вкус харитаки е едно от най-важните растения в аюрведа.

Жива храна: Овесени мъфини

Десислава ел Хаким

Ами ако овесената маса се желира в по-дизайнерски вид, нима няма да е апетитна и след като престои? От предни пориви за развитие на сладкарските ми умения разполагам с форми за мъфини. Речено-сторено! Подходих както обикновено, но след като кашата бе готова, я разпределих във формите, боднах по един суров бадем и оставих да се стегне за няколко часа. Резултатът се оказа толкова сполучлив, че вече трети месец експериментирам със съставките.

Билето на Сарасвати

Татяна Бояджиева

Растителното царство е първото съзнателно творение, родено от утробата на времето. То предшества това на животните и хората и идва на Земята, за да донесе и трансформира космическата светлина. Растенията осъществяват своята мисия чрез процеса на фотосинтеза, а част от тях са надарени с лечебна сила. Като създания на Вселената и Бог, те са изградени от познатите ни пет елемента – етер, въздух, огън, вода и земя.

Медитацията  като лекарство

Анастасия Манлихер

Медитацията действа по коренно различен начин от този на алопатичната медицина, която разглежда органите и системите като нещо отделно и констатира основно физиологичните изменения, настъпващи в тях. Лечебната сила на медитативната практика идва от факта, че тя се уповава на схващанията на психо-соматиката и холистичната медицина, според които не е възможно да се разграничи физическото здраве от емоционалното, умственото и духовното състояние на човек.

От жертва към създател

Ивелина Лъжанска

През последните десетилетия милиони жени са усъвършенствали логичен, линеен, силно ментален начин на съществуване, който се базира предимно на мъжки качества. Той се проявява както в професионалното развитие, така и в социалните и интимните връзки. Въпреки че този набор от личностни характеристики ни е необходим в различни ежедневни ситуации, ние жените не можем да постигнем чрез него онова, за което копнее душата ни…

Хампи – туристическа атракция или светиня

Ана Кисова

Хампи се намира в щата Карнатака, по поречието на река Тунгабхадра. Накъдето и да се обърнеш, погледът ти се натъква на внушителни по размер скали, които придават особена сила на това място. Самото селце е част от огромен по площ храмов комплекс, който някога е бил столица на империята Виджаянагара. Някои от храмовете датират от VII вeк, като Вирупакша например, разположен на южния бряг на реката.

Рефлексология за храносмилателния тракт

д-р Димитре Младенов

Когато става дума за храносмилане, редно е да се подчертае, че то е невъзможно без участието на черния дроб и жлъчния мехур. Доброто им здраве дарява човек с привлекателен тен на кожата, спокоен нрав и чувство за хумор. Зоновата терапия е мощен метод с прости средства да ги постигнем.

Асана на месеца: Ущрасана

Мими Дончева

В тази поза правим дълбоко огъване на гръбнака назад, което много практикуващи намират за трудно, тъй като движението рядко се използва в ежедневието. Но огъването назад е важно за добрата форма на гръбначния стълб. Вариантите на асаната го правят достъпно дори за възрастни хора или за страдащи от гръбначни проблеми.

ЙОГА У ДОМА: Практика за намаляване на стреса

Анна Данилова

Стресът буквално живее в телата ни. Той сковава мускулите и ограничава подвижността на тялото. Най-очевидните последствия са болките във врата, напрежението в корема и раменете. Този комплекс от асани ще ви помогне да се възстановите физически след тежък ден, ще премахне напрежението в долната част на гърба и ще отвори гръдния кош.